Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ L’ESPRESSO: Ήξεραν ότι θα ισοπεδωθεί το Αματρίτσε αλλά αδιαφόρησαν.

Amatrice_Ameleia
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Αματρίτσε, το οποίο έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολόκληρο έπειτα από τα φονικά 6 Ρίχτερ της περασμένης Τετάρτης, γνώριζε το πόσο κινδύνευε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Αυτό, τουλάχιστον, αποκαλύπτει το ιταλικό πολιτικό περιοδικό L’Espresso, στηριζόμενο σε έγγραφα που βρέθηκαν στο δήμο του Αματρίτσε και προέβλεπαν με ακρίβεια τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος «χτύπησε» την περιοχή τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης Φαμπρίτζιο Γκάτι, στα έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρονται οι κίνδυνοι για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και όπως τονίζει ο συντάκτης «δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν». Σε ένα ακόμα απόσπασμα επισημαίνεται ο υψηλός κίνδυνος για τα κτίρια των οποίων «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».
Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών, εκ των οποίων πολλές κατασκευάστηκαν το 1800 και το 1900.
«Οι παρεμβάσεις με σκυρόδεμα σημειώθηκαν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στην Άκουιλα», συνεχίζει το δημοσίευμα μεταφέροντας τμήματα των εγγράφων.
Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά και στους δρόμους, οι οποίοι όπως προκύπτει δεν είναι ασφαλείς σε περίπτωση φυσικής καταστροφής: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος εγγυάται από έναν μόνο δρόμο. Επιπλέον πρέπει να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Στο «πλάνο» που μελέτησε ο Ιταλός δημοσιογράφος, οι ειδικοί μελέτησαν ακόμα και το σημείο που μέχρι προ ημερών βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα», το οποίο κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον τέσσερις τουρίστες.
«Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους», προσθέτει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Αυτό που προκύπτει, επομένως από την αποκάλυψη του ιταλικού περιοδικού, είναι πως οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τα κενά ασφαλείας, αλλά δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θωρακίσουν τα κτίρια, τα οποία κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τα 6 Ρίχτερ, παρασύροντας στο θάνατο 278 ανθρώπους.
http://www.crashonline.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83-lespresso-%ce%ae%ce%be%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%bd-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b4%cf%89/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου