Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Το αστέρι του «Alien megastructure» μπορεί να μην είναι μόνο του.

 Επέστρεψαν! Οι εικασίες ότι ένα παράξενα παλλόμενο αστέρι μπορεί να έχει αφύσικη προέλευση φούντωσαν το 2015. Τώρα μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι δεν είναι μόνος. Και είναι όλοι παραδόξως συγκεντρωμένοι μαζί.

Το αστέρι ονομάζεται KIC 8462852.

Είναι ένα άστρο κίτρινου-λευκού νάνου που κάθεται περίπου 1470 έτη φωτός μακριά.

Του δόθηκε το παρατσούκλι Boyajian's Star (Tabby's Star) ή το "WTF Star" αφού ο αστρονόμος Tabetha Boyajian ανακάλυψε την περίεργη συμπεριφορά του. Η φωτεινότητά του κυμαινόταν κατά ένα άνευ προηγουμένου 22 τοις εκατό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν η ταχύτητα και η τυχαιότητα του τρεμοπαίζει.

Το πώς ένα αστέρι θα μπορούσε να πάλλεται με τόσο ασταθή, δραματικό τρόπο παραμένει μυστήριο.

Η περισσότερη φυσική διαστρική δραστηριότητα είναι τόσο τακτική όσο ο ρολόι. Είναι όλα σχετικά με τις τροχιές, το πώς αυτές αλληλεπιδρούν και τα μοτίβα που δημιουργούν.

Δεν έχει βρεθεί τέτοιο μοτίβο με το Tabby's Star.

Παρά αυτό το περίεργο, ταιριάζει σε ένα προτεινόμενο προφίλ.

Αυτή η εικόνα δείχνει ένα αστέρι πίσω από έναν θρυμματισμένο κομήτη.  Οι παρατηρήσεις του άστρου KIC 8462852 από τα διαστημικά τηλεσκόπια Kepler και Spitzer της NASA υποδηλώνουν ότι τα ασυνήθιστα φωτεινά σήματα του είναι πιθανώς από σκονισμένα θραύσματα κομήτη, τα οποία εμπόδισαν το φως του άστρου καθώς περνούσαν μπροστά του το 2011 και το 2013. Οι κομήτες πιστεύεται ότι είναι ταξιδεύοντας γύρω από το αστέρι σε μια πολύ μεγάλη, έκκεντρη τροχιά.  Φωτογραφία: NASA
Αυτή η εικόνα δείχνει ένα αστέρι πίσω από έναν θρυμματισμένο κομήτη. Οι παρατηρήσεις του άστρου KIC 8462852 από τα διαστημικά τηλεσκόπια Kepler και Spitzer της NASA υποδηλώνουν ότι τα ασυνήθιστα φωτεινά σήματα του είναι πιθανώς από σκονισμένα θραύσματα κομήτη, τα οποία εμπόδισαν το φως του άστρου καθώς περνούσαν μπροστά του το 2011 και το 2013. Οι κομήτες πιστεύεται ότι είναι ταξιδεύοντας γύρω από το αστέρι σε μια πολύ μεγάλη, έκκεντρη τροχιά. Φωτογραφία: NASA

Το 1960, ο αστρονόμος Freeman Dyson δημοσίευσε μια εργασία « Αναζήτηση για τεχνητές αστρικές πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας ». Σε αυτό, πρότεινε ότι οι ενεργειακές ανάγκες των προηγμένων πολιτισμών θα γίνουν τόσο μεγάλες που θα χρειαστεί να καλύψει ολόκληρο το αστέρι του με ηλιακούς συλλέκτες.

Και η κατασκευή μιας τέτοιας «μεγαδομής σφαίρας Dyson» μπορούσε να παρατηρηθεί από τη Γη.

Είναι μια αμφιλεγόμενη ιδέα.

Έχουν παρουσιαστεί πολλές εναλλακτικές ιδέες για την περίεργη συμπεριφορά του Tabby's Star.

Αλλά κανένα δεν είναι χωρίς κάποιο ελάττωμα.

Τώρα, μια νέα αστρονομική εργασία που δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο προδημοσίευσης Arxiv.org λέει ότι το KIC 8462852 δεν είναι μόνο.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μόνο ένα από ένα σφιχτό σμήνος περίπου 15 αστεριών που δείχνουν τις ίδιες συγκλονιστικές αλλαγές στη φωτεινότητα.

Το αστέρι του Tabby (Εικονογράφηση) που δείχνει πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ κομητών και νεφών σκόνης για να προκαλέσει τις περίεργες αλλαγές στη φωτεινότητα του αστεριού.  Φωτογραφία: NASA
Το αστέρι του Tabby (Εικονογράφηση) που δείχνει πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ κομητών και νεφών σκόνης για να προκαλέσει τις περίεργες αλλαγές στη φωτεινότητα του αστεριού. Φωτογραφία: NASA

ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Θα μπορούσε να είναι μια σφαίρα Dyson.

Ή όχι.

Είναι ένα μεγάλο, ανεξήγητο σύμπαν, τελικά.

Και, συνήθως, όσο πιο περίεργα βρίσκει κανείς, τόσο λιγότερο περίεργο γίνεται.

Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση.

Έχουν βρεθεί περισσότερα αστέρια που τρεμοπαίζουν. Αλλά βρίσκονται όλοι στην ίδια περιοχή του γαλαξία.

«Εντοπίστηκαν δεκαπέντε νέοι υποψήφιοι με χαμηλά ποσοστά βύθισης, που αναφέρονται ως «αργοί εμβαπτιστές», γράφει ο αστρονόμος της C Edward Schmidt. «Οι dippers καταλαμβάνουν μια περιορισμένη περιοχή του διαγράμματος HR (αστεροειδής χάρτης) και εντοπίζεται μια φαινομενική συστάδα στο διάστημα. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό υποδηλώνει ότι αυτά τα αστέρια είναι ελκυστικοί στόχοι για αναζητήσεις SETI."

Ο Schmidt λέει ότι προσπάθησε να καταλάβει το αστέρι του Tabby βρίσκοντας άλλους να εμφανίζουν την ίδια περίεργη συμπεριφορά.

«Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ένα αστροφυσικό φαινόμενο με ένα μόνο παράδειγμα», γράφει.

Οι 15 υποψήφιοι που βρήκε είναι αστέρια τύπου F και G. Ο Ήλιος μας είναι τύπου G.

Κανένα από τα δύο δεν υποτίθεται ότι είναι ασταθές.

Και το να βρεις ένα σωρό αστέρια με τέτοια παράξενη συμπεριφορά είναι… περίεργο.

«Δεδομένου ότι δεν βρέθηκε καμία απολύτως ικανοποιητική εξήγηση για τη συμπεριφορά του αστεριού του Μπογγιατζιάν, και κατ' επέκταση οι υποψήφιοι του Dipper, είναι πρόωρο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την ύπαρξη της συστάδας», γράφει ο Schmidt. «Ωστόσο, η πιθανότητα εξωγήινοι πολιτισμοί να έχουν αναπτύξει διαστρικά ταξίδια και να έχουν επεκταθεί πέρα ​​από τα αρχικά τους πλανητικά συστήματα έχει συζητηθεί ευρέως σε σχέση με την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης».

Από το παιχνίδι υπολογιστή "Dyson sphere Program".  Μια σφαίρα Dyson είναι μια εξωγήινη μεγαδομή, κατασκευασμένη για να αξιοποιεί ολόκληρη την ισχύ εξόδου ενός αστεριού.
Από το παιχνίδι υπολογιστή "Dyson sphere Program". Μια σφαίρα Dyson είναι μια εξωγήινη μεγαδομή, κατασκευασμένη για να αξιοποιεί ολόκληρη την ισχύ εξόδου ενός αστεριού.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Το ότι κάτι είναι περίεργο δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι εξωγήινοι.

Ακόμα κι αν είναι τόσο εμπνευσμένο όσο το KIC 8462852.

Όμως, στη φύση, η απλούστερη δυνατή λύση είναι σχεδόν πάντα η σωστή απάντηση.

Το πρόβλημα είναι να το βρεις.

Και επιβεβαιώνοντας το.

Και οι έκτακτοι ισχυρισμοί χρειάζονται έκτακτα στοιχεία.

Το αστέρι του Τάμπι ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι έχει έναν δυαδικό σύντροφο - ένα άλλο αστέρι στην τροχιά του.

Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο.

Και οι πλανήτες, όταν περνούν ανάμεσα σε εμάς και ένα αστέρι αυτού του τύπου, συνήθως προκαλούν μόνο μείωση του φωτός περίπου ενός τοις εκατό. Όχι το 22 τοις εκατό που παρατηρήθηκε με το KIC 8462852.

Για να μην αναφέρουμε τις τροχιές τους, αφού παρατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου, είναι προβλέψιμες.

Ένα άλλο παράξενο είναι ότι το αστέρι δεν μειώνεται εξίσου σε όλο το φάσμα. Αντίθετα, ορισμένα μήκη κύματος φωτός και θερμότητας μπλοκάρονται περισσότερο από άλλα.

Έτσι, ό,τι προκαλεί την ακανόνιστη θαμπάδα δεν είναι εντελώς σταθερό.

Αυτό θα υποδηλώνει τεράστια σύννεφα σκόνης από σβησμένους πλανήτες ή κομήτες. Αλλά αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνει πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα σύννεφα σε έκκεντρες τροχιές για να εξηγηθεί η ασταθής παλμική κίνηση του αστεριού.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα αστέρι συνοδός, όπως ο κόκκινος νάνος που περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του Tabby, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάδευση μιας τέτοιας θύελλας σκόνης.

«Ο δυαδικός σύντροφος μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του συστήματος», αναφέρει.

Αλλά και εδώ ισχύει αμφιβολία.

Ο κόκκινος νάνος απέχει ασυνήθιστα από το KIC 8462852. Μπορεί να είναι δυαδικό. Κάποιος διαστρικός κατακλυσμός μπορεί επίσης να το έχει εκτοξεύσει. Ή και τα δύο αστέρια μπορεί να είναι μέρος μιας κινούμενης ομάδας.

«Έχοντας αυτές τις σκέψεις κατά νου, προτείνω ότι τα άστρα στη συστάδα και άλλα αστέρια στην ίδια περιοχή θα ήταν κατάλληλοι στόχοι για αναζητήσεις SETI», καταλήγει ο Schmidt.

news.com.au

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου