Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

Ανατολική vs Δυτική Ακτή.Μέγα σεισμός-Γιατί η Βιρτζίνια θα κουνηθεί περισσότερο σε σεισμό ίδιου μεγέθους με την Καλιφόρνια;

Σε σεισμό ίδιας έντασης,γιατί η Βιρτζίνια θα κουνηθεί περισσότερο από την Καλιφόρνια;
Η απάντηση είναι απλή.Ανατολή vs δυτικά σεισμούς, διαφορά μεταξύ σεισμών της ανατολικής ακτής και της δυτικής ακτής

Οι σεισμοί ανατολικά από τα βραχώδη βουνά μπορούν να προκαλέσουν αξιοσημείωτο κούνημα εδάφους σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τους συγκριτικά μεγάλους σεισμούς στη Δύση.
Ένας σεισμός μεγέθους 5.8 το 2011 στο Mineral της Βιρτζίνια έγινε αισθητός στα 600 μίλια από το επίκεντρο. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και στον νοτιοανατολικό Καναδά αισθάνθηκαν αυτόν τον σεισμό.
Για σύγκριση, ένας σεισμός μεγέθους 6.0 ρίχτερ το 2014 στη Νάπα της Καλιφόρνια έγινε αισθητός μόνο μέχρι 250 μίλια από το επίκεντρο.
Παρά το σεισμό της Νάπας που απελευθέρωσε περίπου διπλάσια ενέργεια από τον σεισμό της Βιρτζίνια και προκάλεσε πολύ περισσότερες ζημιές κοντά στο επίκεντρο, δεν έγινε αισθητός τόσο μακρυά.
Ένα άλλο παράδειγμα, ο σεισμός μεγέθους 4.1 που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 κοντά στο Dover, Delaware , έγινε αισθητός περίπου 200 μίλια από το επίκεντρο. 
Οι επιστήμονες ερευνούν διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τις περιφερειακές διαφορές στην ένταση και τις επιπτώσεις των σεισμών. Μερικοί από τους παράγοντες έχουν να κάνουν με τη φύση των υποκείμενων τεκτονικών πλακών και τη γεωλογική τους ιστορία. Άλλοι συνδέονται με το μέγεθος και την ηλικία των κτιρίων.


ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου