Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για ρωσικά αεροσκάφη./Πώς η ουκρανική κρίση απειλεί την κυπριακή οικονομία./Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;/Ξυπνά πυρηνικός εφιάλτης – Αγώνας δρόμου για διπλωματία.

Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ με ισχύ από τα μεσάνυχτα, ώστε να εφαρμοστεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΕΕ, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος.Όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο κος Καρούσος, «νωρίτερα, δόθηκε η συγκατάθεσή μας, με επιφύλαξη, για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου».

 

  sigmalive.com 

Πώς η ουκρανική κρίση απειλεί την κυπριακή οικονομία.

      Πώς η ουκρανική κρίση απειλεί την κυπριακή οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, οι οποίες ακόμη δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά κυρίαρχο στοιχείο ανησυχίας, προς το παρόν, είναι η άνοδος του πληθωρισμού, η αβεβαιότητα κυρίως για τον τουρισμό και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, που θα επηρεάσει εισοδήματα νοικοκυριών και κόστος λειτουργίας επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας προχθές σε βραδινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, σημείωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και εμφανίσθηκε καθησυχαστικός. Αυτό για το οποίο εξέφρασε ανησυχία ο υπουργός, είναι, όπως είπε, ότι σε περίοδο πληθωρισμού οι αναταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο για αυξήσεις τιμών, σημείωσε ότι θα πρέπει να τις αναμένουμε στον τομέα των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου, όπου υπάρχει εξάρτηση της Κύπρου, καθώς και στα σιτηρά. Η αύξηση της τιμής των σιτηρών θα επηρεάσει την τιμή του ψωμιού, ζυμαρικών, αλεύρι και όλα τα παράγωγα.

Για τους περιορισμούς στις θεωρήσεις βίζας και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο τουρισμός, ο υπουργός σημείωσε πως το μέτρο δεν αγγίζει τον ευρύτερο πληθυσμό και παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κριμαίας, λέγοντας ότι υπήρξε τότε μια μείωση στη ροή τουριστών 10%-15%. Υπέδειξε ωστόσο, ότι είναι ακόμα νωρίς για την νέα τουριστική περίοδο, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως ο τουρισμός να μην πληγεί.

Stop σε ρωσικές πτήσεις

Μετά από τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις του υπουργού για τον τουρισμό προέκυψαν νέα ανησυχητικά δεδομένα, αν και η τουριστική περίοδος ακόμη δεν έχει ανοίξει και μπορεί η ένταση το επόμενο διάστημα να αποκλιμακωθεί. Ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν χθες να κλείσουν τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη τα οποία αντιμετωπίζουν μια τεράστια ζώνη απαγόρευσης υπερπτήσεων στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, μπήκε απαγορευτικό για πτήσεις από τη Ρωσία, μια κίνηση που αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επηρεάσει την κάθοδο Ρώσων τουριστών στο νησί. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη. Η Δανία ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ, το ίδιο κάνει και η Ολλανδία. Η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη και στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρόμοιες ανακοινώσεις, ενώ αεροπλάνα ρωσικής ιδιοκτησίας δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Ρουμανία δήλωσαν, επίσης, ότι απαγορεύουν ορισμένες πτήσεις από τη Ρωσία. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν θα πετά πλέον προς τη Ρωσία και δεν θα χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της.

Κορυφαίος εταίρος στις ΑΞΕ η Ρωσία

Ανάμεσα στις επιλογές κυρώσεων που έχει προτείνει η ΕΕ είναι και το κλείσιμο του Swift, του παγκόσμιου συστήματος διαπεραίωσης τραπεζικών συναλλαγών, για τις ρωσικές τράπεζες. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα προτείνει όπως αριθμός ρωσικών τραπεζών αποκλειστούν από το Swift κάτι που όπως είπε θα τις αποσυνδέσει από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, πλήττοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως και μπλοκάροντας τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές. Πρόσθεσε πως θα παραλύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, παγώνοντας τις συναλλαγές της, καθιστώντας αδύνατη την ρευστοποίησή του ενεργητικού της. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της χώρας από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. Στο βαθμό, όμως, που οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορούν να προβλεφθούν, αυτές θα είναι κυρίως:

Η επιλογή των Ευρωπαίων, αριθμός ρωσικών τραπεζών, να αποκλειστούν από το Swift μπορεί να επηρεάσει άμεσα την κυπριακή οικονομία κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.  Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασιών αν δεν μπορούν να εκτελεστούν εμβάσματα. Με βάση τα  πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), το απόθεμα των εισερχόμενων ΑΞΕ, δηλαδή το χρήμα που εισήλθε στη χώρα, έφτασε σε 388,81 δισ. ευρώ το 2020, από τα οποία τα €101,96 δισ. ευρώ προέρχονται από τη Ρωσία. Παράλληλα, το απόθεμα των εξερχόμενων ΑΞΕ έφθασε τα 399,31 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 134,42 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «παρόλο που ο αριθμός των χωρών-εταίρων, τόσο για τις εισερχόμενες ΑΞΕ, όσον και για τις εξερχόμενες είναι μεγάλος, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε μικρό αριθμό χωρών. Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα πρώτες χώρες του εισερχόμενου και εξερχόμενου αποθέματος ΑΞΕ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 84% του συνόλου των κατανεμημένων αποθεμάτων, με τη Ρωσία να είναι ο κορυφαίος εταίρος».

Τι είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Οι ΑΞΕ είναι μια κατηγορία επενδύσεων που αντικατοπτρίζει τον στόχο της εγκαθίδρυσης ενός μόνιμου συμφέροντος από μια επιχείρηση κάτοικο σε μια οικονομία (άμεσος επενδυτής), σε μια επιχείρηση (επιχείρηση άμεσων επενδύσεων) που είναι κάτοικος μιας οικονομίας διαφορετικής από εκείνη του άμεσου επενδυτή. Το διαρκές συμφέρον συνεπάγεται την ύπαρξη μίας μακροπρόθεσμης σχέσης μεταξύ του άμεσου επενδυτή και της επιχείρησης άμεσων επενδύσεων και σημαντικό βαθμό επιρροής στη διαχείριση της επιχείρησης. Η άμεση ή έμμεση κατοχή ποσοστού 10% ή περισσότερου των δικαιωμάτων ψήφου μιας επιχείρησης που κατοικεί σε μια οικονομία από επενδυτή που κατοικεί σε άλλη οικονομία αποδεικνύει μια τέτοια σχέση. Εξαίρεση από τον πιο πάνω κανόνα αποτελούν οι εκδόσεις και η κατοχή μετοχών επενδυτικών κεφαλαίων που θεωρούνται επενδύσεις χαρτοφυλακίου, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής.

Επανεξετάζει συνεχώς τις εξελίξεις η Κεντρική.

Η Κεντρική Τράπεζα  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις τυχόν επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν αλλά και από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν. Η ΚΤΚ και η ΕΚΤ έχουν έγκαιρα και προληπτικά προβεί στη λήψη σειράς μέτρων έτσι ώστε οποιοσδήποτε αντίκτυπος, συμπεριλαμβανόμενης της έκτασης της έκθεσης των τραπεζών στη Ρωσία, να είναι περιορισμένος. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα «αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων ετών ο κυπριακός τραπεζικός τομέας διαθέτει πλέον επαυξημένη ικανότητα να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς. Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτά αξιολογούνται μέσω του δείκτη κοινών μετοχών κατηγορίας 1, ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 17,2%, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15,7%, ισχυροποιώντας την ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα να απορροφήσει μη αναμενόμενες ζημιές και να συνεχίσει την παροχή χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία. Επίσης, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας συγκαταλέγεται πλέον στους πιο εύρωστους στον ευρωπαϊκό χώρο όσο αφορά τα επίπεδα ρευστότητας με τον δείκτη κάλυψης να ανέρχεται τον Ιανουάριο 2022 στο 345%, επίπεδο που είναι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (174%) και υπερτριπλάσιο της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης που ανέρχεται  στο 100%». Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων  «η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων (κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας, εξασθένηση οικονομικού περιβάλλοντος, επηρεασμός των τιμών ενέργειας κλπ) είναι συνεχής, ώστε τα όποια μέτρα να επανεξετάζονται», αναφέρει η Κεντρική.

philenews.com

Ξυπνά πυρηνικός εφιάλτης – Αγώνας δρόμου για διπλωματία.         

Τέσσερις μέρες από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως τα σχεδίαζε το Κρεμλίνο. Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε και αν και είναι νωρίς για να προδικάσει κάποιος τι θα γίνει, όλα δείχνουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταφέρει να επικρατήσει, καταγράφοντας όμως τεράστιες απώλειες. Έχει γίνει σαφές ότι η επιχείρηση αιφνιδιαστικού πολέμου που επεδίωξε η Μόσχα για την απομάκρυνση της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Ουκρανίας αντιμετωπίζει δυσκολίες και τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως θα ήθελε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γίνεται από πολλούς άξονες, συναντώντας σφοδρή αντίσταση από τις ουκρανικές στρατιωτικές Αρχές, αλλά και από ομάδες πολιτοφυλάκων. Άγριες μάχες διεξάγονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο Κίεβο η κατάσταση έχει μετατραπεί σε κόλαση για όσους δεν πρόλαβαν να φύγουν. Οι σειρήνες ηχούν και στέλνουν τους κατοίκους στα καταφύγια κάθε φορά που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, ενώ σε γειτονιές της πόλης διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα.

Χθες, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες και ένας τοξικός καπνός να πνίξει τους κατοίκους. «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, Νατάλια Μπαλασίνοβιτς. Μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο. Ο δήμαρχος της πόλης υποστηρίζει πως μέχρι χθες δεν υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία κρατάει άμυνα έναντι των επιθέσεων.

Αλλά και η πόλη Χάρκοβο, η δεύτερη σε μέγεθος της χώρας φαίνεται πως αντέχει. Χθες πληροφορίες έκαναν λόγο πως έπεσε στα χέρια των Ρώσων, όμως Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως έχουν τον πλήρη έλεγχό της. O ρωσικός στρατός, εξάλλου, περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες για να καταλάβει τη Μαριούπολη. Μάχες διεξάγονται και στην πόλη Σούμι στα βόρεια, όπως και στην αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς.

Συναγερμός για τα πυρηνικά.

Πάντως, χθες, έντονη ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τη στρατιωτική του διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της χώρας, αναφορά σε μονάδες που περιλαμβάνουν πυρηνικά όπλα σε κατάσταση συναγερμού, επικαλούμενος ως αιτία τις προηγούμενες επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Όπως βλέπετε, όχι μόνο οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα κατά της χώρας μας στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις», τόνισε.

Σήμερα οι συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή, μια αμυδρή ελπίδα έδωσε η είδηση πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποδέχτηκε να στείλει αντιπροσωπεία στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έχει λάβει εγγυήσεις από τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο, για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, που θα πάρει μέρος στις συνομιλίες. Η Μόσχα είχε δώσει νωρίτερα τελεσίγραφο στην ουκρανική πλευρά να απαντήσει στο αν θα προσερχόταν σε διάλογο.

Κλείνουν τον εναέριο χώρο.

Η μια μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τον εναέριο τους χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη. Ιταλία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γερμανία, Λιθουανία και Πολωνία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στις ρωσικές πτήσεις, προκαλώντας τεράστιες παρακάμψεις. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, δήλωσε χθες το απόγευμα: «Για πρώτη φορά η ΕΕ ενέκρινε την αγορά και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών σε μία χώρα που βρίσκεται υπό επίθεση. Ταυτόχρονα ενισχύουμε και πάλι της κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Προτείνουμε απαγόρευση του εναέριου χώρου. Αφορά όλα τα αεροσκάφη με ρωσικά συμφέρονται ή όσα ελέγχονται από αυτά».

Πηγή: Ο Φιλελεύθεερος

philenews.com

Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο και την Κυριακή ο ηγέτης της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαταγή να τεθούν σε «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας. Κατά κυριολεξία, ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει απευθείας για πυρηνικά, ενώ παραμένει άγνωστο σε οποιονδήποτε εκτός της ρωσικής ηγεσίας το τι ακριβώς σημαίνουν οι φράσεις «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» και «αποτρεπτικά όπλα».

Στην πράξη όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Πούτιν απειλεί τη Δύση, δηλώνοντας έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ήδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σαν «απαράδεκτη» την αναφορά, έστω και έμμεση, σε πυρηνικά όπλα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει προειδοποίηση στον Πούτιν «να μην κάνει το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα είπε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα ήταν «καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο. Η διαταγή του Πούτιν δόθηκε λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπάρξει συνάντηση αντιπροσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις. Εμείς εκλαμβάνουμε αυτή τη διαταγή σαν μια προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι και να ασκηθεί επιπλέον πίεση στους Ουκρανούς διαπραγματευτές.

»Εμείς όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με μια πολύ απλή προσέγγιση. Πηγαίνουμε για να ακούσουμε τι έχει να μας πει η Ρωσία, κι εμείς θα πούμε την άποψή μας για όλα όσα συμβαίνουν».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν μιλά για πυρηνικά επειδή κατ' ουσίαν παραδέχεται ότι με τα συμβατικά όπλα η Ουκρανία δεν πρόκειται να κατακτηθεί -ή, τουλάχιστον όχι όσο γρήγορα υπολόγιζε ο Ρώσος ηγέτης. Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας ακριβώς της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, έχει εμπεδωθεί πλέον η γνώση ότι ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και δεν εξαπολύει απειλές που δεν είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει.

Επομένως, πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο, ο οποίος ενδέχεται να ξεκινήσει από τις επιθετικές ενέργειες του Πούτιν κατά των γειτόνων της Ρωσίας, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί τάχιστα με την εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων πυρηνικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο οικουμενικής κλίμακας.

Προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δική του δήλωση, έδωσε την εντολή στον υπουργό Άμυνας, τον Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Βάλερι Γκερασίμοφ να ανεβάσουν το βαθμό ετοιμότητας των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έχει ως εξής: «Ανώτατοι αξιωματούχοι των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ προβαίνουν επίσης σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Κατά συνέπεια, έδωσα διαταγή στον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων να μεταθέσουν τις αποτρεπτικές δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού στην ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας».

Ο Τομπάιας Έλγουντ, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου σχολίασε ότι «στη χειρότερη περίπτωση ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ελαφρά πυρηνικά εάν ο στρατός του αποτύχει να καταλάβει την Ουκρανία. Και οι σύμμαχοι στη Δύση θα πρέπει να σκεφτούν από τώρα πώς θα αντιδράσουν εάν ο Πούτιν καταφύγει στα πυρηνικά όπλα. Επίσης, μπορεί κάλλιστα να ρίξει στη μάχη όπλα που δεν έχουν δοκιμαστεί ή ασυνήθιστα σε εμάς τους Δυτικούς, όπως πχ τα χημικά ή τα ελαφρά πυρηνικά».

Η έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου στις απειλές του Πούτιν εκφράστηκε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία είπε ότι «η δήλωση Πούτιν σημαίνει ότι εξακολουθεί να κλιμακώνει αυτό τον πόλεμο, κατά έναν τρόπο ο οποίος είναι παντελώς απαράδεκτος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις ενέργειές του με τον πλέον δυναμικό τρόπο».

Παρόλον ότι ο ακριβής αριθμός των όπλων με πυρηνική γόμωση αποτελεί κρατικό απόρρητο, εκτιμάται ότι στη Ρωσία βρίσκονται περισσότερα από τα μισά πυρηνικά στον κόσμο. Αυτά είναι συνολικά 14.000 και ο Πούτιν έχει συνδεδεμένα στο περιβόητο «κόκκινο κουμπί» άνω των 7.000 εξ αυτών.

Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό το είδος αυτών των όπλων, πέρα από το αριθμητικό πλήθος τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στον κόσμο, τη διαβόητη «Tsar Bomba». Εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 και η ισχύς της υπερβαίνει τους 50 μεγατόνους. Ωστόσο, το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία ετοίμαζε μια αναβαθμισμένη εκδοχή της Tsar Bomba, με δύο φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από την αρχική.

Εκτός όμως από την Tsar Bomba και κάποιες πυρηνικές τορπίλες τελευταίου τύπου, οι Ρώσοι διαθέτουν το σύστημα Status-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων. Και, καθώς το κολοσσιαίο αυτό κύμα θα είναι ραδιενεργό, θα μολύνει την ακτογραμμή του εχθρού, μετατρέποντάς την σε νεκρή ζώνη. Επίσης, το Status-6 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αντίπαλα αντι-πυραυλικά αμυντικά συστήματα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

reporter.com.cy

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου