Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Στο Στρασβούργο "χτύπησαν" τα Κίτρινα Γιλέκα.

Νέες κινητοποιήσεις για τα Κίτρινα Γιλέκα το Σαββατοκύριακο με το κεντρικό ραντεβού να δίνεται για πρώτη φορά στο Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν την Πρωτομαγιά.

Μπορεί η τελευταία κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων να θεωρείται από τις πλέον χαμηλές, με μόλις 23.600 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, εντούτοις πολλοί την παρομοιάζουν με νηνεμία πριν από την αναμενόμενη τρικυμία της Πρωτομαγιάς. Βέβαια είχαμε και χθες κάποια επεισόδια, κυρίως στο Στρασβούργο, που είχε οριστεί ως το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Η κατάληξη: επτά τραυματίες, εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί. Έγιναν συνολικά 26 συλλήψεις. Σχεδόν 2000 ήταν τα "Κίτρινα Γιλέκα", αλλά στάθηκε αδύνατο να πλησιάσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όποιον δρόμο κι εάν έπαιρναν, οι αστυνομικοί τους σταματούσαν με δακρυγόνα ή χειροβομβίδες κρότου.
Στο Παρίσι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επεισόδια. Οι 9.000 διαδηλωτές είχαν δύο πορείες, εκ των οποίων η μια θεωρήθηκε προοίμιο της συνεργασίας των Κίτρινων Γιλέκων με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει της Πρωτομαγιάς.
Τώρα και ...Κόκκινα Γιλέκα
Οι διαδηλωτές προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους την Πρωτομαγιά Οι διαδηλωτές προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους την Πρωτομαγιά.
Τα "κόκκινα γιλέκα" του κομουνιστικού συνδικάτου CGT συμπορεύτηκαν με τα Κίτρινα Γιλέκα. Μαζί τους ήταν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής των Ανυπότακτων. Παρά τις έως τα τώρα δύο αποτυχημένες του προσπάθειες να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους κατά του Μακρόν, επωφελήθηκε για ένα νέο κάλεσμα.  «Κίτρινα γιλέκα, συνδικαλιστές, πολιτικοί ακτιβιστές, ενώσεις, πολίτες, όλοι μαζί στον αγώνα κατά του Μακρόν και του κόσμου του», προειδοποιεί ο Μελανσόν μέσω τουϊτερ. Τα έξι βασικά συνδικάτα συμφώνησαν ήδη να τεθούν τα κίτρινα γιλέκα επικεφαλής της πορείας της ερχόμενης Τετάρτης.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι.
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου