Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ζοζέπ Μπορέλ: Σέρβοι και Αλβανοί θα πρέπει μόνοι τους να βρουν λύση στο ζήτημα του Κοσόβου.


Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να συνεχίσουν τον διάλογο για την ανεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Κατά την συνάντηση που είχε ο κ. Μπορέλ με το πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο διευκολύνοντας την  διαδικασία του διαλόγου,  τόνισε ωστόσο ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει μόνες τους να βρουν λύση.
«Το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα πρέπει να το λύσουν μόνοι τους, να πετύχουν συμφωνία μόνοι τους, άλλη προοπτική δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντηση με τον Χάσιμ Θάτσι.
Το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Θάτσι – Μπορέλ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε ότι το Κόσοβο έκανε σημαντικά βήματα στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την άρση του καθεστώτος βίζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ στην Πρίστινα συναντήθηκε επίσης με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό ‘Αλμπιν Κούρτι και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αύριο θα βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες  με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου