Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Διαδήλωση – ξέσπασμα προσφύγων στην ΒΙΑΛ./ Κόστος προσφυγικού στη Χίο: Αλήθειες και ψέματα.

Το πάγιο αίτημά τους ήταν να μην τους στείλουν πίσω στην Τουρκία και να τους δώσουν την ελευθερία για την μετακίνησή τους.Διαδήλωση – ξέσπασμα προσφύγων στην ΒΙΑΛ
Σύμφωνα με τον astraparis.gr αυτή τη φορά, λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης η διαδήλωση βρήκε έξω από τα συρματοπλέγματα της ΒΙΑΛ, η αστυνομία πιάστηκε στον… ύπνο και δεν υπολόγισαν ότι ένα λουκέτο θα στεκόταν ικανό να τους σταματήσει.

Μόλις είχε προηγηθεί η είσοδος στο hot spot αντιπροσωπείας της δημοτικής παράταξης της Χιακής Συμπολιτείας, από τις κες Ερμιόνη Φρεζούλη και Δέσποινα Τσαρδάκα (δημοτικοί σύμβουλοι), καθώς και τις κες Ιουλία Χαλλιορή και Βίκυ Γεωργούλη, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο.

Ενώ μέχρι τότε οι συγκεντρωμένοι είχαν περιορισθεί σε συνθήματα, αίφνης άρχισε η πρώτη προσπάθεια να ανοίξει η κεντρική πύλη, κάτι που δεν άργησε να γίνει, με αποτέλεσμα δεκάδες στην αρχή και εκατοντάδες στη συνέχεια να βγουν έξω από τον κλειστό χώρο της ΒΙΑΛ.
Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί για να… εμποδίσουν τους αλληλέγγυους και τα μέλη της Χιακής Συμπολιτείας που στο πλαίσιο της εκδήλωσης συμπαράστασης και διαμαρτυρίας είχαν ξεδιπλώσει τα πανό τους και βρίσκονταν λίγα μέτρα από την κεντρική πύλη.
Αμέσως, οι αστυνομικοί άλλαξαν κατεύθυνση και δημιούργησαν φράγμα για να μην συνεχιστεί η διαδήλωση των προσφύγων και μεταναστών έως τον κεντρικό δρόμο.
Για σχεδόν μισή ώρα και σε κλίμα απόλυτα ειρηνικό έγινε η διαδήλωση. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν πάρει θέσεις δεν χρειάστηκε να επέμβουν και απλώς προσπάθησαν μη ήπιο τρόπο να οδηγήσουν και πάλι μέσα στο hot spot τους πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που μάλλον έγινε οικειοθελώς, όταν ολοκλήρωσαν την διαμαρτυρία τους.


Κόστος προσφυγικού στη Χίο: Αλήθειες και ψέματα
Καθώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό περνά – μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας – σε μια νέα φάση, επιχειρούμε μια αναδρομή και μια καταγραφή για το κόστος, τις ζημιές και τα οφέλη στην τοπική οικονομία και την κοινωνία της Χίου από την επί πολλούς μήνες ροή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από το νησί.
Διευκρινίζουμε από την αρχή ότι το προσφυγικό– μεταναστευτικό ρεύμα μάς προέκυψε, δεν ήταν κάτι που επέλεξε η χώρα μας, η οποία – μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες – αναγκάστηκε (ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις) να υποδεχθεί και να υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους από τον πόλεμο.
Η Χίος, τον περασμένο χρόνο αναδείχθηκε η δεύτερη πύλη εισόδου από τα τουρκικά παράλια, με τον συνολικό αριθμό που πέρασαν από το νησί να υπερβαίνει τα 120.000 άτομα.
Όλα αυτά που θα καταγράψουμε και ειδικότερα τα οφέλη, οικονομικά και κοινωνικά, που προέκυψαν για τη Χίο δεν πρέπει να παρερμηνευθούν και να θεωρηθεί ότι αφού είναι έτσι, ας έρχονται οι πρόσφυγες.
metanastes kouzina
Γκρίνιες και μεμψιμοιρίες για επιπτώσεις στην οικονομία
Τα καταγράφουμε ως απάντηση σε όσα λέγονται και κυρίως στις γκρίνιες ακόμα και στην καταστροφολογία που διατυπώνεται από ορισμένους φορείς επαγγελματιών και άλλες πλευρές για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στο νησί και τα… δεινά που έχουν σωρευθεί.
Είδαμε, ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο Χίου να ζητά να κλείσουν οι κοινωνικές κουζίνες, οι οποίες – ανεξάρτητα από τις όποιες ενδεχομένως επιφυλάξεις μπορεί να έχει κανείς – προσέφεραν και προσφέρουν σίτιση σε χιλιάδες ανθρώπους και μάλιστα χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και γενικότερα για το κράτος, το οποίο και έχουν ως ένα βαθμό υποκαταστήσει στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο ίδιος φορέας, συνεπικουρούμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, αντέδρασαν στον διαγωνισμό της 96 ΑΔΤΕ για την σίτιση των προσφύγων, ζητώντας προτίμηση των τοπικών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από το προσφυγικό, όπως λένε. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να ισχύσουν οι όροι και προδιαγραφές που τίθενται στον διαγωνισμό, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν στη Χίο επιχειρήσεις εστίασης που να συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού.
Πέραν τούτων, παρακολουθήσαμε αντιδράσεις από φορείς του τουρισμού, οι οποίοι καταστροφολογούν για τις επικείμενες – γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξαν – επιπτώσεις στον ούτως ή άλλως ανύπαρκτο τουρισμό του νησιού και να ζητούν – όλοι τώρα που γυρίζει – μέτρα και κίνητρα για την τόνωση του τουρισμού.
Να ζητούν, ουδείς λέει το αντίθετο, αλλά πρέπει να αναλογισθούν και οι ίδιοι τι έχουν κάνει χρόνια τώρα για τον τουρισμό του νησιού, πέραν του μονόπλευρου προσανατολισμού τους προς τους Τούρκους τουρίστες.
metanastes kipos 1
Το μέγιστο όφελος για την χιακή κοινωνία
Εκείνο που πρέπει να καταγραφεί ως το μέγιστο όφελος για την κοινωνία της Χίου στο σύνολό της είναι τα υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που επιδεικνύονται πρακτικά επί μήνες τώρα από εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.
Μεμονωμένοι πολίτες, εθελοντικές ομάδες και κοινωνικοί φορείς έχουν συνεισφέρει και εξακολουθούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην υποδοχή και υποστήριξη των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Σε όλα τα σημεία του νησιού, από τις παραλίες έως τον δημοτικό κήπο, από τις εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου έως την Σούδα, τα Ταμπάκικα, το ΔΗΠΕΘΕ και  το λιμεναρχείο, εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένοι ή και σιωπηλοί και αθόρυβοι συμπολίτες, συνέτρεξαν, αναδεικνύοντας υψηλά ίσως και πρωτόγνωρα για το νησί αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.
Παράλληλα, αυτό το κύμα προσφοράς, καθώς και οι φορείς του νησιού και κυρίως ο δήμος Χίου και η περιφερειακή ενότητα Χίου, αλλά και οι υπηρεσίες της αστυνομίας και του λιμενικού, κατάφεραν να αναδείξουν τη Χίο ως την καλή είδηση του προσφυγικού.
Η Χίος έλειπε από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε άλλα νησιά του Αιγαίου και αυτό αποτελεί μέγιστη κατάκτηση που μαζί με την αλληλεγγύη των πολιτών δεν αποτιμώνται σε οικονομικά μεγέθη.
Τα οφέλη στην πραγματική οικονομία της Χίου
Θα επιχειρήσουμε μια απαρίθμηση όσων έχουν επωφεληθεί οικονομικά από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα στη Χίο, χωρίς – επισημαίνουμε – ο κατάλογος αυτός να είναι εξαντλητικός.
Θα προκύψει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτά που δήλωνε – και πολλοί την περιγελούσαν – η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι κάποιοι κερδίζουν από τους πρόσφυγες είναι μεγάλη αλήθεια. Και δεν είναι, βεβαίως, κακό, αφού προσέφεραν ή προσφέρουν υπηρεσίες. Το κακό είναι η εκμετάλλευση και ο μαυραγοριτισμός, τα είδαμε κι αυτά κι όχι η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι επωφελήθηκαν, με μια σύντομη αναφορά στο έργο που παρείχαν και παρέχουν:
 • Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων: Πολλοί πρόσφυγες και κυρίως Σύριοι με σχετικά καλά οικονομικά προτίμησαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από τον δημοτικό κήπο, την Σούδα, τα Ταμπάκικα και τους άλλους χώρους φιλοξενίας. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που απασχολούνται από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί χρησιμοποιούν αυτά τα καταλύματα.
 • Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί και «πειρατές»: Το μεταφορικό έργο των ταξί αυξήθηκε και μάλιστα όσο καιρό ήταν ανοικτές οι εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου, ενώ ευκαιρία βρήκαν στην αναμπουμπούλα και διάφοροι «πειρατές»
 • Ιδιοκτήτες λεωφορείων: Με εισιτήρια κανονικά τα λεωφορεία του νησιού εκτελούν το έργο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα σημεία του νησιού, όπου είναι οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας.
 • Ναυτιλιακοί πράκτορες: Η έκδοση εισιτηρίων για τα τακτικά ή έκτακτα δρομολόγια των πλοίων αποφέρει σημαντικά έσοδα, που αντιστοιχούν στις συνήθεις νόμιμες προμήθειες.
 • Ακτοπλοϊκές εταιρείες: Κυριολεκτικά σώθηκαν από τον μεγάλο αριθμό των επιβατών προσφύγων, κυρίως εκείνων της Λέσβου, που το 2015 ήταν πενταπλάσιος της Χίου. Επίσης, έχουν αυξημένο μεταφορικό έργο σε προϊόντα και υλικά, που προορίζονται είτε αποκλειστικά για το προσφυγικό είτε εμμέσως. Παράλληλα, η Χίος χειμώνα καιρό είδε να έχει όχι καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά, κάτι που αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός.
 • Αεροπορικές εταιρείες: Αυξημένο και το μεταφορικό έργο των αεροπορικών εταιρειών, που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία του κρατικού αερολιμένα Χιου, είτε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, είτε και κυρίως από Χιώτες, που δεν θέλουν να… ταλαιπωρηθούν στο πλοίο.
 • Μεταφορικές εταιρείες: Μεταφορές αυξημένες σε προϊόντα κάθε είδους, για τις ανάγκες των προσφύγων, καθώς και σε εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 • Καφενεία και καφετέριες: Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι τα καφενεία και οι καφετέριες, κυρίως της παραλιακής ζώνης, καθώς και σε σημεία που κινούνται πρόσφυγες και μετανάστες, είτε πέριξ του δημοτικού κήπου ή ακόμα και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.
 • Περίπτερα: Νέοι και πολλοί πελάτες, που αγοράζουν από τσιγάρα και είδη πρώτης ανάγκης έως νερό, αναψυκτικά και τρόφιμα ή σνακς.
 • Καταστήματα εστίασης: Κάποιοι από αυτούς διαμαρτύρονται αλλά ξεχνούν ότι είχαν αναλάβει το έργο της σίτισης με κρατικά χρήματα π.χ. στο Μερσινίδι, ενώ χρυσές δουλειές κάνουν καταστήματα σε χώρους που συχνάζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
 • Εμπορικά καταστήματα κάθε είδους: Από τα καταστήματα της Απλωταριάς έως και το σύνολο του εμπορικού κέντρου της πόλης πωλείται σε πρόσφυγες κει μετανάστες ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Από είδη ένδυσης και υπόδησης, έως είδη και υλικά κινητής τηλεφωνίας, αντίσκηνα και υπνόσακοι (μέχρι το περασμένο φθινόπωρο), σακίδια κ.ά. Ακόμα καταστήματα εξοπλισμών ή υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες κατασκευής των χώρων φιλοξενίας, από τον δημοτικό κήπο έως το Μερσινίδι, τα Ταμπάκικα, την Σούδα και το hot spot της ΒΙΑΛ.
 • Σουπερμάρκετ, χονδρεμπόριο, μπακάλικα και μανάβικα: Ό,τι προσφέρεται για την σίτιση προσφύγων και μεταναστών περνά είτε από τους επαγγελματίες, είτε από τις κοινωνικές κουζίνες και τους εθελοντές και αληλέγγυους μέσα από αυτή την αλυσίδα των καταστημάτων ειδών διατροφής. Κοντά σε αυτούς και οι αγρότες τα προϊόντα των οποίων διοχετεύονται στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.
 • Φαρμακεία και καταστήματα ειδών υγιεινής: Πέρα από τους ίδιους τους πρόσφυγες κει μετανάστες μεγάλες ποσότητες φαρμάκων κάθε είδους αγοράστηκαν από φορείς και πολίτες για τις ανάγκες περίθαλψης κυρίως των μικρών παιδιών. Το ίδιο συνέβη και με μια σειρά από είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας.
 • Αγορά εργασίας: Άμεσα θετικά αποτελέσματα για την τοπική αγορά εργασίας, καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, από οδηγούς και καθαριστές έως επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, λογιστές κ.ά.) προσελήφθησαν από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και από τις ΜΚΟ για τις ανάγκες υποστήριξης του έργου τους. Πρέπει δε εδώ να επισημάνουμε τις έμμεσες θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς εργασίας από την αύξηση του έργου όλων των επιχειρήσεων και των κλάδων που εν τω παρόντι αναφέρονται.
 • Τεχνίτες και επαγγελματίες: Για τα έργα των χώρων φιλοξενίας, καθώς και για την συντήρησή τους, απασχολήθηκαν επαγγελματίες υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι επαγγελματίες και μάλιστα σε μια δύσκολη για την οικοδομή εποχή.
 • Βενζινάδικα, πλυντήρια και συνεργεία αυτοκινήτων: Στη Χίο για τις ανάγκες του προσφυγικού έχουν φτάσει δεκάδες οχήματα, κυρίως από τις ΜΚΟ, τα οποία καταναλώνουν καύσιμα, χρησιμοποιούν τα πλυντήρια και τα συνεργεία του νησιού με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την συγκεκριμένη αγορά.
Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχισθεί, αλλά αξία έχει ότι όσα προαναφέρθηκαν καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της τοπικής οικονομίας, που έχει επηρεασθεί θετικά από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές.
souda008
Μύθος η επιβάρυνση των υποδομών της πόλης
Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την επιβάρυνση των υποδομών της πόλης και τις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις οποίες ο μεν δήμος Χίου πήρε έκτακτες επιχορηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών,  η δε περιφερειακή ενότητα Χίου διαχειρίσθηκε συνολικά μεγάλα ποσά από δωρεές ιδιωτών.
Όσο για τις ζημιές στις υποδομές, οι μόνες καταγεγραμμένες είναι εκείνες στο Μερσινίδι και στον δημοτικό κήπο, για την αποκατάσταση των οποίων εισέπραξε τα ανάλογα ποσά ο δήμος Χίου από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Εκεί που πράγματι υπήρξε επιβάρυνση ήταν η «απώλεια» για τους δημότες της Χίου του δημοτικού κήπου για τους θερινούς μήνες του 2015, επειδή είχε μετατραπεί λόγω των υψηλών ροών σε βασικό χώρο φιλοξενίας.
Να αναφέρουμε, τέλος, την σοβαρή επιβάρυνση και ενδεχομένως καταπόνηση των υπηρεσιών και ειδικότερα των λιμενικών και αστυνομικών, οι οποίοι υπερέβησαν τα στενά επαγγελματικά όρια και χρειάστηκε πολλές φορές να εργασθούν και εκτός ωραρίου και με εξαιρετικά υψηλούς και δύσκολους ρυθμούς.

Καταλυτικά, λοιπόν, προκύπτει ότι η οικονομία της Χίου σε όλο της το εύρος ωφελήθηκε πολλαπλώς σε τζίρους και πολύ περισσότερο αναλογικά σε κέρδη, καθότι οι αποδείξεις προς τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι είδος εν ανεπαρκεία. Τα ακριβή ποσά ουδείς μπορεί με ακρίβεια να τα προσδιορίσει, το βέβαιον – όμως – είναι ότι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου