Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το Ιράν πρέπει να σπάσει την αλυσίδα των κυρώσεων: Ροχανί.

          TEHRAN - Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Rouhani, λέει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα πρέπει να σπάσει την αλυσίδα των "άδικων" και "σκληρών" κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα.
c_330_235_16777215_0___images_stories_edim_02_at3(46).jpg 
          Απευθυνόμενος σε μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων στη νότια πόλη Μπαντάρ Αμπάς,στον λιμένα, την Τρίτη, ο Rouhani είπε ότι βρίσκεται στα πρώτα βήματα, για άρση των κυρώσεων σε βάρος των ασφαλιστικών και τραπεζικών συστημάτων, τη ναυτιλία και τις εισαγωγές αυτοκινήτων που έχουν αρθεί.

         Οι ιρανικές πυρηνικές διαπραγματεύσεις έληξαν με επιτυχία, στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις, δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι,  σχετικά με τη στήριξη του λαού, θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να επιτευχθεί η τελική νίκη.


         Δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τα δικαιώματα του λαού στις πυρηνικές συνομιλίες, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του "δεν θα υποχωρήσει ένα βήμα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των [τους] πυρηνικών δικαιωμάτων."

        Στις 24 Νοεμβρίου το 2013, το Ιράν και η ομάδα 5 +1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με την οποία το Ιράν συμφώνησε να μην επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να αναστείλει το 20 τοις εκατό στον εμπλουτισμό ουρανίου, σε αντάλλαγμα για μια περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα.

         Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για μια συνολική λύση κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

         Αλλού στις παρατηρήσεις του, ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής.

         Ο Rouhani υποσχέθηκε επίσης ότι ο ιρανοί  από όλα τα κοινωνικά στρώματα,  Σουνίτες ή Σιίτες, θα έχουν το δικαίωμα να έχουν ίσα  πολιτικά δικαιώματα, υπό τη διοίκηση της «σύνεσης και της ελπίδας».        http://www.tehrantimes.com/component/content/article/94-headline/114345-iran-must-break-chain-of-sanctions-rouhani    AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TEHRAN TIMES:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου