Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Θα ξυπνήσουν σύντομα τα ηφαίστεια Cascade; Ισχυρό σεισμικό σμήνος με περισσότερους από 51 σεισμούς στη ζώνη διάρρηξης Blanco στα ανοικτά του Όρεγκον θα μπορούσε να είναι το τρομακτικό έναυσμα.

 
Οι σεισμοί (τώρα 51 από τους οποίους οι 12 είναι >5.0 ρίχτερ τις τελευταίες 24 ώρες) που πλήττουν σήμερα τις ακτές του Όρεγκον ΔΕΝ βρίσκονται στη ζώνη υποβύθισης της Κασκάδιας (μπλε γραμμή στον παρακάτω χάρτη).


Το σμήνος λαμβάνει χώρα στη ζώνη διάρρηξης Blanco, ένα ρήγμα μετασχηματισμού, που βρίσκεται στην πλάκα Juan De Fuca, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Οι σεισμοί αυτού του μεγέθους και μεγαλύτεροι κοντά στη ζώνη διάρρηξης Blanco δεν είναι ασυνήθιστοι και δεν έχουν ιστορικό πρόκλησης μεγαλύτερων σεισμών. Ένας σεισμός 6,3 σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση το 2003. Κατά μήκος της ίδιας ζώνης θραύσης, αλλά πιο κοντά στην ξηρά, σημειώθηκαν σεισμοί 6,3 το 2019, 6,2 το 2018, 6,0 το 2012, 6,3 το 2008, 6,1 το 2000, 6,3 το 1994, 6,5 το 1985 και 6,2 το 1981.

Τι συμβαίνει λοιπόν με όλους αυτούς τους σεισμούς;
Η πλάκα Χουάν ντε Φούκα αποτελείται από τρία ημιανεξάρτητα τμήματα, το τμήμα Χουάν ντε Φούκα, το τμήμα Γκόρντα και το τμήμα Explorer στα ανοικτά των καναδικών ακτών (δείτε την παραπάνω εικόνα).

Η τάφρος Cascadia σηματοδοτεί τη ζώνη υποβύθισης και των τριών τμημάτων και απέχει λιγότερο από 100 μίλια από την ακτογραμμή. Αν και είναι το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα, το τμήμα Juan de Fuca έχει πλάτος μικρότερο από 275 μίλια, μετρούμενο από την κορυφογραμμή εξάπλωσης έως τη ζώνη υποβύθισης. Τα τρία τμήματα βυθίζονται κάτω από τη βορειοαμερικανική πλάκα με διαφορετικούς ρυθμούς. Το τμήμα Explorer ενδέχεται να μην καταβυθίζεται πλέον.
Ο μέσος ρυθμός σύγκλισης μεταξύ του τμήματος Juan de Fuca και της βορειοαμερικανικής πλάκας κατά τα τελευταία 5 εκατομμύρια χρόνια είναι μεταξύ 9,8 και 13,8 μέτρων ανά 100 χρόνια και η κατεύθυνση είναι περίπου 49 μοίρες ανατολικά του βορρά, γεγονός που υποδηλώνει λοξή καταβύθιση.
Οι πιέσεις από τη γειτονική πλάκα της Βόρειας Αμερικής (δεξιά πλευρά της μπλε γραμμής) και την πλάκα του Ειρηνικού (αριστερή πλευρά της πλάκας Juan de Fuca) προκαλούν συχνούς σεισμούς στο εσωτερικό αυτής της πλάκας, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού της Εύρηκα το 1980 (επίσης γνωστού ως συμβάν στη λεκάνη Gorda) που προκάλεσε σεισμό 7,3 στις 8 Νοεμβρίου 1980.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση;
Η καταβύθιση της πλάκας Juan de Fuca προκαλεί τήξη και δημιουργία μάγματος στον μανδύα, το οποίο ανεβαίνει στην επιφάνεια που δημιούργησε τα ηφαίστεια Cascade. Αυτό το ισχυρό σεισμικό σμήνος θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τα ηφαίστεια της περιοχής αυτής να ενεργοποιηθούν ξανά.

Εάν ενδιαφέρεστε για τη γεωλογία και τους πραγματικούς ηφαιστειακούς και σεισμικούς κινδύνους στην περιοχή της Κασκάντιας, θα πρέπει να παρακολουθήσετε την παρακάτω ταινία:

Όπως ίσως έχετε καταλάβει τώρα, το Γέλοουστοουν είναι ένας αντιπερισπασμός! Το Μεγάλο είναι η Κασκάντια!

Να είστε έτοιμοι, προετοιμαστείτε!

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου