Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Στα άκρα η διαμάχη Nova – SuperLeague.

Σε καθεστώς πλήρους διάστασης συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Nova και του συνεταιρισμού της SuperLeague, με αντικείμενο τη Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών αγώνων στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.Στα άκρα η διαμάχη Nova – SuperLeague

Η Nova έχει προ πολλού προτείνει την προσαρμογή του αντιτίμου της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τη σεζόν 2017-2018 (σ.σ. είναι η τελευταία αγωνιστική περίοδος με βάση τη σύμβαση των δύο πλευρών), υποστηρίζοντας ότι πέραν της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η εμπορική αξία του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία και έχει υποβαθμιστεί, δίχως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να μεριμνούν για την προστασία του.
Συγκεκριμένα από τη Nova προτείνεται η προσαρμογή του τιμήματος  για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων των 15 από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος της SuperLeague, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν έχει ενταχθεί στην Κεντρική Διαχείριση για την ερχόμενη διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Nova έχει προτείνει το τίμημα να κατέλθει στα επίπεδα των 30 εκατ.ευρώ (από 40 με βάση την ισχύουσα σύμβαση).
Από την πλευρά του ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ δεν αποδέχεται τη μείωση, ζητώντας ουσιαστικά να μην επέλθει μείωση, επικαλούμενος διάφορες οφειλές και υποχρεώσεις της Nova,  τις οποίες η τελευταία δεν αποδέχεται. Στις διαπραγματεύσεις η Nova ανέφερε ότι έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια με εκατοντάδες εκατομμύρια το ελληνικό ποδόσφαιρο και συνεχίζει να το κάνει, εκπληρώνοντας όλες της υποχρεώσεις της.
Η άτεγκτη στάση της SuperLeague οδήγησε τους επικεφαλής της συνδρομητικής πλατφόρμας να προτείνουν συναινετικό διαζύγιο και διακοπή της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο συνεταιρισμός δεν ενδιαφέρεται για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου, παρά μόνο για τη διασφάλιση των "μικροπολιτικών" σκοπιμοτήτων κάθε προέδρου. Οι 16 ομάδες δεν μπορούν να συνεννοηθούν ώστε να έχουν μια κοινή δράση με σκοπό τη  βελτίωση του ποδοσφαίρου. Ακόμα και στο "παρά πέντε" για την έναρξη του πρωταθλήματος δεν έχει υλοποιήσει έστω και την ελάχιστη πρόταση από όσες έχουν εισηγηθεί διεθνείς οίκοι με μελέτες που διενήργησαν κατά παραγγελία της ίδιας της SuperLeague.
Σημειώνεται πως εδώ και 1,5 χρόνο η Nova είχε χτυπήσει "καμπανάκι" ζητώντας να πραγματοποιηθούν δραστικές αλλαγές στην Super League (π.χ. απουσία εμπρηστικών δηλώσεων, αυστηρός οικονομικός έλεγχος των ΠΑΕ, μείωση του αριθμού των ομάδων σε 14 αρχικά και 12 στην συνέχεια και ανάδειξη πρωταθλητή από τα play offs) προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση της διοργάνωσης και η εμπορικότητα του πρωταθλήματος να ανταποκρίνεται στα χρήματα που επενδύει η Nova.
Όλα αυτά συμβαίνουν σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, η τηλεοπτική μετάδοση του οποίου είναι σήμερα "στον αέρα". Χαρακτηριστικό  της απογοητευτικής κατάστασης στην Κεντρική Διαχείριση είναι ότι ενώ, υποτίθεται,  έχει συμφωνηθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η μείωση των ομάδων σε 14 και η ανάδειξη του πρωταθλητή από τη διαδικασία των PlayOffs, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.  Αντιθέτως, το θέμα βρίσκεται και πάλι σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση.
Οι τελευταίες  πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί (και ενδεχομένως να παρθούν οριστικές αποφάσεις) στο αυριανό προγραμματισμένο δ.σ. της SuperLeague, ενώ θα ακολουθήσει έκτακτη γενική συνέλευση στα γραφεία του συνεταιρισμού. Σε περίπτωση "διαζυγίου" η κατάσταση περιπλέκεται καθώς είτε θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων, είτε οι ΠΑΕ θα επιδιώξουν να διαπραγματευτούν οι ίδιες τα δικαιώματα των δικών τους αγώνων.

Νίκος Χρυσικόπουλος
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.