Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

Χρονικό σοκ ταξιδιού: Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν γαλαξιακό φαινόμενο για να δουν τα 9 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν.

Οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) εξέτασαν σχεδόν 9,4 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Το επίτευγμα επέτρεψε στους αστρονόμους να παρατηρήσουν έναν κρυμμένο γαλαξία από τις πρώτες ημέρες του σύμπαντος.Ενημερωτικά νέα: Ο αρχαίος γαλαξίας στον βαθύ χώρο

Χρονολογείται σε 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη, ο γαλαξίας είναι γεμάτος με μικρά αστέρια υψηλής ενέργειας.Ταξίδι στο χρόνο: Σύμπλεγμα γαλαξιών σε βαθύ χώρο
Ο αστροφυσικός MIT, Matthew Bayliss, δήλωσε: "Είναι αυτό το μικρό μπλε σμάλτο, που σημαίνει ότι είναι ένας πολύ μικρός γαλαξίας που περιέχει πολλά πολύ ζεστά, πολύ ογκώδη νεαρά αστέρια που σχηματίστηκαν πρόσφατα.
"Αυτός ο γαλαξίας είναι παρόμοιος με τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν - το είδος που κανείς δεν έχει δει ποτέ στην ακτινογραφία στο μακρινό σύμπαν πριν".

Ο γαλαξίας βρέθηκε πίσω από ένα τεράστιο σύμπλεγμα γαλαξιών 5,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, γνωστό ως συστάδα Phoenix.
Μεγάλες συστάδες όπως το Φοίνιξ ασκούν πολλές βαρυτικές επιδράσεις στον χώρο που τους περιβάλλει.Ειδήσεις για τα ταξίδια στο χρόνο.  Αρχαίος γαλαξίας στον βαθύ χώρο
Η βαρύτητα στρεβλώνει το ύφασμα του χωροχρόνου αρκετά ώστε να επηρεάσει την κατεύθυνση του φωτός που διέρχεται από αυτό, με τον ίδιο τρόπο, μια δέσμη φωτός στρεβλώνει όταν χτυπά ένα ποτήρι νερό.
Ως αποτέλεσμα, το φαινόμενο αποκαλείται βαρυτικός φακός και επέτρεψε στους αστρονόμους να κοιτάξουν πίσω από το σύμπλεγμα Φοίνιξ.
Η μελέτη ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι ερευνητές εφάρμοσαν τις αρχές του βαρυτικού φακού για να ανιχνεύσουν τις εκπομπές ακτίνων Χ.
Οι αστρονόμοι μελέτησαν τις παρατηρήσεις του παρατηρητηρίου ακτίνων X της Chandra και το σύγκρισαν με δεδομένα από το τηλεσκόπιο Hubble Space Telescope και το τηλεσκόπιο Magellan στη Χιλή.Ταξίδι στο χρόνο: Παρατηρητήριο ακτίνων Χ της NASA Chandra
Στη συνέχεια μετράνε τις εκπομπές ακτίνων Χ από το σύμπλεγμα Φοίνιξ και ανίχνευσαν δύο εκπομπές οι οποίες "είχαν κολληθεί" γύρω από το σύμπλεγμα.
Οι αστρονόμοι στη συνέχεια επέστρεψαν στο χρόνο για να ανακαλύψουν ένα μικροσκοπικό γαλαξία που γεννήθηκε όταν το σύμπαν ήταν μόλις 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο καθηγητής Michael Gladders από το Σικάγο δήλωσε: "Το σύμπαν είναι γεμάτο από πράγματα που εκπέμπουν ακτινογραφίες και μέχρι τώρα είναι σε θέση να διαλέξει κάτι τέτοιο που είναι εντελώς απρόσιτο από τα σημερινά τηλεσκόπια.
"Αυτή είναι μια γεύση από αυτό που θα δούμε με τη σειρά της τη νέα γενιά των τηλεσκοπίων".
Ο Δρ. Bayliss πρόσθεσε: "Με αυτή την τεχνική, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε στο μέλλον έναν μακρινό γαλαξία και την ηλικία διαφορετικά μέρη του - να πούμε, αυτό το μέρος έχει αστέρια που σχηματίστηκαν 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, έναντι ενός άλλου μέρους που σχημάτισε Πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια, και να τα διαχωρίσετε με έναν τρόπο που διαφορετικά δεν μπορείτε να κάνετε ".
Οι αστρονόμοι είναι βέβαιοι ότι οι ανακαλύψεις θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το σύμπαν σε μια τόσο μικρή ηλικία.

Πώς είναι δυνατόν να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο;

Όταν τα διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Hubble εξετάζουν τις πηγές φωτός πολλά έτη φωτός μακριά, κοιτάζουν ένα afterimage από το μακρινό παρελθόν.
Παρόλο που τίποτα δεν ταξιδεύει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, το φως από τα αστέρια και τους γαλαξίες διαρκεί ακόμα πολλά χρόνια για να καλύψει τις τεράστιες αποστάσεις του Κόσμου.
Εάν κοιτάξετε τα αστέρια 100 έτη φωτός από τη Γη, κοιτάζετε το αστέρι όπως ήταν πριν από 100 χρόνια.
Αυτό ισχύει διότι ένα έτος φωτός δεν είναι μέτρο χρόνου, αλλά το φως θα διανυθεί σε ένα μόνο χρόνο.
Ο δικός μας Ήλιος βρίσκεται περίπου οκτώ λεπτά φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται οκτώ λεπτά για να φτάσει το φως του.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ EXPRESS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου