Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ρωσική πηγή… 100 χλμ. θέλει να ελέγξει η Τουρκία στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε πως η τουρκική επιχείρηση στην Συρία έχει σκοπό την απελευθέρωση της Τζαραμπλούς από το ΙΚ, αλλά ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας είναι η απόκτηση ελέγχου σε έναν διάδρομο μήκους 100 χλμ. στο συριακό έδαφος. Εκεί θα μπορεί να ενισχύσει τις ακραίες ομάδες που δρουν στην Συρία, υποστηρίζει ο Ρώσος αναλυτής Στανισλάβ Ιβανόφ.
«Οι Τούρκοι υποστηρίζουν λένε πως βομβαρδίζουν το ΙΚ. Στην πραγματικότητα πλήττουν τους Κούρδους της Συρίας. Η εκστρατεία τους έχει σκοπό τον έλεγχο επί της ζώνης αυτής ώστε εκεί να παράσχουν υποστήριξη στις ομάδες που αν πολεμούν τον Άσαντ, ειδικά στο Χαλέπι», είπε.
Ο διάδρομος αυτός εξαπλώνεται από τη Τζαραμπλούς, ανατολικά, μέχρι την πόλη Αζάζ, δυτικά, 32 χλμ. δυτικά του Χαλεπίου. Η διεθνής κοινότητα καλούσε εδώ και καιρό την Τουρκία να σφραγίσει τα σύνορα στην περιοχή για τις ακραίες ομάδες όπως το ΙΚ και το Μέτωπο αλ Νούσρα. Οι ομάδες αυτές ανεφοδιάζονταν από εκεί. Η Άγκυρα όμως δεν είχε κάνει το παραμικρό.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει σφράγισμα των συνόρων της. Αν αυτό συμβεί η ισορροπία δυνάμεων στο Χαλέπι θα κλίνει υπέρ των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων. Αν οι Κούρδοι ελέγξουν τον εν λόγω διάδρομο θα ενώσουν τις περιοχές τους και θα δημιουργήσουν αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία», ανέφερε.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως η μάχη του Χαλεπίου είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της Συρίας. Η πόλη ελέγχεται εν μέρει από τις συριακές δυνάμεις και εν μέρει από τους αντιπάλους του καθεστώτος. Όπως αναφέρει ο Αλεξέι Ομπραστόφ, αναλυτής του Higher School of Economics’ Center for Asian and African Studies, το ερώτημα είναι ποιες ομάδες θα υποστηρίξουν τελικά οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις στην Συρία.
«Ίσως υποστηρίξουν τις τουρκομανικές πολιτοφυλακές ή και αντικαθεστωτικούς που δεν σχετίζονται με το ΙΚ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια ομάδα είναι μετριοπαθής και ποια όχι.
«Η τουρκική επιχείρηση δεν έχει ως βασικό στόχο το ΙΚ αλλά τους Κούρδους. Η Άγκυρα λογικά υποθέτει ότι αν οι Κούρδοι ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Συρία η σύγκρουση θα εξαπλωθεί και στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας», κατέληξε.
Ο Γκουμέρ Ισάγιεφ, επικεφαλής του Center for Contemporary Middle Eastern Studies, συμμερίζεται την ανωτέρω άποψη και αναφέρει πως το σενάριο ένωσης των Κούρδων αποτελεί εφιάλτη για τον Ερντογάν. Ο ίδιος προσθέτει πως το ΙΚ αποτέλεσε απλώς την πρόφαση για την τουρκική εισβολή. Το ΙΚ αποτελούσε κάποτε συνεταίρο στη μοιρασιά του πετρελαίου και αντίβαρο στους Κούρδους. Τώρα όμως έχει εξελιχθεί σε απειλή για την τουρκική ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την τουρκική επιχείρηση παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί βασίζονται στις δυνάμεις του YPG και των Πεσμεργκά για τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία. «Οι ΗΠΑ θέλουν την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων παικτών στην συριακή σύγκρουση και βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση καθώς δεν υποστηρίζουν ιδιαιτέρως καμία πλευρά», ανέφερε.
Ο Βλαντιμίρ Αβατκόφ επικεφαλής του Center for Eastern Studies, International Relations and Public Diplomacy, δήλωσε από την πλευρά του πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να εκκαθαρίσει τα σύνορά της από το ΙΚ. «Ξεκάθαρα τα τουρκικά στρατεύματα θα παράσχουν υποστήριξη σε συγκεκριμένες ομάδες. Ήταν γνωστό πως η Άγκυρα ήθελε να υποστηρίξει μετριοπαθείς ομάδες στην Συρία. Υπάρχει ολόκληρο πλέγμα συμφερόντων», είπε.
Ο δε Ιβανόφ κατέληξε λέγοντας: «Οι ακραίοι ισλαμιστές και η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εχθροί. Ο Ερντογάν θα τους υποστηρίξει κατά του Άσαντ μέχρι το τέλος».

ΠΗΓΗ: http://sputniknews.com/
http://www.defence-point.gr/news/?p=159171

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου