Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Το Ισραήλ στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, προτού ανοίξει η αμερικανική πρεσβεία.

Ο στρατός θα σταματήσει τις προσπάθειες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας να παραβιάσουν τα σύνορα και να αναζωπυρωθούν σε αναταραχές στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.Ισραηλινοί στρατιώτες στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως δείχνουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι κοντά στο περίβολο των συνόρων, 6 Απριλίου 2018. (Hadas Parush / Flash90)

Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει τρεις πρόσθετες ταξιαρχίες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, στην αρχή όσων αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας πιστεύουν, ότι θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά βίαιη εβδομάδα παλαιστινιακών διαδηλώσεων, που συμπίπτουν με την έναρξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, δήλωσε ο στρατός το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δύο από τις ταξιαρχίες θα σταλούν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η τρίτη θα βρίσκεται στη Δυτική Όχθη.
Οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα και επιδιώκει να καταστρέψει το Ισραήλ, ενθαρρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικους της Γάζας να προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα με το Ισραήλ μαζικά.
"Θα τοποθετήσουμε ένα εκατομμύριο μάρτυρες σε αυτή τη γη, μέχρις ότου το θέλει ο Θεός, θα την απελευθερώσουμε", δήλωσε ο Mahmoud al-Zahar, συνιδρυτής της Χαμάς, αυτό το Σαββατοκύριακο. «Δεν μας νοιάζει για τις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ,του Ντόναλντ Τραμπ ή για την αδιαφορία του αραβικού κόσμου». Ο επικεφαλής της Χαμάς Γιάνια Σίνγουαρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει να δει εκατοντάδες χιλιάδες  άτομα από τη Γάζα να παραβιάζουν το φράχτη.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι έχουν πληροφορίες για τους Παλαιστίνιους ότι ετοιμάζονται 
για μαζικές πορείες στο φράχτη, την πτήση δεκάδων «χαρταετών επιθέσεων» που φέρουν πετρελαιοφόρες βόμβες στο Ισραήλ, προσπάθειες φυτεύσεως εκρηκτικών στο φράχτη και πυροβολισμών επιθέσεων σε ισραηλινά στρατεύματα που εκτείνονται στα σύνορα . 
Πυροδότησαν επίσης δύο πυρκαγιές στα σύνορα με το Ισραήλ."Η μετακίνηση της πρεσβείας είναι ζήτημα τόσο εθνικής όσο και διεθνούς σημασίας και η αστυνομία προετοιμάζεται αναλόγως τους τελευταίους μήνες", ανέφερε ένας αστυνομικός υπάλληλος στο δικτυακό τόπο της Ynet.
Ο αξιωματούχος είπε ότι χιλιάδες ομοιόμορφοι αστυνομικοί και συνοριοφύλακες θα εγκατασταθούν σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ από την Κυριακή. Είπε ότι οι αξιωματικοί θα εξασφαλίσουν την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Δευτέρας, θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση των επισκεπτών Αμερικανών αξιωματούχων και θα βοηθήσουν στην άμεση κυκλοφορία.
Μέρος των προετοιμασιών για την τελετή της πρεσβείας περιελάμβανε τη διεξαγωγή «ανοικτών και συγκαλυμμένων επιχειρήσεων εναντίον οποιουδήποτε σκοπεύει να διαταράξει ή να βλάψει την τελετή», είπε.
Ταυτόχρονα, οι εβραϊκοί και ισραηλινοί θεσμοί στο εξωτερικό αυξάνουν την ασφάλεια εξαιτίας των φόβων ότι το Ιράν θα ξεκινήσει μια επίθεση.
Σύμφωνα με το Ynet, οι συναγωγές, οι εβραϊκές σχολές και τα κοινοτικά κέντρα έχουν επιβάλει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.Σε ορισμένες ιδιαίτερα ευαίσθητες χώρες όπου το Ισραήλ έχει διπλωματική παρουσία, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει πρόσθετη ασφάλεια από την τοπική κυβέρνηση.
Η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι από τότε που το Ιράν απέτυχε να ξεκινήσει έναν ενιαίο πυραύλο στο ισραηλινό έδαφος με την επίθεση του νωρίς την Πέμπτη το πρωί, η Τεχεράνη μπορεί να χρησιμοποιήσει μία από τις πληρεξούσιές της στην Αφρική ή την Ασία για να επιτεθεί σε Ισραηλινούς ή Εβραίους σε αντίποινα.
Την Κυριακή, χιλιάδες Ισραηλινοί αναμένεται να λάβουν μέρος στην ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, γιορτάζοντας 51 χρόνια από την επανένωση της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών του 1967.
Εν μέσω φόβων ότι η εθνικιστική διαδήλωση θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις με τοπικούς κατοίκους των Αράβων, ο αστυνομικός υπάλληλος τόνισε στον Ynet ότι οι αξιωματικοί θα δείξουν "μηδενική ανοχή για λεκτική κατάχρηση ή σωματική βία" κατά τη διάρκεια του γεγονότος.
Κάλεσε τους ξένους να προσέξουν τις πολιτικές ευαισθησίες της πορείας και να «διατηρήσουν το νόμο και την τάξη».
Το Ισραήλ επίσης περιπλέκεται για πιθανή βία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της ημέρας Nakba την Τρίτη, μια εθνική ημέρα παλαιστινιακού πένθους που σηματοδοτεί την «καταστροφή» της ίδρυσης του Ισραήλ, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Στην πρώτη μεγάλη ενημέρωσή του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τότε που έγινε επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας της Γάζας το 2017, ο Sinwar υποδήλωνε ότι θα ήθελε να περάσει χιλιάδες Παλαιστίνιους στο Ισραήλ σαν μέρος της αποκορύφωσης περισσότερων από ένα μήνα διαμαρτυριών.
Ο Sinwar δήλωσε ότι η μαζική διαδήλωση θα ήταν "αποφασιστική" και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος και άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι ήταν "έτοιμοι να πεθάνουν" σε μια εκστρατεία για τον τερματισμό του παρελθόντος αποκλεισμού του Ισραήλ από το έδαφος.
Τις τελευταίες Παρασκευές, οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά κατά μήκος του φράχτη, έριξαν πέτρες στα ισραηλινά στρατεύματα και πετούσαν εμπρηστικούς χαρταετούς σε ξηρά πεδία στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων. 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας στις 30 Μαρτίου και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα πυρά. 
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για τη δυνατότητα μαζικής παραβίασης του φράγματος της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι θα έρθουν σε επαφή με τρομοκράτες μεταξύ τους, προκαλώντας όλεθρο. Ο Sinwar έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι οι διαδηλωτές θα «παραβιάσουν τα σύνορα και θα προσευχηθούν στο Τζαμί Al-Aqsa»(Τέμενος του Ομάρ), αναφερόμενος στο σημαντικό μουσουλμανικό ιερό στην Ιερουσαλήμ.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου