Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Σε ατμόσφαιρα πίεσης και φόβου τα Σκόπια»


Διπλωματικές προσπάθειες του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, για την εξασφάλιση μιας ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν υποστήριξης, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας στη χώρα μιας ατμόσφαιρα φόβου και πίεσης.

Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής των Σκοπίων, ευρωβουλευτής, Richard Howitt,  κατά τη διάρκεια της παραμονής του, σήμερα,  στα Σκόπια.
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι για να εξασφαλιστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να πεισθούν περισσότερες από δύο χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις οποίες υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις  στο κράτος των Σκοπίων.

Κάλεσε, εκ νέου, τη χώρα να επιδείξουν μέχρι το Δεκέμβριο απτά αποτελέσματα, ώστε να βελτιωθεί το κακό κλίμα.
Ο Richard Howitt πρότεινε τη ‘διόρθωση’ τριών ζητημάτων:
Μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου για πολιτικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να συνεχιστεί η πρόοδος που σημειώθηκε στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και το τρίτο,  να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με συγκεκριμένα αποτελέσματα ώστε να βελτιωθεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Μίλησε επίσης για τις επιφυλάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τη φυλάκιση  και την ερμηνεία που δόθηκε  για το δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, με υπαινιγμούς για ύποπτα στοιχεία της καταδίκης, ότι η ποινή του, ενδέχεται να έχει πολιτικά κίνητρα.           http://www.echedoros-a.gr/2013/10/blog-post_1931.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου