Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΙΛΟΣ ΜΟΛΙΣ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ.

 Όταν το Ισραήλ, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1947, το Σουδάν κήρυξε επίσημα πόλεμο με το Ισραήλ και το έκανε ξανά στον Εξαήμερο Πόλεμο του 1967. Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστήριξε χριστιανικές πολιτοφυλακές που πολέμησαν τη σουδανική κυβέρνηση κατά τον πρώτο και τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν . Επισήμως, το Ισραήλ και το Σουδάν δεν έχουν επί του παρόντος διμερείς σχέσεις, αλλά σύμφωνα με ορισμένες ισραηλινές πηγές, διατηρούν μυστικούς δεσμούς.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ Γκαντούρ επέστρεψε κανονικοποιημένους δεσμούς με το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις. Αποκαλύφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 ότι το Ισραήλ είχε επικοινωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους ενθάρρυνε να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων με το Σουδάν μετά την διακοπή των σχέσεών τους με το Ιράν. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κυριαρχίας του Σουδάν συναντήθηκαν στην Ουγκάντα, όπου συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Αργότερα τον ίδιο μήνα, τα ισραηλινά εμπορικά αεροσκάφη είχαν τη δυνατότητα να πετούν πάνω από το Σουδάν.

Παρά αυτές τις προκαταρκτικές κινήσεις προς την ομαλοποίηση των σχέσεων, μια πραγματική επίσημη συμφωνία παραμένει αόριστη. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Σουδάν απέλυσε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της, Χαϊντάρ Μπαντάουι Σαντάντ, αφού είπε στο Sky News Arabia ότι το Σουδάν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ. Ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και προέβλεπε ότι μια συνθήκη θα μπορούσε να υπογραφεί έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021. 

Φαίνεται τώρα ότι η ανακοίνωση του Sadiq ήταν προληπτική αλλά όχι αβάσιμη. Μια συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη όταν ο υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο πέταξε από το Ισραήλ στο Σουδάν τον περασμένο μήνα. 

Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός κύματος ειρήνης που ξεπλένει την περιοχή. Οι υψηλόβαθμοι Άραβες διπλωμάτες λένε ότι το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Ομάν βρίσκονται στο δρόμο για την ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ, αλλά δεν θα λάβουν επίσημα μέτρα έως ότου το Ισραήλ και τα ΗΑΕ υπογράψουν συμφωνία για εξομάλυνση. Μια ειρηνευτική διάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, αν και ο Πρόεδρος της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί. 

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτά τα πολιτικά χτυπήματα συνοδεύονται από φυσικές εκδηλώσεις. Το Σουδάν υπέστη ρεκόρ από πλημμύρες στον ποταμό Νείλο, την κύρια πηγή νερού. Το μέσο επίπεδο του Γαλάζιου Νείλου έφτασε τα 17,43 μέτρα, το υψηλότερο από τότε που η χώρα άρχισε να μετρά το 1912, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός άρδευσης Γιασέρ Αμπάς. Το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας κλήθηκε να κηρύξει μια τρίμηνη εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ορίζοντας το Σουδάν ως «ζώνη φυσικής καταστροφής» αφού τα επίπεδα των υδάτων έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει, πάνω από 100.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί και περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της περιόδου των βροχών. 

Μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ένας πρόσφατος γύρος συνομιλιών υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης τελείωσε αδιαμφισβήτητα τον περασμένο μήνα.

Ο Ραβίνος Γιόσεφ Μπέργκερ, ο ραβίνος του Τάφου του Βασιλιά Δαβίδ στο Όρος Σιών, σημείωσε ότι ο ποταμός Νείλος μπορεί να είναι η πηγή ευλογιών καθώς και η πηγή κατάρας από τον Θεό. 

«Όταν ο Ιακώβ πήγε στην Αίγυπτο, εγκαταστάθηκε στο Γκόσεν λόγω των ευλογιών που έδωσε ο Νείλος στους Εβραίους», δήλωσε ο Ραβίνος Μπέργκερ στο Israel365 News. «Αλλά όταν ήρθε η ώρα για το τέλος της εξορίας, ο Νείλος έγινε η πηγή για πολλές από τις πληγές. Όσο οι Αιγύπτιοι ήταν ευγενικοί στους Εβραίους, ο ποταμός παρέμενε πηγή ευλογίας. "

Βιβλική προοπτική.

Ο Ραβίνος Μπέργκερ σημείωσε ότι οι προφήτες προέβλεπαν ότι ο ποταμός Νείλος θα διαδραμάτιζε ρόλο στην τελική εξαγορά.

«Αυτό συμβαίνει σήμερα στον κόσμο με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Τώρα που το τέλος της εξορίας πλησιάζει και οι Εβραίοι βρίσκονται στο Ισραήλ, εκπροσωπούμε πώς σχετίζονται τα έθνη με τον Θεό του Ισραήλ. Όσο ήμασταν στην εξορία, αυτό δεν είχε πρακτικές επιπτώσεις. Τα έθνη θα μπορούσαν να βλάψουν τους Εβραίους και δεν υπήρξε αντίδραση από τον Παράδεισο. Όμως οι Εβραίοι είναι στο Ισραήλ, η διαθήκη είναι σε ισχύ και η τελική λύτρωση είναι επικείμενη. Οι κανόνες έχουν αλλάξει. "

Το γειτονικό Τσαντ, μια άλλη αφρικανική χώρα που σκέφτεται να εξομαλυνθεί με το Ισραήλ, επλήγη επίσης από τις πλημμύρες του Νείλου με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν.«Αυτό το κύμα ειρήνης θέτει το στάδιο για τη Μεσσιανική εποχή που θα είναι εντελώς ειρηνική», είπε ο Ραβίνος Μπέργκερ. «Η ειρήνη θα καθοριστεί σε σχέση με το Ισραήλ, το οποίο ακριβώς βλέπουμε».

«Όποιος απορρίψει την ειρήνη με το Ισραήλ αντιτίθεται στη ροή προς αυτήν την τελική ειρήνη. Και εκείνες οι χώρες που απορρίπτουν το Ισραήλ υποφέρουν, μερικές φορές από τον Ουρανό και μερικές φορές με το δικό τους χέρι. "

Ο ραβίνος τόνισε ότι η ειρήνη πριν από τη λύτρωση ήταν κάτι περισσότερο από μια πολιτική συμφωνία ή μια προϋπόθεση μη βίας.

"Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μια αναγνώριση του Θεού που μεταφράζεται σε θετική δράση, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των Νόμων του Νώιντ."

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL 365 NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου