Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Και στη Νορβηγία δυνάμεις των ΗΠΑ, έστω συμβολικά…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αναπτύξουν από τις αρχές του επομένου έτους προσωπικό 300 ατόμων στη Νορβηγία οι οποίοι θα εμπλακούν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αρκτικό περιβάλλον.
Το πρόβλημα είναι όμως η πρόθεση των ΗΠΑ, πάντα σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Νορβηγίας, να μονιμοποιήσει την παραμονή στρατευμάτων, έστω αυτής της συμβολικής παρουσίας, με τη μέθοδο της εναλλαγής (rotation), κάτι που αναμένεται να εξοργίσει τη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί θα βρίσκονται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα, σε μια προσπάθεια να καταστεί όσο το δυνατό διαχειρήσιμη η βλάβη των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια χώρα με την οποία η Νορβηγία δεν τα πήγαινε και άσχημα.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία εμφανώς τρόμαξαν τις σκανδιναβικές χώρες που παραδοσιακά τηρούσαν πιο ουδέτερη στάση, με αποτέλεσμα όλες, μέχρι και η Φινλανδία, να αναζητούν φόρμουλα ενίσχυσης των σχέσεων μ το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, έστω και στο συμβολικό επίπεδο.


Οι Αμερικανοί έχουν στη Νορβηγία σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης, σε τούνελ σκαμμένα μέσα σε βουνά, μεγάλες ποσότητες οπλισμού, όμως στρατεύματα δεν στάθμευαν στη χώρα, με αποτέλεσμα η συμβολική παρουσία των 300, να συνιστά ποιοτική διαφοροποίηση και μια κίνηση με σαφείς και γλαφυρούς συμβολισμούς.

Και αυτό, διότι παρόλο που η Νορβηγία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας από το 1949, είχε συμφωνήσει με τη Σοβιετική Ένωση να μη φιλοξενεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της, όσο δεν δέχεται ή δεν τελεί υπό απειλή επίθεσης ή/και εισβολής… Η πρόβλεψη αυτή άλλαξε για να επιτρέψει τη διεξαγωγή στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη Νορβηγία.
http://www.defence-point.gr/news/?p=163552

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου