Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Έρχεται επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία! Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας.

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας αποφασίζουν αύριο στη σύνοδο Κορυφής του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου οι ηγέτες των χωρών μελών του, υπό τον Τραμπ

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗΝΑΤΟ
Οι πρέσβεις των χωρών μελών της συμμαχίας αποφάσισαν ένα πλάνο δράσης κατά της τρομοκρατίας το οποίο θα υποβληθεί αύριο στην σύνοδο κορυφής.
Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Αυτό σημαίνει ότι τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS δεν θα κάνουν απλά επιτήρηση του εναέριου χώρου, αλλά και “διαχείρισή του” ανέφερε διπλωμάτης στο γαλλικό πρακτορείο.
Θα συντονίζουν τις πτήσεις πάνω από την Συρία και το Ιράκ, τα οποία δεν έχουν σχέση με βομβαρδισμούς, υποστήριξε ο διπλωμάτης. 
Νωρίτερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε υποστηρίξει θερμά την προοπτική εμπλοκής της Συμμαχίας στην Συρία.
«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δραστηριοποιηθούν και θα δεχθούν να κάνουν περισσότερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», έπειτα από την «ιδιαίτερα βάναυση» επίθεση στο Μάντσεστερ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μια ποπ συναυλία στο Μάντσεστερ και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 59, μεταξύ των οποίων παιδιά, «θα θιγεί από όλους τους ηγέτες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο» κατά τη συνεδρίασή τους αύριο Πέμπτη στη νέα έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.
Υποστήριξε επίσης πως το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει έναν «μάχιμο ρόλο» στους κόλπους του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Πολλοί σύμμαχοι θα ήθελαν να γίνει το ΝΑΤΟ πλήρες μέλος του συνασπισμού» κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ο επικεφαλής της Συμμαχίας. «Κατ’ αρχάς επειδή αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και υπό το φως της επίθεσης του Μάντσεστερ, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια εικόνα ενότητας εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε. 

Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Από την στιγμή που το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας, αναμένεται ο ρόλος της χώρας μας να είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τόσο λόγω της εγγύτητας στην περιοχή, όσο και λόγω των βάσεων που υπάρχουν σε ελληνικό έδαφος.
Η αμερικανική βάση της Σούδας άλλωστε αποτέλεσε πρόσφατα το ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών πλοίων και αεροσκαφών που βομβάρδισαν αεροπορική βάση (ρωσικών συμφερόντων) στη Συρία.
Πέραν αυτού, η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο, αν και θεωρητικά είναι για την αποτροπή των προσφυγικών ροών, ανέκαθεν υπήρχε η συζήτηση ότι θα μπορεί να εμπλακεί άμεσα σε ένα ενδεχόμενο συμμαχικής εμπλοκής στην Συρία.

Και φαίνεται πως ήρθε αυτή η ώρα, καθώς εκτιμάται ότι τα πλοία που πλέουν στην περιοχή θα έχουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση που αναμένεται να σχεδιαστεί μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
armynow.net

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στον “ολοκληρωτικό πόλεμο” του ΝΑΤΟ κατά του Ισλαμικού Κράτους;

Η αμερικανική κινητικότητα στην Ελλάδα και η έλευση ειδικής ομάδας που θα δει από κοντά στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές,όπως έγραψε τη Δευτέρα το Militaire.gr εξηγήθηκε μάλλον επαρκώς από την απόφαση του ΝΑΤΟ για ολοκληρωτική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ουάσινγκτον πίεζε τους τελευταίους μήνες τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να λάβουν απόφαση για εμπλοκή της Συμμαχίας “στο σύνολό της” στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.Μερικές ώρες μετά από την αποτρόπαια επίθεση στο Μάντσεστερ όσοι ακόμη αντιστέκονταν κατάλαβαν ότι δεν είχαν άλλα περιθώρια άρνησης.
Μπλέκει η Ελλάδα; Η όποια εμπλοκή μας δεν θα ξεπεράσει τα όρια παραχώρησης διευκολύνσεων που οι αμερικανοί φαίνεται ότι αναζητούν μη έχοντας πια εμπιστοσύνη στη στάση της Τουρκίας.Δεν είναι απίθανο να υπάρξουν πιέσεις για την συμμετοχή μας με αεροσκάφη στις επιχειρήσεις που θα ενταθούν απ΄ότι φαίνεται. Ωστόσο η Αθήνα με την παραχώρηση των πολύ σημαντικών διευκολύνσεων στις αμερικανικές-ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχει ένα ισχυρό επιχείρημα για να αποφύγει οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή κα εμπλοκή.
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε από το Militaire.gr για την “αμερικανική κινητικότητα” στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της άσκησης που παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι από την πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ. Δεν την διέψευσε αλλά απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. Λογικό. Επισήμανε βεβαίως για μια ακόμη φορά τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν ΗΠΑ και Ελλάδα στον αμυντικό τομέα.

Η κατάσταση προφανώς και αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη. Χρειάζεται προσοχή και διατήρηση αποστάσεων από τη “φωτιά”. Για πολλούς λόγους.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.