Σε θέσεις μάχης οριστικά και αμετάκλητα ευρίσκονται οι συριακές και τουρκικές δυνάμεις μετά την χθεσινή σύγκρουση ανατολικά της πόλης Ρας αλ Αΐν.


Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους επιτέθηκαν στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας τον Άσαντ να στείλει συνολικά 35.000 στρατιώτες στην περιοχή με σαφείς οδηγίες για την ζωή των Τούρκων και των φιλότουρκων τζιχαντιστών του FSA.
Οι Σύροι του Άσαντ γνωρίζουν ότι η τελική σύγκρουση για την επιβίωση τους κράτους τους θα γίνει με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει πρόθεση απόσυρσης αλλά ετοιμάζει και ενσωμάτωση περιοχών, θέλοντας να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα.
Την ίδια περίοδο έχουμε αγώνα δρόμου για το συριακό στρατό με την κατάληψη πόλεων, χωριών και ολόκληρων επαρχιών, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των στρατιωτών του Ερντογάν και των φιλότουρκων τζιχαντιστών, ενώ ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε σε ολόκληρη την Βόρεια Συρία από τους πολίτες, κατά της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.
Πρόκειται για ένα σκηνικό, το οποίο θα προκαλέσει αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα μαζική στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των συριακών δυνάμεων του Άσαντ με αυτών του Ερντογάν, διότι ήδη οι νεο-οθωμανοί ξεκίνησαν διαδιακασίες “ενσωμάτωσης” της πόλης Τελ Αμπιάντ.

Ο συριακός στρατός με το προσωπικό του, το οποίο αποκαλεί σε πολλά βίντεο τους Τούρκους στρατιώτες, ως “τουρκικά σκυλιά”,  φαίνεται να προελαύνει συνεχώς, έχοντας καταλάβει σήμερα τις πόλεις και τα χωριά: Doudan, Qasir Sharak, Hasda Fouqani, Amouda, al-Jawharyia, Tal Hamdoun, Kharaza Fouqani, al-Dar, Abu Jarada, al-Qarmanyia, Karbashik, al-Salam Aleik, Rabet Haj Ibrahim, al-Arrada, Laboua, Faqira, al-Ibrahimiya, Msheirfet Asaad, Bab al-Faraj και al-Shukryia.
Οι Σύροι στρατιώτες “καρφώνουν” παντού την σημαία τους στα σύνορα με την Τουρκία θέλοντας να δείξουν ότι δεν θα αναχθούν για μακρύ διάστημα την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αναφέρει ότι οι συριακές δυνάμεις, μετά την αποστολή τους σε διάφορα χωριά και πόλεις στην ανατολική ύπαιθρο του Ρας αλ Αϊν, ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα.
Οι μονάδες του Συριακού Στρατού ενίσχυσαν τον έλεγχο τους επί των χωριών Um Harmaleh, Bab al-Kheir, Um Ashabeh και al-Assadiyeh στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης Ρας αλ Αϊν και μείωσαν την απόσταση τους από τα τουρκικά σύνορα σε τρία χιλιόμετρα.
Η εφημερίδα al-Watan ανέφερε ότι ο συριακός στρατός διενεργεί την μεγαλύτερη επιχείρηση αναδιάταξης του στα Ανατολικά του Ευφράτη, με τις προσπάθειες του να αποσκοπούν στην εξασφάλιση της εθνικής οδού Χαλέπι-Χασάκα (αυτοκινητόδρομος Μ4) που ελέγχει το τεράστιο τμήμα του δρόμου που συνδέει την πόλη Tal al-Tamr με την Hasaka, την Ein Issa και το Ein Al-Arab (Kobani).

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων SANA, δήλωσε ότι οι συριακές στρατιωτικές μονάδες προέλασαν από την κατεύθυνση του Tal Tamer στη βόρεια ύπαιθρο της Hasaka προς τα σύνορα με την Τουρκία και έχουν αναπτυχθεί στα χωριά «Um Harmala, Bab al-Khair, Um Oshba και al- Assadyia» στη νοτιοανατολική ύπαιθρο του Ρας αλ Αϊν.
Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των μονάδων του Συριακού Αραβικού Στρατού, των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και των μισθοφόρων τους προς την κατεύθυνση των χωριών Bab al-Khair και Um Oshba.

Η Τουρκία ιδρύει τοπικό συμβούλιο στο Ταλ Αμπιάντ της Συρίας

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η  Τουρκία δημιούργησε ένα τοπικό συμβούλιο που θα παρέχει υπηρεσίες στη συριακή συνοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Ο δήμαρχος της γειτονικής τουρκικής πόλης Şanlıurfa, Abdullah Erin, δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για την επίλυση προβλημάτων υποδομής, όπως η έλλειψη ενέργειας και πόσιμου νερού, και οι Σύροι πρόσφυγες άρχισαν να επιστρέφουν αργά στην πόλη.
Φυσικά πρόκειται για τουρκικά “παραμύθια”, τα οποία επικαλείται η τουρκική προπαγάνδα, διότι σε συνδυασμό με μετακινήσεις Τουρκμένων και φιλότουρκων Αράβων, οι Τούρκοι διενεργούν σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού στις περιοχές των τουρκο-συριακών συνόρων με σκοπό την πρόκληση δημοψηφίσματος στο μέλλον και την υφαρπαγή συριακών εδαφών όπως στην περίπτωση της Αλεξανδρέττας.

Όλα αυτά όμως, θα επιφέρουν ακόμα ταχύτερα την σύγκρουση τουρκικών και συριακών δυνάμεων, οι οποίες δεν πρόκειται να “ακούσουν” τους Ρώσους φυσικά, διότι οι Τούρκοι ήδη υφαρπάζουν συριακό έδαφος.
pentapostagma.gr