Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Το ISIS αναδιπλώνεται και επεκτείνεται στην Νοτιοανατολική Ασία.

Ανάλυση: South Front   
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Το τελευταίο διάστημα, το ISIS καταβάλλει εντατικές προσπάθειες να επεκτείνει την επιρροή του στη Νοτιοανατολική Ασία, μετά από τις δραματικές και διαδοχικές απώλειές του, αμέσως μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία. Σύμφωνα με τη λογική της ηγεσίας του ISIS, και αυτή η περιοχή, όπως και η Βόρεια Αφρική, θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε νέα βάση-ορμητήριο της τρομοκρατικής ομάδας, εάν χάσει ακόμη περισσότερο έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.Φέρεται ότι, πριν από λίγα χόνια, 1.000 - 1.500 Μαλαισιανοί και Ίνδονήσιοι πολίτες προσχώρησαν στο ISIS και το μέτωπο Αλ-Νούσρα και αναχώρησαν για τη Συρία και το Ιράκ. Σήμερα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μετακίνηση. Κάποιοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το ISIS έχει ήδη στείλει στην Ινδονησία περίπου 100 μισθοφόρους, με επικεφαλής της ομάδας τον Ινδονήσιο Μοχάμεντ Μπαχρούν Ναΐμ, με αποστολή να ενεργοποιήσει τον πυρήνα κρούσης του ISIS στη Νοτιοανατολική Ασία, “Κατίμπα Νουσαντάρα”. Ο Ναΐμ έχει πολεμήσει στη Συρία, έχει προχωρημένες γνώσεις υπολογιστών και έγινε γνωστός ως παραγωγός προπαγανδιστικών βίντεο του ISIS.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στόχος του Ναΐμ είναι να ενώσει τις προσπάθειες των διάσπαρτων ισλαμιστικών ομάδων στην Ινδονησία, την Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Σιγκαπούρη σε έναν κοινό στόχο. Για τον σκοπό αυτό, η οργάνωση “Κατίμπα Νουσαντάρα” έχει δημιουργήσει μια σειρά από ιστοσελίδες που στρατολογούν νεοφώτιστους. Στις ιστοσελίδες αυτές υπάρχουν αναρτήσεις που καλούν γιατρούς, εκπαιδευτικούς, μηχανικούς, γυμναστές, δικηγόρους, θεολόγους, λογιστές και άλλους επαγγελματίες που χρειάζεται η τρομοκρατική ομάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κοινή αποστολή της.


Τουλάχιστον 4 περιφερειακές ομάδες φέρεται ότι ήδη δήλωσαν υποταγή στην οργάνωση “Κατίμπα Νουσαντάρα”. Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Μπαχρούν Ναΐμ θα χρειαστεί μια δική του ομάδα κρούσης, προκειμένου να σχεδιάζει και να εκτελεί τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ συγχρόνως θα επιβλέπει τους νέους οπαδούς του.

Στις 14 Ιανουαρίου, η τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας έγινε αιτία να σκοτωθούν 2 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 24. Οι ινδονησιακές Ειδικές Υπηρεσίες Ασφαλείας θεωρούν ότι ο Μοχάμεντ Μπαχρούν Ναΐμ ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης. Η “Κατίμπα Νουσαντάρα” φέρεται να προετοιμάζει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχους τοπικές τουριστικές υποδομές και ξένους υπηκόους, γεγονός που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει την οικονομία της Ινδονησίας.

Προς το παρόν, ο τοπικός αυτός πυρήνας του ISIS δεν αποτελεί ακόμη σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Ωστόσο, εάν οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν επαγρυπνήσουν, η “Κατίμπα Νουσαντάρα” κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να εδραιωθεί στην περιοχή και να ξεκινήσει έναν κανονικό τρομοκρατικό πόλεμο, όπως έγινε ήδη στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού.Το παρακάτω γράφημα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail δείχνει την τρομακτική εξάπλωση του ISIS σε όλο τον κόσμο μέσα σε μόλις δύο χρόνια, καθώς δημιουργούνται περισσότερες τρομοκρατικές ομάδες σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, που δηλώνουν πρόθυμες να ορκιστούν πίστη στα «ιδανικά» του.

Πιστεύεται ότι περισσότερες από 40 διεθνείς ομάδες έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν το ISIS όποια στιγμή χρειαστεί. Πολλές από αυτές τις ομάδες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και είναι υπεύθυνες για απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και εκβιασμούς. Εκτός από την κτηνωδία που χαρακτηρίζει τις ενέργειές τους, έχουν έναν κοινό στόχο: την δημιουργία ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους που θα διέπεται από το νόμο της Σαρία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ανοδικός δείκτης ανεργίας σε πολλές χώρες και οι ελκυστικές αμοιβές των μισθοφόρων (150 δολάρια την ημέρα για κάθε μέλος του ISIS στη Συρία και το Ιράκ) συνέβαλε στην δημιουργία δεκάδων ομάδων του σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως το Ουζμπεκιστάν, οι Φιλιππίνες και τα χαμηλά υψίπεδα της Ρωσίας, ενώ νέοι κρυφοί θύλακες έχουν σχηματιστεί και στην Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου