Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Το Ιράν απειλεί με κλείσιμο τα Στενά του Χορμούζ λόγω εμπάργκο των ΗΠΑ - Το 1/3 του πετρελαίου διακινείται από εκεί.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.
Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις όσες χώρες εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και η Τεχεράνη απειλεί με κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου διαμέσου θαλάσσης.Το Ιράν απειλεί με κλείσιμο τα Στενά του Χορμούζ λόγω εμπάργκο των ΗΠΑ - Το 1/3 του πετρελαίου διακινείται από εκεί

Η απόφαση της Ουάσινγκτον στις 22 Απριλίου να μην δείξει ανοχή σε όσους εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, έκανε ανώτερους αξιωματούχους στην Τεχεράνη να απειλήσουν με το κλείσιμο του στενού, σε περίπτωση που το Ιράν δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την πλωτή οδό.
Το Στενό του Hormuz φέρνει καθημερινά περίπου το ένα τρίτο του θαλάσσιου πετρελαίου παγκοσμίως και συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν – στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και πέραν αυτής.
Την Κυριακή, το ιρανικό πρακτορείο «Φαρς» ανέφερε ότι το Ιράν δεν προτίθεται να κλείσει το στενό «εκτός αν οι εχθροπραξίες φθάσουν σε ένα επίπεδο όπου αυτό δεν θα μπορεί να αποφευχθεί».
«Εάν το πετρέλαιο μας δεν περάσει, ούτε το πετρέλαιο των άλλων θα περάσει τότε από το Στενό του χορμούζ», δήλωσε στο φαρς ανώτατος αξιωματούχος του ιρανικού στρατού.
Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν,  Μοχάμαντ Μπακέρι, δήλωσε την Κυριακή ότι το σώμα των IRGC δηλαδή των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης– που διασφαλίζει την ασφάλεια στα ύδατα του Κόλπου και το Στενό του Ορμούζ για το Ιράν – δεν είχε παρατηρήσει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά των αμερικανικών στρατευμάτων απέναντί τους μετά την προσθήκη του σώματος στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων (όπως τις θεωρούν οι ΗΠΑ βεβαίως)
«Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν στο IRGC για τη διέλευση των στενών του Hormuz … και μέχρι χθες απαντούσαν κανονικά στις ερωτήσεις του IRGC. Δεν έχουμε δει αλλαγές στη  διαδικασία», δήλωσε ο Baqeri.
Το αν η κατάσταση παραμείνει έτσι ή οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πιο εχθρικές ενέργειες στην περιοχή θα φανεί στο μέλλον.
Περίπου το 35% του πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσιων μεταφορών και το 20% της συνολικής ποσότητας που καταναλώνεται παγκοσμίως περνάει από τον πορθμό, που το Ιράν δεν ελέγχει αποκλειστικά, αλλά λόγω της εγγύτητάς του μπορεί να αξιοποιεί ως απειλή.
Εάν η Τεχεράνη κλείσει τα Στενά οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη,- ενδεχομένως και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι- με το οικονομικό πλήγμα για την Ευρώπη και μεγάλες ασιατικές οικονομίες- αγοραστές πετρελαίου, με πρώτη την Κίνα,να είναι άμεσο και καίριο.
Οι ΗΠΑ, αν και στηρίζονται πια στο δικό τους αργό, θα δουν και εκείνες τις τιμές της βενζίνης να απογειώνονται.

Tώρα σε ότι αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μη γελιόμαστε ΔΕΝ μπορούν να τις επιβάλλουν σε μια χώρα όπως η Κίνα η οποία μάλιστα κατέχει μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους.
Δεν μπορεί αυτός που χρωστάει να επιβάλλει «τιμωρία» σε αυτόν που τον δανείζει, ειδικότερα όταν πρόκειται περί υπερδύναμης.
Επίσης μια άλλη παράμετρο που δεν έχει γίνει κατανοητό πως την επεξεργάζονται οι Αμερικανοί είναι πως εάν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές του πετρελαίου ο ευνοημένος από την ιστορία αυτή θα είναι η Μόσχα.
Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή οι Ιρανοί Φρουροί κατά την διεξαγωγή της άσκησης «Μεγάλος Προφήτης 12» στον περσικό Κόλπο στα στενά του Ορμούζ. .
Η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε από ιρανικό drone ενώ στην περιοχή έπλεε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C Stennis.
Στην πραγματικότητα η άσκηση προσομοίαζε κτύπημα κατά αμερικανικού αεροπλανοφόρου επρόκειτο δηλαδή για στοχοποίησή του και δεν είχε γίνει αντιληπτό.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου