Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Η μαύρη τρύπα παγιδεύτηκε βίαια μέσα στον Γαλαξία μας.

Μία μαύρη τρύπα που βρίσκεται μέσα στον Γαλαξία μας , καταναλώνει σθεναρά το γειτονικό της αστέρι με τέτοια αγριότητα που κυριολεκτικά τρεμοπαίζει με ορατό φως σε αυτό που ίσως είναι το κοσμικό ισοδύναμο της σάλια.Η μαύρη τρύπα παγιδεύτηκε βίαια μέσα στον Γαλαξία μας

Η μαύρη τρύπα, που ονομάζεται MAXI J1820 + 070, βρίσκεται περίπου 10.000 έτη φωτός μακριά και είναι περίπου επτά φορές η μάζα του Ήλιου (η χαμηλότερη υπολογιζόμενη μάζα για μια μαύρη τρύπα είναι περίπου πέντε Ήλιοι). 
οι ερευνητές κατάφεραν να συλλάβουν το αστραφτερό αστέρι χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική υψηλού ρυθμού καρέ, η οποία προσφέρει ρυθμό πάνω από 300 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ήταν σε θέση να καταγράψουν τα συναρπαστικά δεδομένα χάρη στο εργαλείο HiPERCAM στο Gran Telescopio Canarias και στις ακτινογραφίες από το παρατηρητήριο NICER της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναδημιουργήσουν το εκπληκτικό φαινόμενο σε μορφή βίντεο χρησιμοποιώντας το τελευταίο λογισμικό μοντελοποίησης.
"Η ταινία έγινε με πραγματικά δεδομένα, αλλά επιβραδύνθηκε στο ένα δέκατο της πραγματικής ταχύτητας, για να επιτρέψει την ταχύτερη φωτοβολίδα να διακρίνεται από το ανθρώπινο μάτι", εξήγησε ο αστρονόμος John Paice, από το Πανεπιστήμιο του Southampton και το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για Αστρονομία & Αστροφυσική.
Καθώς το MAXI καταναλώνει το κοντινό αστέρι, η μαύρη τρύπα εκπέμπει όχι μόνο μια κακοφωνία των ακτίνων Χ, αλλά και ορατή ακτινοβολία που κυριολεκτικά έπεσε στο μάτι των αστρονόμων. 
Το υλικό γύρω από τη μαύρη τρύπα είναι απίστευτα φωτεινό, με έξοδο φωτός περίπου εκατό ηλίων, επειδή έχει συνθλιβεί και συμπιεστεί από ένα συνδυασμό δυνάμεων τριβής, μαγνητικής και βαρυτικής δύναμης. 
Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υποδηλώνει ένα ενωτικό χαρακτηριστικό τέτοιων μαύρων τρυπών που θα μπορούσε να εξηγήσει πόσο πλάσμα παράγεται και διατηρείται στο διάστημα, γεγονός που έχει αποδειχθεί δίπλα στο αδύνατο για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα εδώ στη Γη.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου