Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Η Μέρκελ ζητά από την Τουρκία “αυτοσυγκράτηση στη Συρία”!!! Σφαγές με μέτρο δηλαδή;/ Η Γαλλία προειδοποιεί ότι η τουρκική εισβολή στη Συρία θα αναζωπυρώσει την τρομοκρατία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να δράσει με υπευθυνότητα στη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Δηλαδή να γίνει η σφαγή των Κούρδων με…μέτρο είναι η συμβουλή της κυρίας Μέρκελ;
Η συνδιάλεξη έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία.
Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Μέρκελ εξήρε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην υποδοχή προσφύγων από τη Συρία, καθώς και ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν σε μια διαδικασία υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ για να δοθεί τέλος στη συριακή σύρραξη.
Η Μέρκελ και ο Ερντογάν συμφώνησαν πως μολονότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει δεχθεί βαριά πλήγματα, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, μετέδωσε εξάλλου το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Συζήτησαν για θέματα που άπτονται της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το έδαφος της Συρίας, προς μεγάλη απογοήτευση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ στη Συρία.
Η Άγκυρα θεωρεί την YPG, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οι αυτονομιστές αντάρτες της οποίας μάχονται εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, και τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζεται να αποσύρει τις δυνάμεις της, ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα αναβληθεί η έναρξη μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία.

Εξάλλου το Σάββατο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ρωσίας συμφώνησαν οι ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών να συντονίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Συρία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Μόσχα.
militaire.gr

Η Γαλλία προειδοποιεί ότι η τουρκική εισβολή στη Συρία θα αναζωπυρώσει την τρομοκρατία.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε την Κυριακή τις «δυσβάστακτες θυσίες» των Κούρδων στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και προειδοποίησε εναντίον της «αναζωπύρωσης» του κινδύνου της τρομοκρατίας αν γίνουν στόχος νέας τουρκικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας.
Οι Κούρδοι διαδραμάτισαν «μείζονα ρόλο» στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «με την υποστήριξη του (διεθνούς) συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας», ανέφερε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνάντησή του με τον Χάλεντ Ίσα, αντιπρόσωπο στη Γαλλία της αυτόνομης συνομοσπονδίας των Κούρδων στη Συρία, γνωστής με την ονομασία Ροζάβα.
«Η συμβολή των Κούρδων της Συρίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είχε τίμημα δυσβάστακτες ανθρώπινες θυσίες», τόνισε ο Ολάντ.
Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είχε διατάξει την εμπλοκή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, εξέφρασε την ανησυχία πως θα υπάρξει νέα «ανάφλεξη της σύρραξης» μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία και την απειλή περί έναρξης νέας τουρκικής επέμβασης στα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο.
«Αυτές οι απειλές, εάν γίνουν πραγματικότητα, θα έχουν δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό, θέτοντας σε κίνδυνο έναν σύμμαχο της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) και οδηγώντας στην αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στη Συρία και πέραν αυτής», πρόσθεσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Οι Κούρδοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο αγώνας εναντίον του ΙΚ, μέλη του οποίου είναι περικυκλωμένα στους ύστατους θύλακες που ελέγχουν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, θα δοκιμαζόταν σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης διότι οι μαχητές τους θα ήταν αναγκασμένοι να απεμπλακούν από τις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις και να σπεύσουν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φρανσουά Ολάντ το 2017, δήλωσε ότι τον «λυπεί βαθιά» η αμερικανική απόφαση, κρίνοντας πως ένας σύμμαχος «πρέπει να είναι αξιόπιστος».
Η Γαλλία εξάλλου διαβεβαίωσε πως παραμένει δεσμευμένη στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, παρά την ανακοίνωση περί επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από τη συριακή επικράτεια.
Πέραν της υποστήριξης από αέρος και με πυροβολικό, η Γαλλία έχει επίσης αναπτύξει ομάδες των Ειδικών Δυνάμεών της στη βορειοανατολική Συρία. Ο αριθμός των γάλλων στρατιωτικών στην περιοχή αυτή παραμένει απόρρητος.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει το Παρίσι εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς την κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG στη Συρία, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αιματηρό ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου