Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο ταξιδεύει κοντά σε κινεζικό κατεχόμενο νησί στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Πεντάγωνο έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο κοντά σε ένα αμφισβητούμενο νησί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που καταλαμβάνεται από την Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους των Η.Π.Α., σύμφωνα με τους The Times της Ιαπωνίας, μετά από μια σειρά κινήσεων που φαινόταν να υπογραμμίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση με το Πεκίνο από τη διοίκηση του Προέδρου Nτόναλντ Τραμπ.U.S. warship sails near Chinese-occupied island in disputed South China Sea
Η περιπολία, η δεύτερη γνωστή λειτουργία "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" , αφορούσε τον καταδρομικό καθοδηγούμενων πυραύλων USS Stethem με βάση το Yokosuka, το Kanagawa και πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Κυριακή μέσα σε 12 ναυτικά μίλια (22 χλμ.) από το νησί Triton στο αρχιπέλαγος Paracel, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Το μικροσκοπικό νησάκι διεκδικείται επίσης από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ και δεν είναι ένα από τα επτά οχυρωμένα ανθρωπογενή νησιά που βρίσκονται στην αλυσίδα Spratly, της Νότιας Κίνας.
Οι περιπολίες ελεύθερης ναυσιπλοΐας (FONOPS) αντιπροσωπεύουν "μια πρόκληση για υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις", σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Η σπουδαιότητα της απόστασης των 12 ναυτικών μιλίων προέρχεται από τη σύμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία γενικά παρέχει στα παράκτια κράτη, δικαιοδοσία επί των θαλασσών εντός 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Η περιπολία πιστεύεται ότι είναι η δεύτερη κοντά στο νησί Triton, μετά από ένα παρόμοιο FONOP υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2016.
Η λειτουργία της Κυριακής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Fox News,που δήλωσε ότι το Stethem είχε τραβηχτεί από ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Πριν από την επιχείρηση, αυξανόταν η εικασία ότι ο Λευκός Οίκος έχει απογοητευτεί όχι μόνο με τις κινήσεις του Πεκίνου στη στρατηγική πλωτή οδό, αλλά και με την αποτυχία του να βασιλεύει στα πυρηνικά και στα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.
Αυτή η απογοήτευση εμφανίστηκε σε ένα τιτίβισμα που έστειλε ο Tραμπ, τον περασμένο μήνα.
"Ενώ εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες του Προέδρου Ξι &την Κίνα, να βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα, δεν έχει λειτουργήσει. Τουλάχιστον ξέρω ότι η Κίνα προσπάθησε! "Έγραψε εκείνη τη στιγμή.
Και την Παρασκευή, οι κινήσεις, που είπε ο Λευκός Οίκος, δεν είχαν σαν στόχο το Πεκίνο, η κυβέρνηση Tραμπ αποκάλυψε νέες κυρώσεις εναντίον κινεζικής τράπεζας που συνδέεται με προγράμματα πυρηνικών όπλων και πυραύλων της Βόρειας Κορέας, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση νέας πώλησης όπλων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.
Ωστόσο, ο κ. Cmdr. Ο Matt Knight, εκπρόσωπος του Ειρηνικού Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού του Η.Π.Α., δήλωσε στους The Japan Times ότι "τα FONOPs δεν είναι για κάποια χώρα ούτε για πολιτικές δηλώσεις".

Η Κίνα εξακολούθησε να στρατιωτικοποιεί τα φυλάκια της - παρά την υπόσχεση περί του αντιθέτου - καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τον αποτελεσματικό έλεγχο μεγάλου μέρους της εσωτερικής πλωτής οδού, μέσω της οποίας περνάνε κάθε χρόνο 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι έχουν επίσης επικαλύψεις.
Το Τόκιο δεν έχει αξιώσεις στα ύδατα, αλλά εμπλέκεται σε ξεχωριστή διαμάχη με το Πεκίνο στην Ανατολική Κίνα θάλασσα πάνω από τα νησιά Senkaku, τα οποία είναι γνωστά ως Diaoyus στην Κίνα.

http://www.japantimes.co.jp/news/2017/07/03/asia-pacific/u-s-warship-sails-near-chinese-occupied-island-disputed-south-china-sea/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟ JAPAN TIMES : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.