Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Χίος: Με πανό και συνθήματα υποδέχτηκαν τον Τόσκα οι πρόσφυγες

Με πανό, συνθήματα και αιτήματα για ελευθερία «φιλοξένησαν» στο Hotspot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι εκεί, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας, Νίκο Τόσκα, τη Δεύτερα, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της περιοχής.
«Θερμή υποδοχή» Τόσκα από πρόσφυγες στη Χίο

Ο κ. Τόσκας θέλησε να επιθεωρήσει τους χώρους, αλλά πολύ γρήγορα εμφανίσθηκε από το άνω διάζωμα το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial», δηλαδή να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις και να αφεθούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συνθήματα για «freedom» (ελευθερία) και «kill us, not leave to Turkey» (σκοτώστε μας, όχι στην Τουρκία), με τα οποία οι πρόσφυγες εκδήλωναν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι είναι έγκλειστοι στο κέντρο φιλοξενίας και ότι τους προορίζουν για την Τουρκία.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του astraparis.gr, ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη. Η περιήγηση στο χώρο έγινε σε ελάχιστο χρόνο, παρ' ότι σε αυτό το διάστημα οι πρόσφυγες πρόλαβαν και διαμαρτυρήθηκαν.


Συνομιλίες ΕΕ με Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας

Στις σύντομες δηλώσεις του, έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση του astraparis.gr για το τι θα γίνει αν υπάρξουν σημαντικές προσφυγικές ροές και με το δεδομένο ότι ήδη το hot spot έχει ξεπεράσει την χωρητικότητά του, ο αναπληρωτής υπουργός κατ΄ αρχήν φάνηκε ότι δεν είναι ενημερωμένος, αφού ισχυρίσθηκε ότι η ΒΙΑΛ δεν έχει πιάσει το όριό της (σήμερα έχει 1342 άτομα με ανώτατο όριο τα 1100).
Στη συνέχεια δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει μετακίνηση σε άλλα νησιά, που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς και πάλι να προσδιορίσει πώς θα γίνει πρακτικά κάτι τέτοιο.
http://astraparis.gr/thermi-ipodoxi-toska-apo-prosfiges-sti-xio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου