Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η Ουκρανία έστειλε μήνυμα στη Ρωσία «ξηλώνοντας» τις στρατιωτικές σχολές της μετά - σοβιετικής περιόδου.

Την φράση «fashion statement» σίγουρα την έχετε ακούσει αλλά συνήθως δεν...συνδυάζεται με τις στρατιωτικές στολές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως πρέπει να γίνει μια εξαίρεση καθώς σίγουρα η απόφαση της Ουκρανίας να αλλάξει τις στολές των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στέλνει ένα ακόμη μήνυμα στη Μόσχα με την οποία το Κίεβο βρίσκεται σε συγκρουσιακή τροχιά.
Το Κίεβο λοιπόν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα παλιά σοβιετικά «μοτίβα» που ήταν εμφανή στις στολές των στρατιωτών και να υιοθετήσει μια πιο δυτικού – τύπου εμφάνιση. Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως αναφέρει η Washington Times οι στολές παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό κατά την παραδοσιακή μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται στις 24 Αυγούστου που γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, δηλαδή η αποχώρηση της χώρας από την ΕΣΣΔ.
ukraine military uniforms 24 august 2016

Οι νέες στολές σε πράσινο χρώμα- με print κουμουφλάζ (τύπου παραλλαγής)- συνοδεύονται από μπερέ σε σκούρο πράσινο χρώμα, που θυμίζει μάλιστα πολύ το μπερέ του βρετανικού στρατού. Υπάρχουν επίσης διακριτικά που παραπέμπουν στους Κοζάκους – τους ατίθασους ουκρανούς έφιππους. Τα δε αστέρια που κοσμούσαν τις στολές- ως κατάλοιπό των σοβιετικών στολών- αντικαταστάθηκαν από διακριτικά σε σχήμα διαμαντιού.
Βέβαια, όπως αναφέρει η Moscow Times, οι νέες στολές δεν είναι μόνο «δυτικού» ή «βρετανικού» τύπου αλλά περισσότερο «νατοϊκού» αφού όπως τονίζεται, η Ουκρανία βρίσκεται πλέον όλο και πιο κοντά στη Συμμαχία.
Επίσης, τα νέα σχέδια των στολών θυμίζουν αρκετά, σε κάποιες λεπτομέρειες, τις στολές που φορούσαν οι άνδρες του Ουκρανικού Απελευθερωτικού Στρατού που συστάθηκε και έδρασε για μικρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μεταξύ του τέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της ένταξης της χώρας στη Σοβιετική Ένωση, το 1919.
Όπως ανάφερε δε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την ομιλία του ο σχεδιασμός νέων στολών αποτελεί ένα μόνο από τα βήματα που γίνονται για την πλήρη αναδιάρθρωση του στρατού τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση του θα φτιάξει έναν νέο στρατό «από το μηδέν».
http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/29/oykrania-stratiotikes-stoles-rwsia-diethnes_n_11759040.html?1472471586&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου