Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Κάποιοι οραματίζονται συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας & Κούρδων.


Η πρόσφατες επιβεβαιωμένες αναφορές ότι το Ισραήλ αγοράζει κουρδικό πετρέλαιο, μέσω Τουρκίας, έχουν γεννήσει μεγάλες προσδοκίες στην Τουρκία, αλλά και σε συγκεκριμένους ισραηλινούς κύκλους, πολύ στενά συνδεδεμένους με την Ουάσιγκτον. Στο σκεπτικό όλων αυτών κυριαρχεί η σκέψη για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Κούρδων.
Της Ofra Bengio
ΠΗΓΗ: http://www.the-american-interest.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Το Ισραήλ διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Κούρδους, ήδη από τη δεκαετία του 1960, υποστηρίζοντάς τους στην αέναη σύγκρουσή τους με τη Βαγδάτη. Τώρα, το Ισραήλ εξακολούθησε και εξακολουθεί να υποστηρίζει τους Κούρδους. Στο παιχνίδι όμως εμπλέκεται πλέον και η Τουρκία. Η ιδέα της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων διαταράχθηκαν δραματικά μετά το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά, το 2010, προωθείται από την Ουάσινγκτον με κάθε διαθέσιμο μέσο, αν και η όλη διαδικασία έχει «σκαλώσει» στις εμμονές και την αλαζονεία της Τουρκίας, αλλά και στην καχυποψία των Ισραηλινών έναντι των πρώην συμμάχων τους.
Ακριβώς για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι αυτοί κάποια κέντρα αποφάσεων προωθούν την επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας, μέσω ιρακινού Κουρδιστάν. Η κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους, συνέπεια της προέλασης των φανατικών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης, πέραν από το ότι ουσιαστικά «τελειώνει» το Ιράκ ως κρατική οντότητα, γεννά εκ των πραγμάτων ένα νέο κράτος, το Κουρδιστάν.

Σαφώς και δεν είναι τυχαία η στιγμή που επέλεξε το Ισραήλ να εισάγει κουρδικό πετρέλαιο. Σαφώς ήθελε και εμπράκτως και επισήμως να αποδείξει σε κάθε ενδιαφερόμενο το πόσο καλές σχέσεις διατηρεί με τους Κούρδους.
Η διάλυση του Ιράκ και η δημιουργία ενός ιρακινού κουρδικού κράτους, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θεωρείται ως θετική εξέλιξη από την Τουρκία, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει πολιτική στροφή στο θέμα του Ιράκ. Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να ενισχύσει τις σχέσεις της με τους Κούρδους, καθώς η ύπαρξη ενός κουρδικού κράτους, εξυπηρετεί πρωτίστως τα οικονομικά της συμφέροντα, αλλά και τα πολιτικά.
Ένα κουρδικό κράτος θα αποτελεί ασπίδα έναντι κάθε απειλής από επίδοξους σουνίτες ή σιίτες τρομοκράτες. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά για τους Κούρδους της Τουρκίας και κυρίως μπορεί και από ότι φαίνεται θα αποτελέσει τον κύριο εμπορικό εταίρο της και τον κύριο κόμβο εξαγωγής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των Κούρδων. Επί του προκειμένου έχει αναμιχθεί και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά απέτρεψε κάθε άλλο πιθανό πελάτη από το να αγοράσει κουρδικό πετρέλαιο, ώστε ως μόνη διέξοδος να απομένει η Τουρκία.

Κι ενώ οι Αμερικανοί πίεζαν, εμφανίστηκε το Ισραήλ. Η Τουρκία, στο παρελθόν κατηγορούσε το Ισραήλ για την υποστήριξη που παρείχε στους Κούρδους. Σήμερα όμως η Τουρκία είναι η καλύτερη σύμμαχος των Κούρδων του Ιράκ. Αγοράζοντας λοιπόν το Ισραήλ κουρδικό πετρέλαιο μπορεί με μια κίνηση να πετύχει δύο στόχους, να υποστηρίξει δηλαδή τους Κούρδους, αλλά και να εξυπηρετήσει την Τουρκία στα σχέδια της να αποτελέσει τον βασικό μεσάζοντα διοχέτευσης του κουρδικού πετρελαίου. Με τον τρόπο όμως οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας εισέρχονται σε νέα φάση.
Η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, αντίθετα με ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν, θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια εκ νέου σταθεροποίησης του περιβάλλοντος στη Μέση Ανατολή. Το Κουρδικό κράτος είναι αυτή τη στιγμή, το πλέον πλούσιο και δημοκρατικό στην όλη περιοχή. Οι Αμερικανοί ακόμα δεν έχουν αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, αλλά σύντομα, δεν θα έχουν άλλη επιλογή.

Υπό αυτό το πρίσμα θα εξεταστεί, προφανώς, από όλους τους ενδιαφερόμενους η ενδεχόμενη νέα τριμερής συμμαχία Ισραήλ – Τουρκίας – Κούρδων, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη μόνη σταθερή συνισταμένη στο ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Επίσης, η εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου θα βοηθήσει στον έλεγχο των διεθνών τιμών, όπως οι ΗΠΑ επιθυμούν.      http://www.defence-point.gr/news/?p=105896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου