Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Η στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ-Σ.Αραβίας, "προάγγελος" επέμβασης στο Ιράν;


Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, με πολλές πτυχές.
Στο παρθενικό του ταξίδι εκτός ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ, μετέβη στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε την ευκαιρία να συνάψει μία στρατιωτική συμφωνία - "μαμούθ" ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το άνοιγμα του Τραμπ προς τους Άραβες, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, έχει και μία απόλυτα λογική και συνάμα κατατοπιστική εξήγηση κατά τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Ρεξ Τίλερσον ομολόγησε αυτό που λίγο πολύ όλοι ήξεραν, δηλαδή την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αναθερμάνει τις συμμαχίες της με τους Άραβες, προκειμένου να χτυπήσει το Ιράν.


"Οι αμυντικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Σαουδική Αραβία έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την κακή ιρανική επιρροή. Δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο για τις προσδοκίες μου. Αλλά ελπίζουμε ότι εάν ο Ροχανί ήθελε να αλλάξει την σχέση του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτά θα έπρεπε να κάνει".
Οι ΗΠΑ θεωρούν πως μία περαιτέρω ιρανική ανάμειξη στις εμπόλεμες Συρία και Υεμένη θα ήταν τουλάχιστον καταστροφική, πετώντας το "μπαλάκι" στον νέο πρόεδρο της χώρας, τον Ροχανί.
"Οι συμφωνίες αυτές έχουν ως στόχο «να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και του συνόλου τη περιοχής του Κόλπου απέναντι στην κακή ιρανική επιρροή και στις απειλές που συνδέονται με τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας από όλες τις πλευρές", κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.