Ελικόπτερα που φέρεται ότι ανήκουν στον αμερικανικό στρατό, εκτέλεσαν πάνω από την περιοχή Manbij της βόρειας Συρίας την Παρασκευή, σε βίντεο που γυρίστηκε στην περιοχή Jarablus.


Τα αμερικανικά ελικόπτερα φέρονται να πετούν πάνω από στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) που μεταφέρθηκαν στην περιοχή Manbij μετά από συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Όπως φαίνεται στο σύντομο βίντεο, ελικόπτερα των ΗΠΑ μπορεί να φανούν κατά μήκος των τουρκικών συνόρων κοντά στην πόλη Manbij:

Εκτάκτως σε Τουρκία και Ισραήλ ο Τζον Μπόλτον

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε χθες ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και το Ισραήλ τον Ιανουάριο με θέμα συζήτησης τη Συρία μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την αραβική χώρα.
Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου έγινε ευνοϊκά δεκτή από την Άγκυρα, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, στενό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα συζητήσουμε τις συνεχείς προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης φάσης του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν στρατεύματα από τη Συρία», ανέφερε με tweet του ο Μπόλτον.
Η Ουάσινγκτον υπερασπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα το δικαίωμα του Ισραήλ να πραγματοποιεί επιδρομές στη Συρία, οι οποίες το εβραϊκό κράτος ισχυρίζεται ότι στρέφονται εναντίον των ιρανικών δυνάμεων και της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ.
Η Ρωσία την Τετάρτη κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της Συρίας, η οποία αποτέλεσε στόχο την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τη Δαμασκό και τη Μόσχα, αεροπορικών επιδρομών από ισραηλινές δυνάμεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα στη Βραζιλία.

Οι Τούρκοι μεταφέρουν συνεχώς ενισχύσεις

Ενόψει των τουρκικών επιχειρήσεων και της νέας στρατιωτικής συμμαχίας στη Βόρεια Συρία, οι Τούρκοι μεταφέρουν συνεχώς νέες ενισχύσεις προς τη Manbij. Συγκεκριμένα, από την Αφρίν μεταφέρονται ενισχύσεις με τρομοκράτες της Al Qaeda υποστηριζόμενους από την Τουρκία, και βρίσκονται σε πορεία ενοποίησης με τις δυνάμεις Ahrar al-Sharqia του ISIS.
Περισσότερα τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στη Jarablus και κατευθύνονται προς τη Manbij, όπου θα συγκρουστούν με συριακό στρατό και Κούρδους.
Τα στρατεύματα του Συριακού Αραβικού Στρατού κοντά στο Manbij έχουν διαταχθεί να απαντήσουν ηχηρά ενάντια σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Al-Masdar.
Σύμφωνα με τις ίδιες πλήροφορίες, η 1η ταξιαρχία τεθωρακισμένων του Συριακού Αραβικού Στρατού και οι δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έχουν διαταχθεί από την ανώτατη διοίκησή τους να παραμείνουν στη θέση τους και να εξαλείψουν κάθε επίθεση των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
pentapostagma.gr