Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Τι ψάχνει ο Ντανιέλ Ορτέγκα στη Ρωσία: οι γιοι του δικτάτορα πόζαραν με ένα άγαλμα του Στάλιν στη Μόσχα και μια εμπορική αποστολή επισκέφθηκε την Κριμαία.

Μια εκλογική αποστολή που απέστειλε η Νικαράγουα χαρακτήρισε "υποδειγματική, ασφαλή, τακτική και συμμετοχική" τις αμφιλεγόμενες ρωσικές νομοθετικές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο στις οποίες οι αντίπαλοι εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν.

"Η αντιπροσωπεία της Νικαράγουας μπόρεσε να επαληθεύσει μια υποδειγματική, ασφαλή, τακτική, αποτελεσματική και συμμετοχική δημοκρατική εκλογική διαδικασία ", καταλήγει ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε αυτή την Κυριακή στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο 19 Digital σχετικά με την επίσημη επίσκεψη της Νικαράγουα στη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει δύο παιδιά τον Ντάνιελ Ορτέγκα και τη Ροζάριο Μουρίλο.

Η ομάδα των Νικαραγουανών κλήθηκε να συμμετάσχει ως «εκλογικοί σύντροφοι» κατά τη διάρκεια των νομοθετικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Ρωσία από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου για να επιλέξουν τις 450 έδρες στο κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή που η εκλογική αποστολή της Νικαράγουας περπατούσε στη Μόσχα, μια άλλη αντιπροσωπεία «εμπορικού οικονομικού» ενδιαφέροντος επισκέφθηκε την Κριμαία, το έδαφος που αμφισβητείται με την Ουκρανία στην κατοχή της Ρωσίας. "Ένα εκτενές πρόγραμμα πανηγυρικών δραστηριοτήτων που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Νικαράγουας στη Ρωσία και τη διοίκηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας στην ιστορική πόλη της Συμφερούπολης ολοκληρώθηκε με επιτυχία", συνοψίζει ένα άλλο επίσημο δελτίο τύπου.


Αν και η Νικαράγουα και η Κριμαία υπέγραψαν συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιο, η ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών είναι πρακτικά μηδενική και, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Η απόσταση, το κόστος, αλλά κυρίως η σπάνια σχέση μεταξύ του τι παράγει η μία χώρα και της άλλης που καταναλώνει, καθιστούν δύσκολη μια έντονη εμπορική σχέση.

Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση με την Κριμαία βλάπτει τη σχέση που έχει η Νικαράγουα με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την υποτιθέμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. «Η Κριμαία είναι η Ουκρανία», είπε. Ομοίως, ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να "τερματίσει αμέσως την κατάληψη της Κριμαίας, να απελευθερώσει όλους τους Ουκρανούς πολιτικούς κρατούμενους που έχει άδικα και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο της χερσονήσου στην Ουκρανία".Μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 22 Φεβρουαρίου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι φιλορώσοι ηγέτες της χερσονήσου της Κριμαίας υπέγραψαν συνθήκη με την οποία η Κριμαία και η Σεβαστούπολη έγιναν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η διαφορά επαναλειτούργησε λίγο μετά όταν ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε την ενσωμάτωση του εδάφους υπό ρωσικό έλεγχο.

Το 2015, ο τότε πρεσβευτής της Νικαράγουας στη Ρωσία, Juan Ernesto Vásquez Araya, έγινε ο πρώτος ξένος πρέσβης που επισκέφτηκε επίσημα την Κριμαία μετά την προσάρτηση της στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Ντάνιελ Ορτέγκα ήταν επίσης από τις πρώτες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών δημοκρατιών της Οσετίας και της Αμπχαζίας, τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι άλλες χώρες που το αναγνωρίζουν είναι η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ναούρου.

Επικεφαλής της τρέχουσας αντιπροσωπείας της Νικαράγουας στη Ρωσία είναι, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο εκλογικός δικαστής Alma Nubia Baltodano και τα παιδιά των Daniel Ortega και Rosario Murillo, Laureano Ortega Murillo, προέδρου συμβούλων για επενδύσεις, εμπόριο και διεθνής συνεργασία και Daniel Edmundo Ortega Murillo, τους οποίους προσδιορίζουν ως «εκπρόσωπο των μέσων ενημέρωσης της Εξουσίας του Πολίτη».

Για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, Νόρμαν Καλντέρα, από την επιστροφή του στην εξουσία, ο Ντάνιελ Ορτέγκα ανέλαβε μια πολιτική κολακείας προς τη Ρωσία με σκοπό να κερδίσει την πολιτική της υποστήριξη. "Το έκανε αυτό από την αναγνώριση της Οσετίας και της Αμπχαζίας μέχρι την Κριμαία", λέει.

«Ο Ντάνιελ Ορτέγκα είναι εκεί για να κολακεύσει τη Ρωσία», θεωρεί. «Είναι επίδοξος υποτελής, γιατί δεν φτάνει καν σε αυτήν την κατάσταση ».

Ωστόσο, εκτός από τους υπολογισμούς του Ορτέγκα, η Καλντέρα συμφωνεί με τη Ρωσία στη σύγκρουση για την Κριμαία που διατηρεί με την Ουκρανία. «Η Κριμαία ήταν μια ιστορικά ρωσική περιοχή», λέει. Όταν ο (Νικήτα) Χρουστσόφ (ήταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης), ο οποίος ήταν Ουκρανός, το Κρεμλίνο για να κάνει μια καλή συμφωνία μαζί του έδωσε την Κριμαία στην Ουκρανία, έτσι ώστε να έχει το σπα της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αυτό ήταν ρωσικό έδαφος όλης της ζωής ».


Πιστεύει επίσης ότι τα εμπορικά και στρατιωτικά συμφέροντα της Νικαράγουα με τη

 Ρωσία είναι ασήμαντα. «Είναι σαν όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών, κάποιος μου είπε: Ας υπογράψουμε μια εμπορική συμφωνία με την Αργεντινή. Και τι θα τα πουλήσουμε; Κρέας? Με την Κριμαία το ίδιο. Ισως σιτάρι με αντάλλαγμα κρέας, αλλά βιομηχανικά προϊόντα δεν βλέπω τίποτα που να μπορεί να πωληθεί ».

Στις αρχές του 2016 , η Νικαράγουα αγόρασε 50 άρματα μάχης T-72B1 από τη Ρωσία, για εκτιμώμενη αξία 80 εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν βλέπω τι μπορεί να σας φέρει η στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία », λέει. «Δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τα τεθωρακισμένα που πωλούνται. Αυτά είναι καλά μόνο για παρελάσεις. Αυτό που είχαν σε περίσσεια εξοπλισμού πουλούσαν για να το βγάλουν και να πουν ότι εξοπλίζουν τον στρατό της Νικαράγουας. Υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει πολύ περισσότερο: για παράδειγμα, βάρκες για περιπολία στη θάλασσα ».

Ο κύριος σκοπός του Ορτέγκα, σύμφωνα με την Καλντέρα, είναι να έχει τη ρωσική υποστήριξη εάν η υπόθεση της Νικαράγουας φτάσει ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε την υπόθεση της Νικαράγουας και τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα χρησιμοποίησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους στο σώμα για να τορπιλίσουν ένα ψήφισμα.

«Ο Ορτέγκα θέλει να έχει την υποστήριξη της Ρωσίας όπως και η Κούβα», λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Με την Κούβα υπάρχει μια συμφωνία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εισβάλλουν στο νησί με αντάλλαγμα οι Ρώσοι να βγάλουν τους πυρηνικούς πυραύλους. Αυτή η δέσμευση δεν υπάρχει στη Νικαράγουα και είναι πιθανό ο ίδιος (ο Ορτέγκα) να ψάχνει τρόπους να μπουν περισσότερο στους Ρώσους για να έχουν κάτι να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα να μην εμπλακούν ».

«Ο Ντανιέλ Ορτέγκα είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στη Νικαράγουα», καταλήγει.

infobae.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ INFOBAE ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου