Κυριακή 28 Μαΐου 2017

“Έχεις δυο εβδομάδες διορία για το Ιντσιρλίκ”! Τελεσίγραφο Μέρκελ σε Ερντογάν.

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχει δώσει η Μέρκελ στον Ερντογάν προκειμένουν ν΄ αλλάξει στάση στο θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ και να επιτρέψει την απρόσκοπτη επαφή Γερμανών βουλευτών με το προσωπικό της βάσης. Μετά θα λάβει τις οριστκές της αποφάσεις, γράφει το  το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Γερμανοί αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ενημέρωσαν την Παρασκευή βουλευτές, λέγοντάς τους πως πιστεύουν ότι ο πρόεδρος  Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη στάση του επί του θέματος.
Το Der Spiegel υπογραμμίζει ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μεταξύ  Μέρκελ και Ερντογάν.
Μιλώντας στα ΜΜΕ πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών, η Μέρκελ απειλούσε να αποσύρει τους Γερμανούς στρατιώτες από την τουρκική αεροπορική βάση στο İncirlik, ανέφερε η Deutsche Welle.
«Θα ήθελα να καταστήσω σαφές στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας ότι είναι απαραίτητο για τους στρατιώτες μας να μπορούν να τους επισκέπτονται μέλη της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε:
“Διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον Incirlik.”
“Αν θέλουν να φύγουν, θα πούμε αντίο. Αυτό εξαρτάται από αυτούς και δεν θα τους ικετεύσουμε », δήλωσε  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαουσόγλου, απαντώντας.
Η ένταση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας κλιμακώθηκε με τη σύλληψη δύο Γερμανών δημοσιογράφων  και την απόφαση του Βερολίνου να χορηγήσει άσυλο σε στρατιωτικούς αξιωματικούς και άλλους διπλωματικούς κατόχους διαβατηρίων που η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος .
Η ένταση μετατράπηκε σε κρίση, όταν η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια ομάδα Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ, στις 15 Μαΐου.

Η Γερμανία έχει  περισσότερους από 250 στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ μαζί με αεροσκάφη  Tornado και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου