Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Ο Τραμπ,ο Πούτιν και ο πόλεμος στα Βαλκάνια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει κάτι σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια. Η Σερβική επαρχία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της και έχει μεγάλη υποστήριξη από την Αμερική, αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο, ο Τραμπ έρχεται με μεγάλη αβεβαιότητα και η αστάθεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, έδωσε την ευκαιρία στον πρώην Βρετανό υπουργό, Ντένις Μακ Σέιν, ο οποίος είναι ειδικός για τα Βαλκάνια, να αναλύσει την κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και τις σχέσεις μεταξύ Tραμπ-Πούτιν-Βελιγράδι-Πρίστινα.

Ο Μακ Σέιν σε ένα άρθρο για την βρετανική εφημερίδα «Independent»,σημειώνει ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που θα συνεργαστούν στενά με τον Tραμπ, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν και ο πρώην αντιπρόεδρος  Μπομπ Ντόουλ, υποστηρίζουν έντονα τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Και οι δύο  συναντήθηκαν με τον Χασίμ Θάτσι στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Tραμπ, όπου συνομίλησαν για ενισχυμένη συνεργασία και υποστήριξη.

Αλλά ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να βελτιώσει δραστικά τις σχέσεις με τον Πούτιν και τη Ρωσία, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται σε «χειρότερη κατάσταση από ό, τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου." Είναι στη μέση της ανακοίνωσης, για μια νέα εποχή φιλίας, μεταξύ των δύο δυνάμεων και μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες παραχωρήσεις και από τις δύο,  Ουάσιγκτον και Κρεμλίνο.
Ο ΜακΣέιν δήλωσε ότι ένας από αυτούς θα μπορούσε να έχει το ακόλουθο σενάριο: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Σερβίας, ζητά από τον Tραμπ, να εγκρίνει  επίσημα το Βελιγράδι διαμάχη με την Πρίστινα. Μια τέτοια επιλογή, ο McShane πιστεύει, θα μπορούσε να εισαγάγει, την ήδη ταραγμένη περιοχή, σε μια νέα ανοικτή σύγκρουση ,που θα μεγαλώσει σύντομα,  σε ένα άλλο αιματηρό πόλεμο.

- Οι Σέρβοι είναι σταθερά με τους  Ορθοδόξους συμμάχους της, τη Ρωσία, και μερικές ακόμη και ελπίζω ο Τραμπ να ταιριάξει με τον Πούτιν και να υποστηρίξει τη Σερβία. Ο Tραμπ θα μπορούσε ακόμα κάτι να ξέρει για την κατάσταση στα Βαλκάνια, χάρη στη σύζυγό του Mελανί, η οποία ζούσε στην πατρίδα της, τη Σλοβενία ​​στις αρχές των πολέμων της δεκαετίας του ενενήντα, - λέει ο πρώην υπουργός.
Ο Μακ Σέιν, την περίοδο 2001-2005. υπηρέτησε σαν υπουργός, αρμόδιος για τα Βαλκάνια, στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, και μετά από αυτό ,σαν γραμματέας για την Ευρώπη, πιστεύει ότι ίσως η Φεντερίκα ήταν αυτή που θα μπορούσε να συμφιλιώσει το Βελιγράδι και την Πρίστινα.
- Ο Suma Chakrabarti, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, έχει εγκρίνει μια επένδυση 9,5 δις ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι ένα κλειστό εργοστάσια στο Κοσσυφοπέδιο μία ημέρα θα ξανανοίξει, αλλά θα είναι δίπλα τους για να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις, και ότι θα αναζωογονήσει την περιοχή - είπε ο McShane.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τίποτα από αυτά δεν θα λειτουργήσει, μέχρι το επίσημο Βελιγράδι να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, και οι δύο πολιτικές ομάδες να κάνουν μεγάλες αμοιβαίες παραχωρήσεις.
- Αυτό είναι αλήθεια όχι μόνο για τη Σερβία και το Κόσοβο, αλλά και για όλες τις χώρες στην περιοχή - είπε ο McShane.
Από την άλλη πλευρά,η Μαρία Dajevski αρθρογράφος του Guardian  και κορυφαία ειδικός για τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κάνει μια σημαντική παραχώρηση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, σαν τμήμα της δημιουργίας νέων σχέσεων μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσουν σύντομα στο τηλέφωνο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διαχειρίζεται τις επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, σε σχέση με την πρώτη επίσημη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Πούτιν και του Tραμπ. Τι θα πουν οι δύο πρόεδροι, παραμένει  μυστήριο.
http://www.blic.rs/vesti/svet/britanci-u-strahu-tramp-putin-kosovo-rat-na-balkanu/qceq5ng
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ BLIC : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.