Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ισραήλ: έχουμε φιξάρει ημερομηνία για να κηρύξουμε πόλεμο με Λίβανο! Ύστατη διαπραγμάτευση. Ποια είναι η ανέφικτη πρόταση των ΗΠΑ.

 

Διοικητής του Ισραηλινού στρατού: έχουμε φιξάρει ημερομηνία για να κηρύξουμε πόλεμο στα σύνορα με Λίβανο! Ύστατη διαπραγμάτευση. Ποια είναι η ανέφικτη πρόταση των ΗΠΑ. Συρία, Λίβανος 2 Γάζες πριν η Γάζα γίνει… Γάζα. Σε πολιορκία απαρτχάιντ, εμπάργκο προς εξουθένωση πριν τις χτυπήσουν.

Διοικητής IDF ( Ισραηλινού στρατού) της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου:

Η κατάσταση στα βόρεια (σύνορα με τον Λίβανο) είναι χειρότερη από την κατάσταση στα σύνορα της Γάζας. Έχουμε θέσει μια ημερομηνία στόχο για τον πόλεμο στο βορρά.

Αυτό που επιδιώκει το Ισραήλ είναι η απόσυρση των δυνάμεων της Χεζμπολά… Αν επιτεθεί και κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο και στο Λίβανο ο Νετανιάχου το διαμηνύει θα κάνουμε τη Βηρυτό Γάζα είναι εκτός των άλλων για ν΄αποκόψει τη Συρία από τα τελευταία εείσματ ΄της στην περιοχή. Θέλει τον Άσαντ. Αυτό που δεν πέτυχε η διεθνής τζιχαντιστική με 10ετή πόλεμο και οι Αμερικανοί μαζί αναλαμβάνει το Ισραήλ να το διεκπεραιώσει. Αυτό θα είναι και το μοιραίο λάθος του και ο πόλεμος θα πάρει άλλη τροπή.

Ύστατη διαπραγμάτευση. Ποια είναι η ανέφικτη πρόταση των ΗΠΑ.

Σημαντική πρόταση για Λίβανο και Ισραήλ:

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Amos Hochstein, πρότεινε μια σημαντική συμφωνία για την επίλυση των εντάσεων μεταξύ του «Ισραήλ» και του Λιβάνου, η οποία περιλαμβάνει 4 βασικά σημεία:

  1. Ο Λίβανος θα αποκτήσει την «κυριότητα» του σημείου Β1 στη Naqoura.
  2. Επίλυση των 13 αμφισβητούμενων σημείων της Μπλε Γραμμής.
  3. Ισραηλινή αποχώρηση από το λιβανέζικο τμήμα του χωριού Rhadjar (Ghajar).
  4. Απόσυρση του Ισραήλ από τις φάρμες Shebaa & παράδοσή τους στις διεθνείς δυνάμεις.
    Αυτά υπό την προϋπόθεση τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ στα σύνορα, που δεν θα συμβεί ποτέ.Μια πρόταση που ουσιαστικά πέφτει στο κενό.

Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ λένε ότι «το πρόβλημα δεν θα λυνόταν εάν το Ισραήλ απλώς αποσυρόταν από τον Λίβανο» και ότι «η αντίσταση είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, το να παραδώσουμε τα όπλα μας αποκλείεται, ακόμα κι αν η Shebaa απελευθερωθεί.»

Αναφορές από τον Λίβανο ισχυρίζονται ότι ο απεσταλμένος του Μπάιντεν Amos Hochstein διαπραγματεύεται συμφωνία για την αποτροπή του πολέμου στο βορρά, εστιάζοντας στις εδαφικές παραχωρήσεις του Ισραήλ, παραβλέποντας την αρχική απαίτηση Ισραήλ για την υποχώρηση της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Litani.

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ δημοσίευσε την Τετάρτη νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν στην προσπάθεια του ανώτερου συμβούλου Μπάιντεν, Amos Hochstein, της Γαλλίας και άλλων δυτικών παραγόντων,για συμφωνία για την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς προς το βόρειο μέτωπο.

Η έκθεση αποσιωπά το αίτημα του Ισραήλ να απωθηθεί η Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και συζητά τα προαναφερθέντα τέσσερα κεντρικά σημεία διαμάχης.

Τι μεταφέρει η ισραηλινή πλευρά ynet. Tα 4 σημεία διαπραγμάτευσης:

το πρώτο σημείο διαμάχης είναι η αξίωση του Λιβάνου για ιδιοκτησία του σημείου «B1», που βρίσκεται στο Rosh Hanikra (Naqoura), το οποίο θεωρείται η αφετηρία για την οριοθέτηση των επίγειων συνόρων μεταξύ των χωρών.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός για τα «13 σημεία» κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των κρατών, γνωστά ως «Γαλάζια Γραμμή», την οποία ο Λίβανος αντιτίθεται και δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί στην παρούσα κατάστασή του.

Το τρίτο σημείο διαμάχης είναι η απαίτηση του Λιβάνου να αποσυρθεί το Ισραήλ από το Ghajar, ένα χωριό των Αλαουιτών-Αραβών στους πρόποδες των Υψωμάτων του Γκολάν. Το χωριό ήταν μήλο της έριδος πριν από τις 7 Οκτωβρίου, που συχνά συζητούνταν ως πιθανό έναυσμα για πόλεμο στα βόρεια σύνορα.
Στο επίκεντρο του αγώνα της Χεζμπολάχ βρίσκεται η διεκδίκηση της ισραηλινής κατάληψης της βόρειας περιοχής του χωριού.
Το τέταρτο ζήτημα που τέθηκε στις συζητήσεις είναι το αίτημα του Λιβάνου για αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή Mount Dov, γνωστή και ως Shebaa Farms, μεταφέροντάς την σε διεθνή έλεγχο.
Το σημείο Β1 έχει γεωγραφική και στρατιωτική σημασία και για τις δύο πλευρές, καθώς βρίσκεται σε ψηλό έδαφος με θέα σε εκτεταμένες περιοχές, ειδικά στην ισραηλινή πλευρά, και προσφέρει θέα στη Χάιφα.
Σύμφωνα με τον Λίβανο, η Ιερουσαλήμ δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει αυτό το έδαφος λόγω της ευαίσθητης τοποθεσίας και της γεωγραφικής σημασίας του. Το Β1 αντιπροσωπεύει το τελευταίο συνοριακό σημείο στην επίγεια σύνδεση μεταξύ των χωρών του τομέα της δυτικής Μεσογείου.
Η Βηρυτός ισχυρίζεται ότι αυτό το σημείο ανήκει στην επικράτειά της από τη Συμφωνία Newcombe-Paulet του 1923, γνωστή και ως Γαλλο-Βρετανική Συμφωνία Συνόρων, και απαιτεί κυριαρχία πάνω της.
Επιπλέον, από αυτό το σημείο εκτείνονται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών, με τη διαμάχη να αφορά τη γωνία από την οποία η γραμμή προέρχεται από το Β1 στη θαλάσσια περιοχή.
Ο Hochstein πιστεύει ότι η ολοκλήρωση τόσο της θαλάσσιας όσο και της χερσαίας οριοθέτησης θα είναι «η ρεαλιστική λύση που πληροί όλες τις απαιτήσεις για την επίλυση της σύγκρουσης».
Σύμφωνα με πηγές, η προσέγγιση του Hochstein είναι μία από τις διπλωματικές λύσεις που συζητούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανεξάρτητα από την επίσημη στάση του Λιβάνου ή τη θέση της Χεζμπολάχ.
Μια πιθανή συμφωνία σε αυτά τα σημεία είναι περίπλοκη, δεδομένης της συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής του Λιβάνου. (ανέφικτη) Η χώρα είναι χωρίς πρόεδρο για περισσότερο από ένα χρόνο και ουσιαστικά στερείται πολιτικής ηγεσίας, καθώς η τρέχουσα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι αποτελείται από προσωρινούς διορισμούς.
Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση..
Την Τρίτη, ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Nabih Berri δήλωσε ότι «ο Λίβανος δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άλλοτε μια κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο είναι σήμερα σε πολλαπλά μέτωπα: το κενό στην προεδρία, την οικονομική κρίση, την επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία, τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας και στα νότια Λιβάνου με υλικές ζημιές και θύματα σε πολίτες και δημοσιογράφους».

Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει το Λίβανο έχει προέλευση το εμπάργκο στο οποίο υποβάλλεται η Συρία. Από τη Συρία έπαιρνε ενέργεια. Το γεγονός ότι η Συρία στερήθηκε τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές πέραν του Ευφράτη δεσμεύθηκαν από ΗΠΑ συν το επιβαλλόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ενέργειας έπληξε βάναυσα και το Λίβανο. Η μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι Βηρυτού έδωσε τη χαριστική βολή και στον τουρισμό τον άλλο πυλώνα της οικονομίας και ως εικόνα αποσταθεροποίησης έπληξε και τις επενδύσεις..

Λίβανος και Συρία βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις μ’ ενέργεια. Στη Συρία λόγω των sanctions υπάρχει ρεύμα μόνο μισή ώρα το πρωί και μισή το βράδυ .Και επειδή δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει και νερό. Παρεμφερής η κατάσταση και σε Λίβανο. Θα έλεγε κανείς ότι έχουν δημιουργήσει 2 Γάζες πριν τις χτυπήσουν. Απαρτχάιντ οικονομικό, ενεργειακό και πολιτικό για Συρία…

Όλα αυτά υποδηλώνουν τις δρομολογημένες εξελίξεις. Ο πόλεμος αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί. Εξαντλούν τις κοινωνίες αυτές με αργό θάνατο και αφού τις εξουθενώσουν με την πολιτική κοινωνική ενεργειακή πολιορκία και τις φθείρουν και με εχθροπραξίες περιορισμένης ισχύος π.χ το Ισράηλ βομβαρδίζει καθημερινά Λίβανο Συρία η τελευταία έχει ν΄ αντιπαλαίψει κι αναζοπυρώσεις τζιχαντιστών στο τέλος θα τους κηρύξουν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Λίβανος, Συρία υφίστανται ως άλλη Γάζα πολιορκία-απαρτχάιντ οικονομικό, ενεργειακό, πολιτικό, μιντιακό. Εξουθενώνουν τους πληθυσμούς για να τους χτυπήσουν με ολοκληρωτικό πόλεμο. Το σενάριο Γάζας θα επαναληφθεί αλλά με απρόβλεπτα αποτελέσματα..

όσο για τη διαπραγμάτευση είναι προσχηματική για να ισχυρίζονται ότι εξάντλησαν όλα τα διπλωματικά μέσα πριν προχωρήσουν..

Η Συρία και ο Λίβανος με την παρατεταμένη πολιορκία είναι στον προθάλαμο πολέμου. Επίσης ο συριακός 10ετής πόλεμος ήταν επίσης στην ίδια λογική της φθοράς..Εξαθλιώνουν εξουθενώνουν φθείρουν και μετά χτυπούν.   

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου