Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΓΚΟΛΑΝ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΛΕΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αναλυτής της Μέσης Ανατολής Εχούντ Γιαάρι πρόσφατα έδωσε την ανησυχητική δήλωση ότι ακριβώς στα βόρεια σύνορα, ο ιρανικός στρατός εδραιώνεται σταθερά στο συριακό Γκολάν. Ο Γιαρί σημείωσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, αυτές οι συνδυασμένες δυνάμεις πολιορκούσαν την πόλη Νταράα, βομβαρδίζοντας περιστασιακά την πόλη. Μέσα στην πόλη υπάρχουν ομάδες ανταρτών που αρνούνται να παραδοθούν. Ο συριακός στρατός σκοπεύει να εξορίσει τους αντάρτες στην τουρκοκρατούμενη περιοχή στα βόρεια. Οι ρωσικές προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν. 


Η Νταράα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν η σκηνή των πρώτων διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ το 2011. 

Η τεταμένη κατάσταση απειλεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ένας ακόμη βομβαρδισμός του συριακού στρατού στη Νταράα την Κυριακή σκότωσε έξι αντάρτες. Ο συριακός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές, αλλά δήλωσε ότι χάνει την υπομονή του σε αυτό που αποκαλούσε «ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες» στη γειτονιά.

Η Συρία εμφανίστηκε ως πολεμική απειλή για το Ισραήλ μέχρι που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από μια δεκαετία. Αλλά ο Yaari ισχυρίζεται ότι ακόμη και στην αποδυναμωμένη του κατάσταση, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή που το Ισραήλ θα ήταν απρόθυμο να επιδεινώσει.

Αν και η Ιορδανία έχει εκφράσει την προθυμία της να ανανεώσει τους δεσμούς της με τη Συρία, μια ισχυρή απειλή Ιράν-Χεζμπολάχ στα σύνορά της δεν είναι ελκυστική για τον βασιλιά Αμπντάλα, σύμφωνα με τον Γιαρί. Ισχυρίστηκε ότι τα 4 και 7 τμήματα του συριακού στρατού ελέγχονται ουσιαστικά από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ενισχύοντας περαιτέρω την απειλή για την Ιορδανία.

Ο Γιαρί σημειώνει ότι η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη καθώς το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν. Η προοπτική μιας κυρίαρχης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Γκολάν είναι, φυσικά, απαράδεκτη για το Ισραήλ, αλλά με τη Ρωσία σταθερά εδραιωμένη στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Λατάκια, οι IDF είναι περιορισμένες ως προς την ικανότητά τους να ενεργούν ενάντια στην ιρανική παρουσία. 

"Οι προσπάθειες του Ισραήλ να διαταράξει, να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην περιοχή του Συριακού Γκολάν δεν ήταν απολύτως επιτυχημένες", δήλωσε ο Yaari. "Έχουν ενταχθεί στο νευρικό σύστημα του συριακού στρατού - την αλυσίδα εντολών του - και την καθημερινή ζωή του τοπικού πληθυσμού ».

"Το Ιράν γνωρίζει ότι μόλις δημιουργήσει στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή, οι IDF δεν θα διστάσουν να χτυπήσουν", εξήγησε. "Εάν το Ισραήλ δεν ενεργήσει σύντομα, το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα δημιουργήσουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στον Γκολάν", κατέληξε. 

"Το αποτέλεσμα θα είναι ότι λόγω της σιωπηρής έγκρισης των άλλων δυνάμεων, μέσω της πονηριάς και της πολυπλοκότητας, το Ιράν θα συνεχίσει να μετατρέπει το Συριακό Γκολάν και το Χουράν στη νότια Συρία σε παρακλάδι της γραμμής μετώπου του Λιβάνου", έγραψε ο Γιαρί. «Η Χεζμπολάχ και οι προστάτες της θα αναπτυχθούν από τον ποταμό Γιαρμούκ στη Μεσόγειο. Ο Πούτιν, παρά τις υποσχέσεις του, δεν ματαιώνει αυτό το σχέδιο και ο Άσαντ σίγουρα δεν θα σταθεί απέναντι σε εκείνους που τον έσωσαν από μια εξέγερση που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και δεν έχει ακόμη υποχωρήσει ».

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL 365 NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου