Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική! H Δραστηριότητα στο ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία,της Ιταλίας ξεκίνησε..

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική,ο Κολοσσός της Ιταλίας Αίτνα είναι ενεργή.Μετά από μια εβδομάδα με χιονοπτώσεις,δύο μεγάλους σεισμούς,και μία χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε ένα ξενοδοχείο,ξεκίνησε και το ηφαίστειο Αίτνα τη δραστηριότητά του στη Σικελία.

Η Αίτνα,βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σικελίας,ανάμεσα στις πόλεις Μεσίνα και Κατάνια.
Βρίσκεται ανάμεσα στην Αφρικανική Πλάκα και την Ευρασιατική πλάκα. Είναι το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, με ύψος 3.329 μέτρα (10,922 πόδια).
Είναι η ψηλότερη κορυφή στην Ιταλία ,στα νότια των Αλπεων. Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1.190 τετραγωνικά χλμ. (459 τετραγωνικά μίλια)με  βασική περιφέρεια 140 χλμ.
Αυτό το καθιστά μακράν το μεγαλύτερο από τα τρία ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας, είναι περίπου δύο με δυόμισι φορές το ύψος του επόμενου μεγαλύτερυ ηφαιστείου ,που είναι ο Βεζούβιος.
Μόνο το όρος Teide στη Τενερίφη ( Ισπανία) την ξεπερνάει σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρωπαϊκής – Βόρειας Αφρικής. Στην ελληνική μυθολογία, το θανάσιμο τέρας Τυφών, παγιδεύτηκε κάτω από αυτό το βουνό, από το Δία.
Η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και σε μια σχεδόν σταθερή κατάσταση  δραστηριότητας. Τα εύφορα εδάφη του ηφαιστειακού βουνού, υποστηρίζουν την εκτεταμένη γεωργία, με αμπελώνες και οπωρώνες που έχουν εξαπλωθεί πέρα από τις χαμηλότερες πλαγιές του βουνού και την ευρεία πεδιάδα της Κατάνια προς τα νότια.
Τον Ιούνιο του 2013, η Αίτνα προστέθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ THE BIG WOBBLE : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.