Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Διαταγή Ομπάμα προς Τούρκους: Σφραγίστε αμέσως τα σύνορα.

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Ως εδώ. Τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν». Αυτή τη δήλωση έκανε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η Ουάσινγκτον στην τουρκική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
ΠΗΓΕΣ: http://mignatiou.com, WALL STREET JOURNAL, INDEPENDENT
Η εξέλιξη αυτή, που αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, αλλάζει τα δεδομένα καθώς οι πάντες είχαν μείνει με την εντύπωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν “γραμμή” και υποστηρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία. «Είναι μια διεθνής απειλή (οι τρομοκράτες) η οποία έρχεται από τη Συρία και περνά μέσα από το τουρκικό έδαφος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος στην WSJ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η εφημερίδα Independent της Βρετανίας η οποία γράφει: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία, για να τερματιστεί η διέλευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και η διακίνηση λαθραίου πετρελαίου, το οποίο αποτελεί την βασική πηγή για την χρηματοδότηση των τρομοκρατών.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το κλείσιμο των συνόρων, μήκους 60 μιλίων, θα αποτελούσε ένα μεγάλο «χτύπημα» για τους ακραίους ισλαμιστές και θα άλλαζε τα σχέδιά τους, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες τζιχαντιστές έχουν διασχίσει τα σύνορα της Συρία με την Τουρκία και έχουν καταφέρει να φτάσουν σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Independent στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει στην Άγκυρα πως δεν θα δεχθεί πλέον τις τουρκικές αξιώσεις, ότι δηλαδή δεν γίνεται να κλειστεί το μικρό κομμάτι των συνόρων που χρησιμοποιείται ακόμη από το Ισλαμικό Κράτος. Η εφημερίδα γράφει ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 30.000 Τούρκοι στρατιώτες για να κλείσουν το κομμάτι των συνόρων ανάμεσα στην πόλη Jarabulus και στην πόλη Kilis.
Ο Indepenent προσθέτει ότι η κίνηση των Αμερικανών ακολουθεί τις διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις κατά της Τουρκίας για το γεγονός πως ανέχεται, αλλά και βοηθά το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες. Μέσω των τουρκικών συνόρων έχουν περάσει χιλιάδες μαχητές για να ενταχθούν στο πλευρό των ακραίων ισλαμιστών. Ακόμα, η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πώλησης αργού πετρελαίου από τη Βόρεια Συρία προς την Τουρκία, που αποτελεί πηγή τεράστιων εσόδων προς το ισλαμικό κράτος.
Η Τουρκία βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί άμεσα την Τουρκία πως παρέχει στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος.
Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση φυλάκισε δύο δημοσιογράφους οι οποίοι δημοσίευσαν πληροφορίες για την μεταφορά πυρομαχικών από την Τουρκία σε τρομοκράτες στη Συρία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε δήθεν ότι τα όπλα προορίζονταν για την περιχή των Τουρκομάνων.

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου από το τουρκικό πολεμικό, η Ρωσία ετοιμάζει αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξη του συριακού στρατού που ελέγχει το δυτικό άκρο της Συρίας, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως αν η Τουρκία κλείσει τα σύνορα προς την Jarabulus, θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι ο βομβαρδισμός στόχων από την αμερικανική αεροπορία, ή ακόμα και από τη γαλλική ή την βρετανική δεν θα είναι τόσο δύσκολος.                http://www.defence-point.gr/news/?p=142222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου