Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Eπιστροφή «μαχητών» στα Βαλκάνια.

gevgeli1-thumb-large

Τα κίτρινα ταξί στον δρόμο από τη Γευγελή στα Σκόπια δεν έχουν ποτέ έναν ή δύο επιβάτες, αλλά τέσσερις, μπορεί και πέντε, καθώς αυτά τα οχήματα είναι τα μόνα που «νομιμοποιούνται» να μεταφέρουν πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες. «Το καλοκαίρι κοιμούνταν στις δύο πλευρές του αυτοκινητοδρόμου, δίπλα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Τώρα δεν μένει κανείς στα σύνορα, με τρένο ή με ταξί φεύγουν» λέει στην «Κ» ο Στέβο, οδηγός ταξί από τα Σκόπια που παρακολουθεί χωρίς… ζήλια τους συναδέλφους του να ανεβαίνουν «σφαίρα» έως το Κουμάνοβο, στα σύνορα με τη Σερβία, «γεμάτοι» και να γυρίζουν βιαστικοί για την επόμενη κούρσα.

Για τον ιδιοκτήτη ταξί, τον πρόεδρο της χώρας, το πολιτικό προσωπικό, τους δημοσιογράφους αλλά και τους πολίτες, οι χιλιάδες ξένοι που περνούν για λίγες ώρες από τη χώρα στα βόρεια σύνορά μας, φαντάζουν σαν απειλή. Αντιμετωπίζουν δηλαδή το κύμα προσφύγων όπως οι υπόλοιποι Ανατολικοευρωπαίοι. «Αποτελούμε ένα κενό στη ζώνη του Σένγκεν» λέει ο υπ. Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι σε συνομιλία του με την «Κ» και δημοσιογράφους από τέσσερα ακόμα ελληνικά ΜΜΕ στο πλαίσιο συνάντησης που διοργάνωσε ανάμεσα σε δημοσιογράφους των δύο χωρών το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Οι ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο η Ελλάδα, αγοράζουν χρόνο. Παίζουν το παιχνίδι τού να μεταθέτουν την ευθύνη στην επόμενη χώρα…». Ο Πόποσκι επιμένει ότι ο Frontex θα πρέπει να εγκατασταθεί στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες να συνεχίζουν τον δρόμο τους προς Βορρά. Kαι έπειτα ρίχνει «βόμβα»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από τους “μαχητές” που γυρίζουν από τη Συρία παίρνουν τον βαλκανικό δρόμο – Ισως ένας στους 100.000».
Ο Πόποσκι παραδέχεται ότι και το σύστημα καταγραφής των προσφύγων στην ΠΓΔΜ «δεν είναι στεγανό». Ζητάει όμως και στενότερη συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία στο Κιλκίς (Πολύκαστρο), συνεργάζεται στενά με την αστυνομία στη Γευγελή, ενημερώνοντας του γείτονές μας ότι έρχονται νέα καραβάνια προσφύγων. Οι αρχές της ΠΓΔΜ είναι ικανοποιημένες από τη συνεργασία αυτή, που δεν υπήρχε πριν, ζητούν όμως ακόμα και διά στόματος του πρόεδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και στα θέματα των «μαχητών» που επιστρέφουν από τη Συρία.
«Ζητήσαμε να έχουμε πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του Frontex και του Σένγκεν αλλά δεν μας επέτρεψαν να την αποκτήσουμε» λέει, τονίζοντας: «Δεν πήραμε από την Ε.Ε. ούτε ένα ευρώ για τους πρόσφυγες μέχρι τώρα. Μόνο ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός έδωσε 90.000 ευρώ. Ομως, αυτό που μας λείπει είναι πληροφορίες για θέματα ασφάλειας». Οι αρχές της ΠΓΔΜ μετράνε 25 πολίτες, αλβανικής καταγωγής, που έχουν σκοτωθεί στις μάχες στη Συρία και το Ιράκ και 69 που έχουν παλιννοστήσει (συνολικά στα Βαλκάνια έχουν γυρίσει 600 από τους 1.000 “μαχητές”).
Ελληνικές διπλωματικές και αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ δεν ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον που πραγματικά δείχνει η γειτονική χώρα στο όλο ζήτημα. Ετσι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί έναν διαπιστευμένο υπάλληλο από την ΕΥΠ στο γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας, στα Σκόπια δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γραφείο συνδέσμου της ΠΓΔΜ, που προφανώς για λόγους οικονομικούς δεν στελεχώνεται με αντίστοιχο υπάλληλο. Ταυτόχρονα η γειτονική χώρα δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να μοιρασθεί ή να ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν την ασφάλειά της πέρα από γενικές αναφορές που κάνει στις σχετικές επιστολές.
Η αλήθεια είναι ότι από την συνομιλία που είχαμε τόσο με τον κ. Ιβανόφ όσο και με τον κ. Πόποσκι, δεν κατέστη σαφές πώς συνδέονται οι προσφυγικές ροές με την επιστροφή τζιχαντιστών στα σπίτια τους…
Μάλιστα, πηγή που υπηρέτησε στις υπηρεσίες ασφαλείας της γειτονικής χώρας στο παρελθόν είπε στην «Κ» ότι «ουδείς από εκείνους που επέστρεψε ήρθε μαζί με το προσφυγικό ρεύμα».
Ακόμα πολλοί από τους πολίτες της γειτονικής χώρας που σκοτώθηκαν στη Συρία παίρνοντας μέρος σε μάχες με το «Ισλαμικό Κράτος» ή την Τζαμπάτ Αλ Νούσρα (το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) κατοικούσαν πριν μεταβούν στη Συρία, σύμφωνα με μια έκθεση του «Κινγκς Κόλετζ», αλλά και κατά πληροφορίες των Αυστριακών Υπηρεσιών Πληροφοριών, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πάντως και στην ΠΓΔΜ Ουαχαβίτες εξτρεμιστές προσπαθούν να ελέγξουν μερικά από τα σημαντικότερα τζαμιά της χώρας όπως το Γιαχία Πασά, το Σουλτάν Μουράτ, το Χουνταβέρντι και το Κγιοσεκάντι.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο στη Βοσνία ή και το Κόσοβο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κοινή εθνικότητα των Αλβανών λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη διάδοση ακραίων ισλαμιστικών ιδεών. Ετσι, η σελίδα Krenaria Islame (Ισλαμική Περηφάνια) στο facebook αποτελεί πλατφόρμα επίδειξης ιστοριών Αλβανών που πολεμούν στη Συρία. Ωστόσο, βλέποντας κανείς προσεκτικά τη σελίδα ανακαλύπτει και αναρτήσεις κατά της βίας των γυναικών από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και συντηρητικές, απλά θεολογικές, απόψεις «mainstream» νέων μουσουλμάνων.       http://www.viadiplomacy.gr/epistrofi-machiton-sta-valkania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου