Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Μετά από 2 εβδομάδες ανάπαυλας,ο Ιρακινός στρατός επιτίθεται πάλι στη Μοσούλη για να την ελευθερώσει.

Τα Ιρακινά στρατεύματα θα υποστηρίζονται από αεροπορικά κτυπήματα των ΗΠΑ,σε μια πολύπλευρη επίθεση μετά από μια ανάπαυλα δύο εβδομάδων, για την επιχείρηση  να ξαναπάρουν την πόλη από το ισλαμικό κράτος.Iraqi pro-government forces patrol the eastern part of Mosul during the military operation against Islamic State militants.

Οι Ελίτ των ειδικών δυνάμεων πιέζουν στις γειτονιές Karama και Quds,ενώ στρατεύματα και η ομοσπονδιακή αστυνομία βρίσκονται στις κοντινές περιοχές Intisar, Salam και Sumor.
Υπάρχει σθεναρή αντίσταση από τους Τζιχαντιστές,ενώ οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους με κακές καιρικές συνθήκες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιρακινή στρατιωτική επιχείρηση από την εισβολή του 2003.
Ο Lt Gen Abdul-Wahab al-Saadi, διοικητής των ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Μοσούλη, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του είχαν ενισχυθεί και τώρα ήταν λιγότερο από δύο μίλια, από τον ποταμό Τίγρη, που χωρίζει την πόλη.
Οι ειδικές δυνάμεις, επίσημα πιέζουν από Ανατολικά.Ο τακτικός στρατός πιέζει στα νοτιο-ανατολικά της πόλης, και τα Βόρεια άκρα, καθώς και η στρατιωτικοποιημένη ομοσπονδιακή αστυνομία περαιτέρω δυτικά, δεν έχουν μετακινηθεί  για πολλές εβδομάδες, ώστε να διεισδύσουν στην πόλη.
Τα στρατεύματα έχουν αντιμετωπίσει εξαντλητικές αστικές μάχες,από σπίτι σε σπίτι για να εξοντώσουν τους τζιχαντιστές.Ακόμα και σε συνοικίες που  ανακατέλαβαν,τα  Ιρακινά στρατεύματα αντιμετώπισαν επιθέσεις έκπληξη.Οι εξτρεμιστές δρομολόγησαν περισσότερα από 900 αυτοκίνητα με βόμβες εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων μέσα και γύρω από την Μοσούλη.
Ο Saadi είπε ότι αναμένεται οι ιρακινές δυνάμεις να βγάλουν τον Isis από την Μοσούλη και το υπόλοιπο της Νινευή επαρχίας, εντός τριών μηνών. Ιρακινοί ηγέτες  προηγουμένως ορκίστηκαν να βγάλουν τους εξτρεμιστές από τη Μοσούλη μέχρι το τέλος του 2016.
Η ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη το καλοκαίρι του 2014.
Στην πόλη ζουν περίπου 1.000.000 άνθρωποι, αλλά περίπου 120.000 έχουν φύγει όταν ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ GUARDIAN:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.