Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Κατασχέθηκε στη Μάγχη φορτηγό πλοίο που "ανήκε σε ρωσική τράπεζα που είναι κομβικής σημασίας" για τον αμυντικό τομέα της χώρας και συγκαταλέγεται στους στόχους των κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης κατά της Μόσχας.

 Ένα φορτηγό πλοίο με προορισμό την Αγία Πετρούπολη ανακόπηκε στη Μάγχη νωρίς το Σάββατο, καθώς οι τελευταίες εμπορικές κυρώσεις αρχίζουν να πλήττουν τη ρωσική οικονομία.


Το εμπορικό πλοίο μήκους 416 ποδών με την ονομασία "Baltic Leader" θεωρείται ότι ανήκει στην Promsvyazbank, μία από τις πέντε μεγάλες ρωσικές τράπεζες που επλήγησαν με εξοντωτικές κυρώσεις της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, και κατασχέθηκε στη Μάγχη νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Η Promsvyazbank κατονομάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ως ένα από τα πέντε ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα πληγούν με κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η "Baltic Leader" ανήκε στην Promsvyazbank, η οποία περιγράφεται ως "συστημικά σημαντική" για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.

Στους αξιωματικούς της ναυτιλίας έχει δοθεί η εξουσία να αναχαιτίζουν και να κατάσχουν πλοία για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ρωσίας που υποστηρίζονται από την ΕΕ στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.  


Σε αυτό που θεωρείται ότι είναι η πρώτη περίπτωση δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διέλευση, το σκάφος ανακόπηκε από τελωνειακούς υπαλλήλους κοντά στο Honfleur, στη Νορμανδία, αφού αναχώρησε από τη γαλλική πόλη Ρουέν.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι το πλοίο, το οποίο ήταν φορτωμένο με αυτοκίνητα, ανήκε σε εταιρεία που είναι ύποπτη για παραβίαση των εμπορικών κυρώσεων που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. 

Το "Baltic Leader" είχε φθάσει στη γαλλική πόλη Ρουέν στις 19 Φεβρουαρίου και πέρασε σχεδόν έξι ημέρες αγκυροβολημένο εκεί μέχρι να αναχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής. 

Το πλοίο αναμενόταν να φτάσει στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη 3 Μαρτίου. 

Η πλοίαρχος Véronique Magnin, περιφερειακή υπεύθυνη επικοινωνίας της ναυτικής νομαρχίας, δήλωσε ότι το πλοίο εκτράπηκε στη συνέχεια στο γαλλικό λιμάνι Boulogne-sur-Mer μεταξύ 3 και 4 π.μ. (2/3 π.μ. GMT) και ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι διενεργούσαν συνεχείς ελέγχους. 

Και τα 19 μέλη του πληρώματος του "Baltic Leader" φέρονται να συνεργάζονται με την έρευνα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες. 


Ο καπετάνιος Magnin δήλωσε ότι το σκάφος είναι "έντονα ύποπτο ότι συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων".

Το "Baltic Leader", ένα φορτηγό πλοίο Ro-Ro που κατασκευάστηκε πριν από 22 χρόνια, αναμενόταν να δέσει στην Αγία Πετρούπολη στις 6 Μαρτίου. Το πλοίο πλέει υπό τη σημαία της Ρωσίας.  

Ένας αξιωματούχος αναφέρθηκε από το BBC λέγοντας: "Έχει μεταφερθεί στο γαλλικό λιμάνι μετά από αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, επειδή υπάρχει υποψία ότι ανήκει σε εταιρεία που αποτελεί στόχο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας. 

'Οι γαλλικές συνοριακές δυνάμεις ερευνούν επί του παρόντος το φορτηγό πλοίο. Το πλήρωμα του "Baltic Leader" συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές".


Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία λέγεται ότι "αναζητά εξηγήσεις" από τις γαλλικές αρχές πίσω από την κατάσχεση ενός από τα φορτηγά πλοία της.

Εκπρόσωπος στο Παρίσι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο καπετάνιος του πλοίου είχε καλέσει την πρεσβεία, η οποία στη συνέχεια επικοινώνησε με Γάλλους αξιωματούχους. 

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου