Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Αλβανοί ύψωσαν τη σημαία τους στο κάστρο της Αχρίδας.

Τέσσερις Αλβανοί προσήχθησαν από την Αστυνομία στην Αχρίδα, στη Βόρεια Μακεδονία, επειδή ύψωσαν μια τεράστια αλβανική σημαία στο κάστρο του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ.Αλβανοί ύψωσαν τη σημαία τους στο κάστρο της Αχρίδας

Όπως γράφουν τοπικά ΜΜΕ, είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μια τέτοια «πρόκληση».
Η πρώτη ήταν το 2013, όταν μια άλλη ομάδα Αλβανών είχε υψώσει για πρώτη φορά τη σημαία της.
Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα του Πάσχα.
Στην Αχρίδα (οι Σκοπιανοί τη λένε Οχρίδα) υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα ένταση με το μουσουλμανικό στοιχείο, το οποίο οικοδομεί μιναρέ στα πλαίσια αναστήλωσης του παλιού τζαμιού της πόλης δίχως άδεια του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν οι προσαχθέντες, είναι μέλη ενός παραδοσιακού γκρουπ που επιθυμούσε να δώσει μια παράσταση στο κάστρο.

Ιστορικά στοιχεία

Στην αρχαιότητα η πόλη ήταν γνωστή με το Αρχαιοελληνικό Λύχνιδος (και το Λατινικό Lychnidus).
Πιθανόν σημαίνει «πόλη του φωτός», από το Ελληνικό λυχνίς, «πολύτιμη πέτρα που εκπέμπει φως», από το λύχνος, «λάμπα, φορητό φως».
Το 879 μ.Χ. η πόλη δεν ονομαζόταν πια Λύχνιδος αναφερόταν από τους Σλάβους ως Όχριντ, πιθανόν από τις Σλαβικές λέξεις βο χριντ, που σημαίνουν «στον λόφο», καθώς η αρχαία πόλη Λύχνιδος ήταν στην κορυφή του λόφου.
Στη σλαβομακεδονική και τις άλλες Νότιες Σλαβικές γλώσσες το όνομα της πόλης είναι Όχριντ και στην Αλβανική Όχερ ή Όχρι.
Οι αρχαιότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Οχρίδας ήταν οι Δεσσαρήτες, αρχαία Ελληνική φυλή και οι Εγχελείς, φυλή Ιλλυρική.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφές ήταν πόλη ήδη από την εποχή του βασιλιά Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας.
Οι Νότιοι Σλάβοι άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Από τις αρχές του 7ου αιώνα εποικίστηκε από μια σλαβική φυλή γνωστή ως Βερζήτες.
Οι Βούλγαροι κατέκτησαν την πόλη το 867.
Το όνομα Οχριντ πρωτοεμφανίστηκε το 879. Η Λογοτεχνική Σχολή της Οχρίδας, που ιδρύθηκε το 886 από τον Κλήμεντα της Οχρίδας, έγινε ένα από τα δύο μείζονα πολιτιστικά κέντρα της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.
Μεταξύ 990 και 1015 η Οχρίδα ήταν πρωτεύουσα και προπύργιο της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.
Από το 990 ως το 1018 ήταν επίσης έδρα του Βουλγαρικού Πατριαρχείου.
Μετά τη Βυζαντινή ανακατάληψη της πόλης το 1018 από το Βασίλειο Β´, το Βουλγαρικό Πατριαρχείο υποβαθμίστηκε σε Αρχιεπισκοπή και τέθηκε υπό την εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου