Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Εάν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν, τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία εισέρχονται στο τελικό τους στάδιο στη Βιέννη.

Ένας πύραυλος εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια μιας κοινής άσκησης που ονομάζεται «Μεγάλος Προφήτης 17», στο νοτιοδυτικό Ιράν, 24 Δεκεμβρίου 2021. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021. (φωτογραφία: SAEED SAJJADI/FARS NEWS/WANA (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ )ΜΕΣΩ REUTERS)
Ένας πύραυλος εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια μιας κοινής άσκησης που ονομάζεται «Μεγάλος Προφήτης 17», στα νοτιοδυτικά του Ιράν, 24 Δεκεμβρίου 2021. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν στη Βιέννη συνεχίζονται και φέρεται να εισέρχονται στο «τελικό τους στάδιο», πολλοί στη Μέση Ανατολή –αλλά και στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες– κρατούν την ανάσα τους για να δουν εάν είναι δυνατή η επιστροφή σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. .

Το Ισραήλ παρακολουθεί επίσης στενά τις εξελίξεις στη Βιέννη. Αποδεχόμενος το γεγονός ότι κάποια συμφωνία με το Ιράν είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται στο δρόμο, ο πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε πρόσφατα ότι «η συμφωνία και ό,τι φαίνεται να είναι οι όροι της θα βλάψουν την ικανότητα ανάληψης του πυρηνικού προγράμματος [του Ιράν]».

Ωστόσο, εάν οι συνομιλίες στη Βιέννη αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία και το Ιράν είναι ελεύθερο να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα (πέρα από τις υπάρχουσες κακόβουλες περιφερειακές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων κατά ισραηλινών στόχων), οι προοπτικές για ένα ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν γίνονται πολύ μεγαλύτερες.

Ανησυχώντας ότι μια συμφωνία με το Ιράν δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη χώρα να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, το Ισραήλ ήδη σηματοδότησε την ετοιμότητά του να χτυπήσει το Ιράν. Ο Μπένετ δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να διασφαλίζει την πλήρη ελευθερία λειτουργίας του σε οποιοδήποτε μέρος και ανά πάσα στιγμή, χωρίς περιορισμούς», και ο εισερχόμενος διοικητής της IAF Maj.-Gen. Ο Tomer Bar είπε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να επιτεθεί στο Ιράν «αύριο».

Εάν το Ισραήλ όντως επιτεθεί στο Ιράν, όπως ολοένα και περισσότερο υπονοούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τι αντίκτυπο θα είχε στη Μέση Ανατολή; Πώς θα ήταν διαφορετική η περιοχή μετά από μια τέτοια εξέλιξη;

Οι Ιρανοί οδηγούν σε μοτοσυκλέτες καθώς συμμετέχουν στον εορτασμό της 43ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη, Ιράν, 11 Φεβρουαρίου 2022. (credit: MAJID ASGARIPOUR/WANA (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ) ΜΕΣΩ REUTERS)Οι Ιρανοί οδηγούν σε μοτοσυκλέτες καθώς συμμετέχουν στον εορτασμό της 43ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη, Ιράν, 11 Φεβρουαρίου 2022. (credit: MAJID ASGARIPOUR/WANA (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ) ΜΕΣΩ REUTERS)

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να είναι υποθετικές τώρα, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδειχθούν πραγματικότητα αύριο.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ, η Wikistrat, μια συμβουλευτική εταιρεία με πλήθος υπηρεσιών, διεξήγαγε μια εβδομαδιαία προσομοίωση από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ ακόμη γίνονταν οι συνομιλίες στη Βιέννη.

Για να διερευνήσει πώς ένα ισραηλινό χτύπημα θα επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής, η προσομοίωση επικεντρώθηκε στους πέντε παράγοντες που θεωρήθηκαν οι πιο σημαντικοί στην περιοχή του Κόλπου: Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ρωσία . Η προσομοίωση περιλάμβανε 31 ειδικούς από 13 χώρες και επικεντρώθηκε σε τρία σενάρια: ένα επιτυχημένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, ένα αποτυχημένο χτύπημα και ένα μερικώς επιτυχημένο χτύπημα.

Οι συζητήσεις στην προσομοίωση παρήγαγαν μερικές βασικές ιδέες, τις οποίες οι παρατηρητές των εξελίξεων στην περιοχή μπορεί να θέλουν να έχουν υπόψη τους καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τη Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια.

Πρώτον, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα χρόνια μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση (ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της), η Μέση Ανατολή θα εισέλθει στη φάση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και το Ιράν και πιθανώς τη Σαουδική Αραβία. Ένα ισραηλινό χτύπημα θα ενισχύσει την επιθυμία του καθεστώτος του Ιράν να έχει ένα πυρηνικό όπλο, θεωρώντας το -όπως και τη Βόρεια Κορέα- ως εγγύηση έναντι μελλοντικών επιθέσεων.

Από την πλευρά της, φοβούμενη τα ιρανικά πυρηνικά αντίποινα εναντίον της, η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει επίσης να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό βασίζεται στην εκτίμηση των συμμετεχόντων ότι ένα αποτυχημένο ισραηλινό χτύπημα θα οδηγούσε τη Σαουδική ηγεσία να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Ένα επιτυχημένο χτύπημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καταλύτης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας, ενθαρρύνοντας τους Σαουδάραβες λήπτες αποφάσεων να αξιοποιήσουν την επίθεση και να προλάβουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πώς θα επηρεάσει το Ισραήλ ένα ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν;

Ένα επιτυχημένο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ. Μερικοί από τους ειδικούς υποστήριξαν ότι ένα επιτυχημένο ισραηλινό χτύπημα θα μπορούσε να αναγκάσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως βασιλιά, να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, με την προσδοκία ότι το εδραιωμένο αντιιρανικό αίσθημα στη Σαουδική Αραβία θα αντιστάθμιζε κάθε αντίδραση κατά της ομαλοποίησης.

Ωστόσο, ένα αποτυχημένο χτύπημα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή θέση του Ισραήλ, καθώς το Ισραήλ θεωρούνταν μέχρι τότε ισχυρός εταίρος των κρατών του Κόλπου σε θέματα ασφάλειας και κρίσιμος εταίρος για την αντιμετώπιση του Ιράν. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι εάν το Ισραήλ αποτύγχανε να αντιμετωπίσει το Ιράν αποτυγχάνοντας να καταστρέψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, η Σαουδική Αραβία θα ήταν λιγότερο διατεθειμένη να εμπλακεί μαζί του.

Ενώ μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, άλλων παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν φαίνεται σχεδόν βέβαιη σε αυτό το σημείο, το διακύβευμα για ένα μη ελεγχόμενο πυρηνικό Ιράν είναι υψηλότερο από ποτέ.

Εάν το Ισραήλ αισθάνεται υποχρεωμένο να ενεργήσει μόνο του για να σταματήσει ένα πυρηνικό Ιράν, μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα θα μπορούσε να εμφανιστεί στη Μέση Ανατολή.

Μια προσομοίωση που εξετάζει τι συμβαίνει όταν το Ισραήλ χτυπά το Ιράν, με μερικούς από τους κορυφαίους ειδικούς του Ιράν και της Μέσης Ανατολής στον κόσμο, μας δίνει μια ματιά στο έτος μετά από μια τέτοια εξέλιξη.

Ένα τέτοιο χτύπημα θα επηρεάσει το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες – αλλά και την περιφερειακή θέση του Ισραήλ.

Ο συγγραφέας είναι επικεφαλής του γραφείου για τη Μέση Ανατολή στο Wikistrat, μια συμβουλευτική εταιρεία που βασίζεται στο crowdsource.

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου