Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Αυξημένη ροή προσφύγων προς την Αλβανία.. Συλλήψεις κι επιστροφή στην Κακαβιά.

APROSFYGES
Αυξημένες ροές προσφύγων κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι Αλβανικές αρχές. Το τελευταίο 24ωρο οι αστυνομικές αρχές του Αργυροκάστρου συνέλαβαν πέντε άτομα από την Συρία, την Αλγερία και τη Λιβύη τα οποία συνέλαβαν και παρέδωσαν στην ελληνική αστυνομία.

Παράλληλα όμως η αστυνομία ανακοίνωσε την συμμετοχή τριών Αλγερινών σε κλοπές κατοικιών στα ελληνικά χωριά της Δρόπολης.
Οι αλβανικές αρχές κάνουν λόγο για αύξηση της προσφυγικής διέλευσης προς την αλβανική επικράτεια και στη συνέχεια το ταξίδι τους προς το Μαυροβούνιο, πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες από τη Συρία και τη Βόρειο Αφρική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, από τις αρχές του έτους και μέχρι τώρα κοντά στα ελληνικά σύνορα συνελήφθησαν τριακόσιοι πρόσφυγες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων είναι Αλγερινοί (περίπου 110 άτομα), ακολουθούν οι Σύριοι (100 άτομα), ενώ άλλοι πρόσφυγες ανήκουν σε χώρες όπως Αφγανιστάν, Λιβύη, Μαρόκο κ.α.
Την περίοδο αυτή εντοπίστηκαν αρκετές ομάδες ή άτομα που εμπλέκονται στη διακίνηση προσφύγων, συνελήφθησαν επτά άτομα.
Η αλβανική αστυνομία παρέχει πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες σε διαμορφωμένο σταθμό στο σημείο διέλευσης της Κακαβιάς, βοηθούμενη από τη Διεθνή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες της UNHCR και την οργάνωση Caritas.
Η εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Αργυροκάστρου, Ολτιάνα Νάνο, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες εντοπίζονται κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές γύρω από την Κακαβιά.
«Σε αυτό το σημείο», είπε η Νάνο, «οι πρόσφυγες ρωτούνται στη μητρική τους γλώσσα από διερμηνείς εάν ζητούν άσυλο στην Αλβανία ή θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Οι παγιδευμένοι πρόσφυγες στην αλβανική επικράτεια παραδίδονται στις ελληνικές αρχές, ενώ για τους Σύριους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Αλβανία, ακολουθούνται ειδικές πρακτικές.
Σύμφωνα με την αστυνομία εάν οι πρόσφυγες δεν ζητούν άσυλο στην Αλβανία, τότε επιστρέφονται αμέσως στην Ελλάδα, τη χώρα από την οποία εισήλθαν στην αλβανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις αλβανικές αστυνομικές αρχές, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες, αντικατοπτρίζει την τάση αύξησης της μετακίνησης προς την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου