Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Εν αναμονή της ομιλίας Μέι για «καθαρό» Brexit.


Το σχέδιό της για ένα «καθαρό» Brexit, το οποίο θα βασίζεται σε 12 σημεία, θα παρουσιάσει το μεσημέρι η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με ομιλία της στο Λονδίνο, έχοντας στο ακροατήριο Ευρωπαίους διπλωμάτες που υπηρετούν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πρόγευση της ομιλίας της που διένειμε η Ντάουνινγκ Σtριτ, η κα Μέι θα προτείνει μία «νέα και ισότιμη συνεργασία» μεταξύ μίας «ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης Παγκόσμιας Βρετανίας» και των φίλων και συμμάχων της ΕΕ.
Στην πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής τοποθέτησή της επί της πρόθεσής της για το Brexit, η Πρωθυπουργός θα πει: «Όχι μερική συμμετοχή στην ΕΕ, συμφωνία σύνδεσης με την EΕ ή κάτι που μας κάνει μέσα κατά το ήμισυ, έξω κατά το ήμισυ.
»Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε κομμάτια της ιδιότητας μέλους καθώς φεύγουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δουλειά μου είναι να πάρουμε τη σωστή συμφωνία για τη Βρετανία καθώς το κάνουμε αυτό».
Η Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα σχέδιο με 12 διαπραγματευτικές προτεραιότητες, οι οποίες καθορίζονται από τέσσερις επιδιώξεις: βεβαιότητα και σαφήνεια – μία ισχυρότερη Βρετανία – μία δικαιότερη Βρετανία – μία πραγματική παγκόσμια Βρετανία.
Η φράση της περί παραμονής ή εξόδου κατά το «ήμισυ» φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων ότι η Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ορίσει τους περιορισμούς στη μετανάστευση ως βασική επιδίωξή της καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ, έστω και αν αυτό σημαίνει αποχώρηση από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση, αλλά και άρση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ούτως ή άλλως αποτελεί δεδηλωμένο στόχο της.
Στην ομιλία της θα αναφέρει ότι η έξοδος από την ΕΕ προσφέρει στη Βρετανία μία ευκαιρία να χτίσει μία ισχυρότερη οικονομία και μια δικαιότερη κοινωνία υιοθετώντας οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Θα τονίσει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την ΕΕ και να εναγκαλιστούν τον κόσμο: «Και το έκαναν με τα μάτια τους ανοιχτά: αποδεχόμενοι ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι αβέβαιος κάποιες φορές, αλλά πιστεύοντας ότι οδηγεί προς ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους επίσης.
»Και είναι δουλειά αυτής της κυβέρνησης να το κάνει πράξη. Αυτό σημαίνει περισσότερα από το να διαπραγματευτούμε τη νέα μας σχέση με την ΕΕ. Σημαίνει να πάρουμε την ευκαιρία αυτής της μεγάλης στιγμής της εθνικής αλλαγής για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας τι είδους χώρα θέλουμε να είμαστε.
»Η απάντησή μου είναι σαφής. Θέλω αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο να αναδειχθεί από αυτή την περίοδο αλλαγής πιο δυνατό, πιο δίκαιο, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ άλλοτε. Θέλω να είμαστε ασφαλής, ευημερούσα και ανεκτική χώρα – ένας μαγνήτης για διεθνή ταλέντα και ένα σπίτι για τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους που θα διαμορφώσουν τον κόσμο στο μέλλον. Θέλω να είμαστε μία πραγματικά Παγκόσμια Βρετανία».
Σε ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους η κα Μέι θα πει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει «αξιόπιστος φίλος, πρόθυμος εταίρος και στενός φίλος» της ΕΕ, με μεταξύ τους αγοραπωλησία προϊόντων, όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο εμπόριο και συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία αμφότερων των πλευρών. Θα επαναλάβει ότι η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ, αλλά όχι από την Ευρώπη.
http://dialogos.com.cy/blog/en-anamoni-tis-omilias-mei-gia-katharo-brexit/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.