Toυ Βασίλη Καπούλα.
Πρωτοφανείς εικόνες από τις Φιλιππίνες μια χώρα που έχει μετατραπεί σε Συρία με τον πρόεδρο της χώρας,  Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να καταγγέλλει εισβολή τζιχαντιστών από όλη την υφήλιο μέχρι Μοσούλη και Ράκκα και να εκλιπαρεί τον Β.Πούτιν για βοήθεια. Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή έχουν βαθύτερα αίτια. Αποκεφαλισμοί, νεκροί, στρατός στους δρόμους, χρήση πυροβολικού και πολεμικών ελικοπτέρων σε αστικό περιβάλλον, είναι εικόνες που μόνο… Χαλέπι θυμίζουν.
Νεκροί μέχρι στιγμής 35 μαχητές του ISIS και 80 στρατιώτες.


Ισλαμιστές αποκεφάλισαν έναν αρχηγό της αστυνομίας και συνέλαβαν πολλούς ομήρους, ανάμεσα στους οποίους και ένας ιερέας, στις νότιες Φιλιππίνες.
«Τρομοκράτες σταμάτησαν τον αρχηγό της αστυνομίας της Μαλαμπάνγκ ενώ επέστρεφε στο σπίτι του και πιστεύω πως τον αποκεφάλισαν αμέσως επιτόπου», δήλωσε ο πρόεδρος για να δικαιολογήσει τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε στις νότιες Φιλιππίνες.
Ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν σε έναν καθεδρικό ναό στην τοποθεσία Μαράουι και συνέλαβαν τον ιερέα Τσίτο Σουγκανόμπ, καθώς και άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επίσκοπικής Συνόδου των Φιλιππίνων Σόκρατες Βιγέγκας.
«Απείλησαν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεν ανακληθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις που εστάλησαν εναντίον τους».

Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση που μπορούμε να τη συγκρίνουμε μόνο με τη Συρία, οι ειδικές δυνάμεις των Φιλιππίνων επιτέθηκαν στις θέσεις των ισλαμιστών στην πόλη Marawi με την υποστήριξη πολεμικών ελικοπτέρων και πυροβολικού και του Στρατού.
Ο Στρατός της χώρας προσπαθεί με «χειρουργικές» επιθέσεις να απομακρύνει τους ισλαμιστές από την πόλη. Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως πολύ δύσκολη.
Απώλειες υπάρχουν και από τις 2 πλευρές με τον πρόεδρο της χώρας να επισκέπτεται τους τραυματίες στο νοσοκομείο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η δημόσια κατηγορία του προέδρου της χώρας ο οποίος αποκάλυψε ότι δεν αντιμετωπίζεται ως τοπική τρομοκρατική οργάνωση η ομάδα «Maute» καθώς έχει ενισχυθεί δραματικά από τζιχαντιστές Μαλαισιανούς, Ινδονήσιους και «άλλων εθνικοτήτων».
«Πριν ήταν απλά μια τοπική τρομοκρατική ομάδα. Τώρα εξυπηρετούν την ιδεολογία του ISIS. Θέλουν  να μετατρέψουν τη πόλη Mindanao τμήμα του Χαλιφάτου» είπε ο Jose Calida σε συνέντευξη τύπου.

«Δεν είναι πλέον ένας ανταρτοπόλεμος των κατοίκων των Φιλιππίνων αλλά έχει μετατραπεί σε μια εισβολή ξένων τρομοκρατών προερχόμενοι από Ράκκα και Μοσούλη. Ερχονται επειδή δεν μπορούν να νικήσουν εκεί ή γιατί μερικοί δεν μπορούν να μεταβούν».
«Οσους θεωρούν άπιστους, Χριστιανούς ή και Μουσουλμάνους, αποκεφαλίζονται».
Οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί σε κτίρια κατοικιών, έχουν τοποθετήσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στους δρόμους και κρατούν ομήρους καθολικούς.
Πυρά ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι έριξε βόμβες σε κατοικημένες περιοχές.
Πολλοί από τους 200.000 κατοίκους της Μαράουι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ ο στρατός έχει ζητήσει από όσους έχουν μείνει στην πόλη να φύγουν από τις συνοικίες όπου διεξάγονται μάχες.
Από την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει θέσει ολόκληρο το νησί Mindanao υπό στρατιωτικό νόμο ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να θέσει ολόκληρη τη χώρα υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Παράλληλα υποσχέθηκε να παραιτηθεί αν δεν τα καταφέρει.
«Ως Πρόεδρος, αν δεν μπορέσω να τους αντιμετωπίσω, θα παραιτηθώ. Αν είμαι εντελώς ανίκανος να διατηρήσω την τάξη στη χώρα, θα παραιτηθώ και θα δώσω τη δουλειά σε κάποιον άλλον» τόνισε.
Ταυτόχρονα οι στρατιώτες προσπαθούν να εκκενώσουν την πόλη διώχνοντας γρήγορα τους κατοίκους με λεωφορεία.
«Σώσαμε 78 πολίτες καθώς οι τρομοκράτες προσπαθούσαν να τους μετατρέψουν σε ανθρώπινες ασπίδες» είπε στρατιώτης.
«Παράλληλα σώσαμε και 42 δασκάλους που είχαν βρει καταφύγιο στο Κολλέγιο Dansalan».
Σύμπτωση ή όχι; Την στιγμή που ο Ρ.Ντουτέρτε συναντούσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, και του ζητούσε όπλα, ξέσπασαν οι πρωτοφανείς συγκρούσεις.
«Οι Φιλιππίνες θέλουν σύγχρονα ρωσικά όπλα για να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες του ISIS» είπε ο Ρ.Ντουτέρτε.

«Ηρθα στη Μόσχα για να διασφαλίσω την υποστήριξη σας και να επιβεβαιώσω την φιλία μας» τόνισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.
«Η Μόσχα είναι αξιόπιστος συνεργάτης και θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας».
«Είχαμε εντολές από τις ΗΠΑ αλλά τώρα η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή και για να πολεμήσουμε το ISIS με τις μονάδες τους και τις λειτουργίες τους, χρειαζόμαστε σύγχρονα όπλα» είπε ο Ντουτέρτε στον Πούτιν.
«Θέλουμε όπλα, ελικόπτερα και μαχητικά».
«Λυπάμαι πολύ που πρέπει να φύγω τόσο ξαφνικά εξαιτίας του ISIS» πρόσθεσε.
«Ασφαλώς η συνεργασία στο στρατιωτικό-τεχνικό πεδίο είναι πιθανή» είπε ο Πούτιν στον Ντουτέρτε όπως και σε «ενέργεια-μεταφορές κτλ».
«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τους θανάτους στη χώρα σας που είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων».
«Κατανοώ πλήρως γιατί πρέπει να φύγετε».
«Ελπίζω οι συγκρούσεις να τερματιστούν με τις λιγότερες απώλειες».
«Οι δύο χώρες θα υπογράψουν τα έγγραφα που έχουν προετοιμαστεί από τις αντιπροσωπείες μας».
«Οι υπουργοί θα παραμείνουν και αύριο για τις υπογραφές που στοχεύουν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μας».


pentapostagma.gr