Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σε κρίσιμη καμπή η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.

Την ώρα που διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απήυθυνε κάλεσμα στη Ρωσία να βάλει τέλος στην «επίθεση» στην Ουκρανία και να επιλέξει «την οδό της διπλωματίας και της ειρήνης» ώστε να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της.


Παίρνοντας το λόγο στο βήμα του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τη «ρωσική επίθεση», η οποία, όπως είπε, «θυμίζει μια εποχή που τα μεγάλα έθνη ποδοπατούσαν τα μικρά προωθώντας τις εδαφικές φιλοδοξίες τους».

Απαντώντας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι «οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ», αλλά «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανένα τρόπο δική τους υπόθεση».

Από την πλευρά του, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε την Τετάρτη, το βράδυ τους Δυτικούς να μην άρουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας «όσο η Ουκρανία δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο της ακεραιότητας της επικράτειάς της».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ρωσίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο «ένα μέλος ανασφάλειας μάλλον, παρά ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Ο Γιατσενιούκ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ενώ ο Ποροσένκο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Οι δηλώσεις έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης από τους φιλορώσους αυτονομιστές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πως θα διεξαγάγουν στις 2 Νοεμβρίου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η πρωτοβουλία αυτή ήταν μία «ψυχρολουσία» για το Κίεβο, το οποίο περίμενε εδώ και πολλές ημέρες την απάντηση των αυτονομιστών στην πρόταση για ένα «ειδικό καθεστώς» που διατυπώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Στόχος αυτού του «ειδικού καθεστώτος» είναι να χορηγηθεί μια μεγαλύτερη αυτονομία στις αυτονομιστικές περιοχές ενώ προβλέπεται διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου και υπό όρους αμνηστία για τους μαχητές.

Όμως η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου από τους αυτονομιστές, οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην οδό της ανεξαρτησίας, φανερώνει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ειρηνευτικής διαδικασίας που άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Μολονότι η κατάπαυση του πυρός γίνεται γενικά σεβαστή -ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για οκτώ τραυματίες και δεν κατέγραψε κανένα νεκρό στις τάξεις του στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών- η πολιτική πτυχή που αφορά το μέλλον των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας είναι περίπλοκη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ο στρατός και οι αντάρτες συνεχίζουν την απόσυρση των πυροβόλων τους από τη γραμμή του μετώπου. Αποσύροντας σταδιακά τα πυροβόλα τους, οι εμπόλεμοι επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χλμ. κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που «πάγωσε» στις 19 Σεπτεμβρίου.

Όμως αυτή η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη δημιουργείται με μεγάλη δυσκολία. Παρά το ότι, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ, μόνον ένας άμαχος σκοτώθηκε μετά την εγκαθίδρυση της κατάπαυσης του πυρός το Σάββατο, οι μάχες συνεχίζονται ιδιαίτερα στον τομέα του αεροδρομίου της πόλης, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους ουκρανούς στρατιωτικούς ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν τέσσερις αμάχους ανατολικά του Ντονέτσκ, πράγμα που ο στρατός του Κιέβου διαψεύδει κατηγορηματικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αντάρτες ανακάλυψαν τα πτώματα τριών γυναικών και ενός άνδρα κοντά στο χωριό Κομουνάρ. Στη Μόσχα, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, κύριο στήριγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής για να εξετάσει την υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή του, ο ουκρανικός στρατός δηλώνει πάντως πως πρόκειται για ένα «νέο παράδειγμα παραπληροφόρησης από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.     http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου