Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αναταραχή στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες λόγω της «κατασκοπίας των ΗΠΑ μέσω των πρεσβειών».

          Η Κίνα και μια σειρά κυβερνήσεις της Νότιας Ασίας  έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον για τους ισχυρισμούς ότι οι αμερικανικές πρεσβείες - καθώς και πρεσβείες τωνσυμμάχων των  ΗΠΑ - χρησιμοποιήθηκαν για την επιτήρηση της NSA.
          Η διπλωματική γραμμή έχει προκληθεί από την έκθεση του Sydney Morning Herald, η οποία δήλωσε ότι η NSA συλλέγει  δεδομένα  σε ασιατικές χώρες, από την κατοχή του εξοπλισμού της που είναι εγκατεστημένο στο εσωτερικό των πρεσβειών των ΗΠΑ, αλλά και στις διπλωματικές αποστολές των εθνών »Πέντε μάτια» εθνών, τα οποία περιλαμβάνουν την Αυστραλία, την Βρετανία και τον Καναδά.

          Το Πεκίνο είπε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχο» από την είδηση ​​και θα ζητήσει διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ.
           "Ζητούμε επίσης, οι ξένες πρεσβείες στην Κίνα να σέβονται το προσωπικό τους, η Σύμβαση της Βιέννης ... και άλλες διεθνείς συνθήκες λένε  να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ιδιότητα ή τη θέση τους και θα βλάψουν την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας," είπε από το Κινέζικο Υπουργείο Εξωτερικών,ο εκπρόσωπος, Hua Chunying,  την Πέμπτη.
U.S. President Barack Obama and Chinese President Xi Jinping  (AFP Photo/Saul Loeb)
 

          Η είδηση ​​των εγκαταστάσεων συλλογής δεδομένων που λειτουργούν έξω από τις πρεσβείες στην Τζακάρτα, στην Μπανγκόκ, το Ανόι, το Πεκίνο, και το Ντίλι, έγινε με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη της NSA, Eντουαρντ Σνόοουντεν.

            Η είδηση ​​ότι ο οργανισμός των ΗΠΑ ,που πραγματοποιεί κατασκοπεία μέσω ξένων πρεσβειών, προκάλεσε επίσης οργή στην Ινδονησία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Marty Natalegawa, λέγοντας ότι το θέμα είχε τεθεί στις ΗΠΑ, από τον Επιτετραμμένο στην Τζακάρτα.

             "Η Ινδονησία δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό και θα διαμαρτυρηθεί έντονα  για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων,από εγκαταστάσεις στην αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα,", δήλωσε ο Natalegawa, παραθέτει  το Ass,Press. "Εάν επιβεβαιωθεί, μια τέτοια ενέργεια δεν είναι μόνο μια παραβίαση της ασφάλειας, αλλά και μια σοβαρή παραβίαση των διπλωματικών κανόνων και δεοντολογίας και σίγουρα δεν είναι στο πνεύμα των φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών."
            Η Ινδονησία δήλωσε ότι έκανε κλήτευση του  Πρέσβη της Αυστραλίας, Greg Moriarty, για να έρθει στο υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των "εντελώς απαράδεκτων" δραστηριοτήτων που αναφέρθηκαν στη Sydney Morning Herald.

          Η αναταραχή αυτή υποστηρίζεται από άλλες ασιατικές χώρες. Η Κυβέρνηση της Μαλαισίας υποσχέθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης εξέδωσε μια δήλωση ζητώντας την κατάθεση διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι η κατασκοπεία είναι  έγκλημα σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, σύμφωνα με την Thai[ Εθνική Ασφάλεία] είπε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, Αντιστράτηγος. Paradorn Pattanathabutr. Ο αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ περισσότερο από την Αυστραλία,τον πιο κοντινό γείτονα της Ταϊλάνδης.

           "Όταν πρόκειται για την τεχνολογία και τη μηχανική, οι ΗΠΑ είναι πιο επινοητικές και πιο προηγμένες από την Αυστραλία», είπε. "Έτσι μπορώ να πω ότι δεν είναι αλήθεια ότι η αυστραλιανή πρεσβεία θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακός κόμβος για κατασκοπεία."
           Η έκχυση της κριτικής από την Ασία έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ είναι ήδη υπό σοβαρή πίεση από τα ευρωπαϊκά έθνη, μετά από προηγούμενες εκθέσεις που αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιτήρησης  εκεί.

          Διπλωμάτες της ΕΕ πρόσφατα ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον για να πάρουν εξηγήσεις σχετικά με την NSA κατασκοπεία. Οι ΗΠΑ επέμειναν ότι όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει στην Ευρώπη  σχετίζονται με τις ζώνες πολέμου στη Μέση Ανατολή και θα συνεχιστεί.
          Στον απόηχο του σκανδάλου της NSA, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ζητήσει την αναστολή στο εμπορικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.            http://rt.com/news/china-nsa-embassies-spy-028/   AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου