Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Χαμένη πόλη στην Ιλλυρία επί 2.000 χρόνια,ανακαλύφθηκε από Πολωνούς αρχαιολόγους.

Οι   πολωνοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια χαμένη πόλη- πάνω από 2.000 χρόνια- στη βορειοδυτική Αλβανία, στην περιοχή  της σημερινής Σκόδρα.πόλη της Bassania

 Η πόλη ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αρχαία Σκόδρα, τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι την περιβάλλουν σε έκταση περίπου 20 εκταρίων.
Το φρούριο πιθανότατα καταστράφηκε από τους Ρωμαίους στην αρχή της εποχής μας.


Τον Μάιο οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μόνο μέρος των τειχών και της πύλης.Το φρούριο πιθανότατα καταστράφηκε από τους Ρωμαίους στην αρχή της εποχής μας.  Μέχρι τώρα, τα ερείπια της θεωρούνται φυσικά βράχια.
Πιστεύεται ότι τα ερείπια ανήκουν στη Μπασιά - μια πόλη που περιγράφεται από τον Ρωμαίο ιστορικό Λίβυ (59 π.Χ. - 17 μ.Χ.) στο πλαίσιο των μαχών των ρωμαϊκών στρατευμάτων με τον τελευταίο βασιλιά της Ιλλυρίας Γκέντιο.
"Οι αμυντικές δομές ανεγέρθηκαν από καλά τοποθετημένα, τεράστια πέτρινα τετράγωνα", δήλωσε στο PAP ο επικεφαλής των ανασκαφών, κ. Piotr Dyczek, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Αρχαιοτήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
Η ακάλυπτη πύλη συνοδευόταν από δύο προμαχώνες, στους οποίους οδηγούσαν ισχυρά, πλάγια αμυντικά τείχη πλάτους 3 μέτρων. Τα εξωτερικά μέρη τους ήταν κατασκευασμένα από προφίλ πέτρας. Ο χώρος μεταξύ τους ήταν γεμάτος με μικρές πέτρες και γη.Αυτός ο τύπος κατασκευής είναι χαρακτηριστικός για τις ελληνιστικές αμυντικές δομές.  Πιστοποίηση εικόνας: PAP - Επιστήμη στην Πολωνία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Dyczek, αυτός ο τύπος κατασκευής είναι χαρακτηριστικός για τις ελληνιστικές αμυντικές δομές. Μια τέτοια χρονολόγηση υποστηρίζεται επίσης από αντικείμενα που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στους τοίχους: νομίσματα και θραύσματα κεραμικών αγγείων από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη λειτουργούσε την εποχή του ιλλυρικού βασιλείου, το οποίο έπαψε να υπάρχει στα τέλη της χιλιετίας μετά τη ρωμαϊκή εισβολή.
"Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να κοιτάμε γύρω από τη Σκόδρα  για οικισμούς και φρούρια που ήταν η οικονομική και στρατιωτική του βάση. Χάρη στη χρήση διαφόρων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των μη επεμβατικών, έχουμε εντοπίσει λείψανα μιας τεράστιας αρχαίας πόλης" Δήλωσε ο Dyczek.
Είναι ενδιαφέρον ότι η πόλη δεν αναφέρθηκε στα αρχεία ταξιδιωτών που επισκέπτονταν την περιοχή πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια.
Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι το τέλος της ύπαρξης της πόλης πέφτει στην αρχή του 1ου αιώνα μ.Χ. - το τέλος της βασιλείας του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου - και εκείνη την εποχή εγκαταλείφθηκε ή καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εισβολής. Το όνομά του θα μπορούσε να είχε ξεχαστεί. "
Τα ερείπια του λόφου διαφεύγουν της προσοχής λόγω της ειδικής γεωλογικής δομής του - ο λόφος σχηματίζεται από συσσωματώματα και ψαμμίτες.
"Μετά από αιώνες διάβρωσης, τα απομεινάρια των δομών πέτρας που υπεισέρχονται στην επιφάνεια μοιάζουν με μια φυσική γεωλογική δομή που βγαίνει πάνω στην επιφάνεια, παρά με δομές σκοπίμως κατασκευασμένες από τον άνθρωπο" εξήγησε ο καθηγητής Dyczek.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ANCIENT PAGES : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου