Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit.

Ενώπιον διαφαινόμενης εξόδου χωρίς συμφωνία βρετανοί βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης του Brexit για 3 μήνες. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να διαφωνούν. Προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Εμπορίου.

Βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μυστική συνεργασία με υπουργούς είναι έτοιμοι να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μετάθεση κατά τρεις μήνες της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Observer, οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν τα  Χριστούγεννα.
Δεν φαίνεται να αντιδρούν οι Βρυξέλλες
Σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επιδίδεται και η Τερέζα Μέι  Σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επιδίδεται και η Τερέζα Μέι
Στόχος τους είναι η μετάθεση της ημερομηνίας από την 29η Μαρτίου στο τέλος Ιουλίου. Η ομάδα εκτιμά πως ένα επί πλέον τρίμηνο είναι απαραίτητο είτε η Τερέζα Μέι κερδίσει τη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας της στα μέσα Ιανουαρίου είτε αυτή καταψηφιστεί από τους βουλευτές. «Σε κάθε περίπτωση, η παράταση κατά ένα τρίμηνο, είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί ένα άναρχο Brexit», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της Observer. Επίσης, η τρίμηνη παράταση κρίνεται ως αρκετή και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά στην περίπτωση νέου δημοψηφίσματος.
Ο Ντομινίκ Γκριβ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, εκ των πρωτεργατών της κίνησης, θεωρεί ότι οι τρείς μήνες είναι το μίνιμουμ, είτε περάσει η Συμφωνία είτε αυτή απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, για να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο όλοι οι νόμοι που θα εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της απόρριψης της Συμφωνίας, η χρονική παράταση γίνεται απαραίτητη έως ότου το Κοινοβούλιο αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Προειδοποιήσεις Μάλστρομ
Προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ σε περίπτωση no deal Προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ σε περίπτωση no deal
Από κυβερνητικής πλευράς, τηρείται σιγή ιχθύος στο θέμα του Brexit, αν και είναι κοινό μυστικό πως η ομάδα της Τερέζα Μέι επιδίδεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κυρίως, με τους Βόρειο-Ιρλανδούς προτεστάντες του DUP που δηλώνουν αντίθετοι στο backstop, δηλαδή την εγγύηση για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις για καταστάσεις χάους κάνει η Σεσίλια Μάλστρομ, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa η Μάλστρομ αναφέρει ότι σε περίπτωση no deal, το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου θα τερματίζονταν απότομα, θα επιβάλλονταν έλεγχοι στα σύνορα από την πρώτη στιγμή και το πρώτο διάστημα η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. Η Eπίτροπος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία η ΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία. «Γι αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνος».
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο.
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου