Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ολοκληρωτικά στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους! / Το ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας θέλει ο ΓΓ της Συμμαχίας! Τι “ψήνεται”;

Οι 28 χώρες μέλη του NATO αποφάσισαν σήμερα να ενταχθούν κι επίσημα ως συμμαχία στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί ως όλον στον συνασπισμό. Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ατλαντικής συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το AFP.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε χαρακτηρίσει το NATO «απαρχαιωμένο» πριν ανακαλέσει, θέλει να αξιοποιήσει αυτή τη σύνοδο για να πιέσει τις 27 άλλες χώρες μέλη να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους για να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Ουάσινγκτον.
Το καθένα από τα 28 κράτη-μέλη του NATO έχε ήδη ενταχθεί μεμονωμένα στον διεθνή συνασπισμό, αλλά το NATO ως συμμαχία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, προτιμώντας να έχει καθεστώς «παρατηρητή».
Ορισμένα από τα κράτη μέλη του, όπως η Γαλλία, εμφανίζονταν μέχρι τώρα να διστάζουν, εκφράζοντας κυρίως τον φόβο πως αυτό θα πλήξει την εικόνα της συμμαχίας, η συμμετοχή της οποίας στις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη το 2011 άφησε άσχημες μνήμες στον αραβικό κόσμο, ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, χαρακτήρισε χθες «αληθινά σημαντικό» το NATO να ενταχθεί επίσημα στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ. Ο Τραμπ, ο οποίος αρχικά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της ατλαντικής συμμαχίας, αναμένεται εξάλλου να εμφανιστεί «πολύ σκληρός» και να απαιτήσει από τις 27 χώρες μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, προεξόφλησε ο Τίλερσον.
militaire.gr

Το ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας θέλει ο ΓΓ της Συμμαχίας! Τι “ψήνεται”;


Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει περισσότερα κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, παραμονή μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε πάντως ότι δεν είναι σίγουρο πως η συμμαχία θα ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που επιθυμεί η Ουάσινγκτον.
«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δραστηριοποιηθούν και θα δεχθούν να κάνουν περισσότερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», έπειτα από την «ιδιαίτερα βάναυση» επίθεση στο Μάντσεστερ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μια ποπ συναυλία στο Μάντσεστερ και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 59, μεταξύ των οποίων παιδιά, «θα θιγεί από όλους τους ηγέτες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» κατά τη συνεδρίασή τους αύριο Πέμπτη στη νέα έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.
Όμως ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως η αντιτρομοκρατική μάχη αποτελεί ευθύνη των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών, όσο και του στρατού.
Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης πως το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει έναν «μάχιμο ρόλο» στους κόλπους του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Πολλοί σύμμαχοι θα ήθελαν να γίνει το ΝΑΤΟ πλήρες μέλος του συνασπισμού» κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ο επικεφαλής της συμμαχίας. «Κατ’ αρχάς επειδή αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και υπό το φως της επίθεσης του Μάντσεστερ, πιστεύω ότι είναι σημαντιό να δοθεί μια εικόνα ενότητας εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει φανεί πολύ επικριτικός έναντι της συμμαχίας, αναμένεται ότι στη διάρκεια της διάσκεψης, που είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχει, θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα κατά της τρομοκρατίας και από τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα για τον τομέα της άμυνας.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού που από το 2014 διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ζητούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο να γίνει το ΝΑΤΟ πλήρες μέλος του συνασπισμού αυτού. Καθεμιά από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι ήδη σε ατομικό επίπεδο μέλος αυτού του συνασπισμού.
Όμως, 24 ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το αν το ΝΑΤΟ οφείλει να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού», παραδέχθηκε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ. Χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία εκφράζουν φόβους ότι κάτι τέτοιο θα έπλητε την εικόνα του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή του οποίου στα πλήγματα στη Λιβύη το 2011 έχει αφήσει κακές μνήμες στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή. «Υπάρχει ο κίνδυνος σταδιακά οι άνθρωποι να θεωρήσουν πως τα πλήγματα του συνασπισμού είναι πλήγματα του ΝΑΤΟ και της Δύσης», εξήγησε η πηγή. Το θέμα αυτό ενδέχεται να θιγεί κατά το γεύμα ανάμεσα στον Τραμπ και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν αύριο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.