Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Παλαιστίνιοι: Χαμάς και Φατάχ συμφιλιώθηκαν στην Τουρκία - θα πάνε για εκλογές.

 

Τα παλαιστινιακά κόμματα της αντιπολίτευσης Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν την Πέμπτη να διεξαγάγουν εκλογές σε έξι μήνες, οι πρώτες σε σχεδόν 15 χρόνια, επιδιώκοντας να δείξουν ενότητα σε μια εποχή που το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς  Σαλέχ αλ Αρούρι επιβεβαίωσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φατάχ μετά από συνάντηση στην Τουρκία.

«Αυτή τη φορά καταλήξαμε σε μια πραγματική συναίνεση (…), οι διαιρέσεις έβλαψαν το παλαιστινιακό ζήτημα και εργαζόμαστε για τον τερματισμό τους», δήλωσε ο Αρούρι στο AFP από την Κωνσταντινούπολη.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2005, όταν ο Μαχμούτ Αμπάς, 84 ετών, διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ, εξελέγη ηγέτης της Φατάχ με το 62 τοις εκατό των ψήφων.

 

Η Χαμάς μπορεί να ενταχθεί στην PLO.

 

Ένα χρόνο αργότερα, η Χαμάς κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και μάλιστα οδήγησαν σε ένοπλη σύγκρουση, όπου το 2007 η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι πρόσφατα, και οι δύο κινήσεις ήταν εχθρικές.

Σύμφωνα με μια σπάνια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίεχ θα κέρδιζε περισσότερες ψήφους από τον Αμπάς στις εκλογές.

Ο Αμπάς δεν ανέφερε την Πέμπτη εάν σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση (PLO), που έχει υπογράψει τις Παλαιστινιακές Ειρηνευτικές Συμφωνίες στο Όσλο με το Ισραήλ, συγκεντρώνει μια σειρά παλαιστινιακών φατριών, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ αλλά όχι της Χαμάς.

Η συμφωνία που έφτασε την Πέμπτη υποδηλώνει ότι η Χαμάς θα μπορούσε να ενταχθεί στην PLO.

Η συμφιλίωση ανακοινώνει ότι οι παλαιστινιακές φατρίες μπορούν να ξεκινήσουν διάλογο, ελπίζοντας ότι ενωμένοι θα αντιταχθούν σθεναρά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών από τον Κόλπο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με έγγραφο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Είπε ότι "πολύ σύντομα" άλλες χώρες θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ και ότι αυτός ήταν ο λόγος για την επίσπευση συμφωνίας  των Παλαιστινίων.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου