Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κορονοϊός: Διεθνή μέτρα προετοιμάζει ο ΠΟΥ - Ραγδαία η εξάπλωση./Κορονοϊός: 132 οι νεκροί στην Κίνα - 4 τα κρούσματα στη Γερμανία.

Διεθνή μέτρα προετοιμάζει ο ΠΟΥ - Ραγδαία η εξάπλωση

Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζοντας το θέμα ως ύψιστης προτεραιότητας στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε χθες ο γενικός διευθυντής του, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. με το επιτελείο του Οργανισμού με τους κυβερνητικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι από  τους ασθενείς, το 20% νοσεί σοβαρά.

Νέα τροπή παίρνει και η αναζήτηση της αρχικής αιτίας από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορονοϊού του Wuhan, καθώς νεώτερα στοιχεία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η ασθένεια να κυκλοφόρησε στη χώρα πολύ νωρίτερα από την ιχθυαγορά της πόλης.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη. Στην Γερμανία καταγράφηκαν τρείς νέοι ασθενείς που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας είναι εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία με αυτή που εργάζεται ο πρώτος ασθενείς που κατεγράφη.
Διμερείς συναντήσεις
Συνοδευόμενος από τον τοπικό διευθυντή του ΠΟΥ Takeshi Kasai και τον επικεφαλής του προγράμματος του ΠΟΥ για τις έκτακτες ανάγκες dr Mike Ryan, ο δρ Ghebreyesus συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, και τους υπουργούς Εξωτερικών Wang Yi και Υγείας Ma Xiaowei.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ικανότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει τον ιό, εστίασαν στην συνέχιση των ερευνών για τον ιό με την διάθεση βιολογικού υλικού στον ΠΟΥ στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων και νέων θεραπειών, αλλά και την τήρηση των μέτρων περιορισμού του.
Ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι ο ΠΟΥ θα στείλει διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Κίνα, για συνεργασία με τους κινέζους ομολόγους τους, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς της επιδημίας, προκειμένου ο ΠΟΥ να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης του ιου.
Τα κρούσματα
Mέχρι χθες 28 Ιανουαρίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έφταναν τους 4.687 ασθενείς από τους οποίους οι 106 κατέληξαν, αν και οι εκτιμήσεις από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τους ασθενείς σε 4593, εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί 6.973 άτομα και  από τους πάσχοντες, οι 976 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Εκτός Κίνας έχουν επιβεβαιωθεί 56 κρούσματα, σε 14 χώρες.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της κατάστασης από τον ΠΟΥ, ο χρόνος επώασης του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ 2-10 ημερών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, ενόσω προχωρεί η παρατήρηση περισσότερων περιστατικών.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η επιβεβαίωση αυτή είναι απαραίτητη για τη διασπορά της νόσου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς ή κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης. Και για το λόγο αυτό ζητά τη δήλωση τέτοιων περιστατικών από τα κράτη στα οποία θα παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό.
Πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε ο ιός
Στο μεταξύ όμως, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου από μεγάλη ομάδα κινέζων ερευνητών από διάφορα ιδρύματα, δίνει λεπτομέρειες για τους πρώτους 41 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με επιβεβαιωμένη την λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV).
Ο πρώτος ασθενής αρρώστησε την 1η Δεκεμβρίου 2019 και δεν είχε αναφερθεί σύνδεση με την ιχθυαγορά, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι επιπλέον, δεν βρέθηκε επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ του πρώτου ασθενούς και των μεταγενέστερων περιπτώσεων. Επίσης, συνολικά, 13 από τις 41 περιπτώσεις δεν είχαν σχέση με την αγορά.
Σύμφωνα με τον Daniel Lucey, ειδικό λοιμωξιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Georgetown, οι 13 ασθενείς που δεν συνδέονται με την ιχθυαγορά, αποτελούν μεγάλο αριθμό.
Προηγούμενες εκθέσεις των κινεζικών υγειονομικών αρχών και του ΠΟΥ, ανέφεραν ότι "ο πρώτος ασθενής εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου 2019" και συνέχιζαν σημειώνοντας πως "οι περισσότερες περιπτώσεις είχαν συνδέσεις με την ιχθυαγορά", που έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.
Ο Daniel Lucey επισημαίνει πως αν τα νέα δεδομένα είναι ακριβή, τότε οι πρώτες λοιμώξεις σε άνθρωπο πρέπει να συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2019 - αν όχι νωρίτερα - επειδή υπάρχει χρόνος επώασης μεταξύ μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων. Αν ναι, ο ιός πιθανώς εξαπλώθηκε σιωπηλά στο Wuhan - και ενδεχομένως και αλλού - πριν το μαζικό ξέσπασμα στα τέλη Δεκεμβρίου στην ιχθυαγορά της πόλης.
Ο Kristian Andersen, εξελικτικός βιολόγος στο ερευνητικό ίδρυμα Scripps, ο οποίος έχει αναλύσει τις ακολουθίες του 2019-nCoV για να προσπαθήσει να διευκρινίσει την προέλευσή του, δήλωσε η ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο. Ο ίδιος σε μελέτη του, για τα  27 διαθέσιμα γονιδιώματα του 2019-nCoV, διαπιστώνει ότι είχαν έναν "πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο", δηλαδή μια κοινή πηγή, ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2019.
liberal.gr

Κορονοϊός: 132 οι νεκροί στην Κίνα - 4 τα κρούσματα στη Γερμανία.

132 οι νεκροί στην Κίνα - 4 τα κρούσματα στη Γερμανία
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το νέο κορονοϊό σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, καθώς οι θάνατοι έφτασαν τους 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, φτάνοντας συνολικά τα 5.974, περισσότερα κρούσματα και από τον SARS. Τέταρτο κρούσμα στη Γερμανία, τρία στη Μαλαισία, το πρώτο στα Αραβικά Εμιράτα.
Αναλυτικότερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μετέδωσε το Reuters.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 ως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239.
Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).
Να σημειωθεί ότι μόνο στην επαρχία Χουμπέι έχουν καταγραφεί 25 νέοι θάνατοι και 840 επιπλέον κρούσματα, η οποία πλέον θρηνεί συνολικά 125 θύματα
Γερμανία
Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κορονοϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές (Δευτέρα) το βράδυ, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.
Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.
Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κορονοϊού.
Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα. Τόσο ο άνδρας, όσο και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα, ενώ το απόγευμα σήμανε για λίγη ώρα συναγερμός στο λιμάνι της πόλης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δέκα ακόμη περιστατικά εξετάστηκαν στην Κάτω Σαξονία, μεταξύ προσώπων που είχαν επισκεφθεί την Κίνα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποιος φορέας του κορονοϊού.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας είναι η υποχρέωση των κυβερνητών αεροσκαφών που φθάνουν στην Γερμανία από την Κίνα να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου την κατάσταση της υγείας των επιβατών και η απαίτηση προς τους επιβάτες να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και να δηλώνουν πού θα βρίσκονται τις προσεχείς 30 ημέρες.
Κρούσμα στα ΗΑΕ
Κρούσμα του νέου κορονoϊού επιβεβαιώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μέλος οικογένειας που αφίχθη στη χώρα από την πόλη Ουχάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, ενώ δεν έχει γίνει σαφές ακόμα εάν έχει προσβληθεί μόνο ένα μέλος της οικογένειας αυτής, ή πόσα μέλη της ταξίδεψαν στα ΗΑΕ.
Τρία νέα κρούσματα στη Μαλαισία
Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κορονoϊού που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε 7. Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ, μετέδωσε το Reuters.
Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου